• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zarządzanie artykułami
Eplan P8  
1. Wiecie może czym dokładnie różnią się zakładki:
"Dowolne właściwości" od "Atrybuty"?
Wiecie jak można je prawidłowo wykorzystać i wypełniać?

2. Czy pole "Identyfikator" zniknęło z zakładki "Danych technicznych" czy zostało gdzieś przeniesione, a ja go nie widzę?

Odpowiedź
(2015-01-12, 15:40)LeBmo napisał(a): 1. Wiecie może czym dokładnie różnią się zakładki:
"Dowolne właściwości" od "Atrybuty"?
Wiecie jak można je prawidłowo wykorzystać i wypełniać?

podstawowa różnica to wielojęzyczność
atrybuty są wielojęzyczne - dowolne właściwości nie

dodatkowo atrybuty masz tylko jedno pole
w dowolnych właściwościach masz powiązanie z wartością i jednostką
co do wykorzystania

ATRYBUTY - wykorzystać można do podziału w powiązaniu z systemem sap
na podkategorie, działy, grupy itd
można to potem wyświetlać w drzewie wyboru artykułów
czyli możemy inaczej niż narzuca nam eplan ze swoimi przypisaniami podzielić artykuły w bazie

DOWOLNE WŁAŚCIWOŚCI - tutaj możesz wpisać brakujące dane aparatów jak np moc przełączania, moc tracona, moc podtrzymania, napięcia zwarcia utyku itp itd
czyli uzupełnić to czego nie możesz wpisać w dostępne pola eplana
a są ci potrzebne do zestawień

to tak pokrótce

Cytat:2. Czy pole "Identyfikator" zniknęło z zakładki "Danych technicznych" czy zostało gdzieś przeniesione, a ja go nie widzę?

od wersji 2.4 nie ma takiego pola w bazie danych i nie jest przez eplana używane

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
3. Do czego dokładnie (bo z pomocy ciężko mi wywnioskować) służy zakładka "Dane dla zestawień"?
Można wybrać/wpisać "Identyfikator dla zestawień" ale pomoc nie jest wylewna w szczegółach dotyczących tego miejsca oraz wybrać symbol(e). Ale symbole mam również w szablonach funkcyjnych.

Do czego można to wykorzystać i w jaki sposób?

Odpowiedź
(2015-01-14, 02:08)LeBmo napisał(a): 3. Do czego dokładnie (bo z pomocy ciężko mi wywnioskować) służy zakładka "Dane dla zestawień"?
Można wybrać/wpisać "Identyfikator dla zestawień" ale pomoc nie jest wylewna w szczegółach dotyczących tego miejsca oraz wybrać symbol(e). Ale symbole mam również w szablonach funkcyjnych.

Do czego można to wykorzystać i w jaki sposób?

jak sama nazwa wskazuje zakładka ta służy do "przekazania" danych dla zestawień (formularzy) - tak de facto służy do tworzenia rozbudowanych zestawień graficznych
wykorzystując formularze warunkowe możemy tworzyć ładne graficzne zestawienia
dla przykładu

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
4. Odnoszący się do bezpieczeństwa.
Ten punkt bardziej informacyjnie niż jako pytanie ale może przy okazji ktoś opisze jak korzysta z tej możliwości.

We właściwościach symbolu cewki styczników, które wykorzystuję w funkcji bezpieczeństwa, w zakładce "Dane symbolu/funkcji" zaznaczyłem sobie "Odnoszący się do bezp." i z zadowoleniem mijałem wykrzyknik w żółtym kole przewijając nawigator zasobów.
Niestety w "Wyborze urządzeń" ku mojemu zdziwieniu nie pokazały się żadne styczniki. Zacząłem szukać więc różnic w definicjach funkcji ale wszystko było dobrze. Dopiero po chwili wpadłem na to, że mam zaznaczone "Odnoszący się do bezp." we właściwościach symbolu, a nie mam tego w szablonach funkcji artykułu (zresztą nawet opisano to w pomocy).
Zrezygnowałem więc z tego oznaczenia dla styczników, ponieważ chciałbym je również stosować do standardowych rozwiązań.

Zatem po tej przygodzie refleksja jest taka żeby "Odnoszący się do bezpieczeństwa" stosować tylko dla tych urządzeń, które są stworzone tylko do tego by służyć bezpieczeństwu.

P.S. Przejrzałem właśnie kilka artykułów typowo "safety" i nie zauważyłem żeby zaznaczano w szablonach funkcyjnych tą opcję choć gdyby ją zaznaczać to zmniejszyłaby się przynajmniej liczba urządzeń do wyboru w "Wyborze urządzeń".

Odpowiedź
Eplan P8  
5. Mam rozłącznik bezpiecznikowy, któremu w zarządzaniu artykułami, w zakładce szablony funkcyjne uzupełniłem pole charakterystyki techniczne.
Kiedy uplasuję elementy wyświetla się obok charakterystyka techniczna. W jednym przypadku chciałem ją usunąć (ni tylko żeby się nie wyświetlała ale żeby jej nie było) i zrobiłem to we właściwościach uplasowanego elementu. W efekcie w nawigatorze zasobów szablon funkcyjny "odpiął" się od funkcji głównej i w zarządzaniu komunikatami otrzymałem, że "Zasób stosuje więcej funkcji, niż ilość funkcji postawionych do dyspozycji przez właściwy artykuł."

Rozumiem, że tak niestety musi być(?)
Gdzie zatem umieszczacie charakterystyki techniczne, które dla jednego klienta powinny wyglądać (np. dla wyłącznika nadmiarowoprądowego) C2A, a dla innego 2A/C ?

Odpowiedź