• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arkusz normowy - grafika zależna od właściwości
Witam, czy jest możliwość zrobienia w arkuszu normowym grafiki, żeby była zależna od właściwości strony czy projektu? (eplan 2.7, hf10) Np. logo firmy zależne od nazwy w właściwości, grafika podpisu od osoby wpisanej w właściwości. Itd.

Odpowiedź
(2020-11-09, 10:07)excommunication napisał(a): Witam, czy jest możliwość zrobienia w arkuszu normowym grafiki, żeby była zależna od właściwości strony czy projektu? (eplan 2.7, hf10) Np. logo firmy zależne od nazwy w właściwości, grafika podpisu od osoby wpisanej w właściwości. Itd.

Witam.
Ja to robię za pomocą personifikowanych arkuszy normowych - kopiuję interesujący mnie arkusz normowy i tworzę nowy z pożądanymi danymi. Potem go wybieram jako Standardowy arkusz normowy w Opcje --> Ustawienia --> Projekty --> Strony.

Efekt ten sam.
Pozdrawiam

Odpowiedź
(2020-11-09, 11:06)buba napisał(a): Witam.
Ja to robię za pomocą personifikowanych arkuszy normowych - kopiuję interesujący mnie arkusz normowy i tworzę nowy z pożądanymi danymi. Potem go wybieram jako Standardowy arkusz normowy w Opcje --> Ustawienia --> Projekty --> Strony.

Efekt ten sam.
Pozdrawiam

Witam,

No nie do końca, jedno że jest pełno wariacji arkuszy normowych a drugie, że ustawiając arkusz po ścieżce którą napisałeś masz jeden na cały projekt, fakt ze w każdej stronie można wymusić inny.

Wiem, że da się jakoś zrobić to o czym pisałem, bo kiedyś przedstawiciele z ABMICRO o tym mówili, ale jak to zrobić to już pytanie..

Odpowiedź
(2020-11-09, 10:07)excommunication napisał(a): Witam, czy jest możliwość zrobienia w arkuszu normowym grafiki, żeby była zależna od właściwości strony czy projektu? (eplan 2.7, hf10) Np. logo firmy zależne od nazwy w właściwości, grafika podpisu od osoby wpisanej w właściwości. Itd.
Tak da sie to zrobić, jednak nie jest to takie proste jak ci sie wydaje.
Po pierwsze będziesz musiał zrobić bibliotekę symboli z logami wszystkich twoich klientów
dobrze jak ny te loga miały taki sam rozmiar
po drugie w projekcie będziesz musiał pilnować zamianę właściwości na grafikę
To samo tyczy się podpisów

Innym sposobem jest arkusz z logiem zewnętrznym i podmienianie go w zależności od potrzeb

Klepane w biegu palcem po szybie
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-11-09, 19:00)pwisniewski napisał(a): Tak da sie to zrobić, jednak nie jest to takie proste jak ci sie wydaje.
Po pierwsze będziesz musiał zrobić bibliotekę symboli z logami wszystkich twoich klientów
dobrze jak ny te loga miały taki sam rozmiar
po drugie w projekcie będziesz musiał pilnować zamianę właściwości na grafikę
To samo tyczy się podpisów

Innym sposobem jest arkusz z logiem zewnętrznym i podmienianie go w zależności od potrzeb

Klepane w biegu palcem po szybie

Dzięki, a jak to zamianę właściwości wprowadzić w arkuszu?

Druga opcja raczej odpada jeśli będę maił w projekcie na różnych stronach różne osoby do podpisów.

Odpowiedź
(2020-11-10, 13:24)excommunication napisał(a): Dzięki, a jak to zamianę właściwości wprowadzić w arkuszu?

Druga opcja raczej odpada jeśli będę maił w projekcie na różnych stronach różne osoby do podpisów.

Co do podpisów to ok 
można się pobawić, sam tak robiłem 
tworzysz bibliotekę symboli z podpisami, a potem w arkuszu musisz przyporządkować właściwość do grafiki
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź