• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brak opcji eksportu strony
Eplan EDU 
Cześć,

Pytanie: czy w wersji edukacyjnej EPLAN istnieje możliwość eksportu stron do pdf - strona->eksport? Jeżeli tak, to czy zakładki menu są w jakiś sposób edytowalne/ukryte?
Poniżej link do screena, na którym widać opcję importu, natomiast eksportu brak. Dodam, że po updacie nic się nie zmieniło. Wersja 2.7 oraz 2.9.

https://ibb.co/rb4PyfF

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam

Odpowiedź
(2020-10-23, 14:42)kopyto13 napisał(a): Cześć,

Pytanie: czy w wersji edukacyjnej EPLAN istnieje możliwość eksportu stron do pdf - strona->eksport? Jeżeli tak, to czy zakładki menu są w jakiś sposób edytowalne/ukryte?
Poniżej link do screena, na którym widać opcję importu, natomiast eksportu brak. Dodam, że po updacie nic się nie zmieniło. Wersja 2.7 oraz 2.9.

https://ibb.co/rb4PyfF

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam

osobiście nie posiadam wersji EDU więc to są tylko moje przypuszczenia 
1. jeżeli jest analogia do normalnego programu to może masz uruchomionego eplana bez menu expert
2. może być specjalnie wycięta funkcja exportu
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-10-23, 14:54)pwisniewski napisał(a): osobiście nie posiadam wersji EDU więc to są tylko moje przypuszczenia 
1. jeżeli jest analogia do normalnego programu to może masz uruchomionego eplana bez menu expert
2. może być specjalnie wycięta funkcja exportu

Przy uruchamianiu w wersji początkującej i średniozaawansowanej jest jeszcze mniej opcji, lecz niestety w trybie expert eksportu również brakuje.

Odpowiedź
Faktycznie nie chwalą się ograniczeniami i ciężko do nich dotrzeć.
Nie mam wersji EDU ale kiedyś ograniczeniami była: ilość stron, brak możliwości otwarcia projektu z EDU w wersji płatnej oraz zapis w PDF'ie.
Jak jest teraz nie wiem ale może być podobnie.

Sprawdź czy można "eksportować" lub "drukować" - takie dwie możliwości "wyplucia" projektu istnieją w wersjach płatnych by przekazać projekt komuś, kto nie ma programów związanych z odczytem CAD/CAE.
Czy jest możliwość standardowego druku, może warto zainstalować "drukarkę PDF" i może w ten sposób da się wydrukować do PDF wybierając w drukarkach taką opcję?

Jeszcze jedno do sprawdzenia jeśli powyższe nie zadziała. Jest przeglądarka projektów Eplan'a. Może w niej da się coś zrobić z projektem.

Daj znać czy coś Ci się udało osiągnąć.

Odpowiedź
(2020-10-25, 14:55)LeBmo napisał(a): Faktycznie nie chwalą się ograniczeniami i ciężko do nich dotrzeć.
Nie mam wersji EDU ale kiedyś ograniczeniami była: ilość stron, brak możliwości otwarcia projektu z EDU w wersji płatnej oraz zapis w PDF'ie.
Jak jest teraz nie wiem ale może być podobnie.

Sprawdź czy można "eksportować" lub "drukować" - takie dwie możliwości "wyplucia" projektu istnieją w wersjach płatnych by przekazać projekt komuś, kto nie ma programów związanych z odczytem CAD/CAE.
Czy jest możliwość standardowego druku, może warto zainstalować "drukarkę PDF" i może w ten sposób da się wydrukować do PDF wybierając w drukarkach taką opcję?

Jeszcze jedno do sprawdzenia jeśli powyższe nie zadziała. Jest przeglądarka projektów Eplan'a. Może w niej da się coś zrobić z projektem.

Daj znać czy coś Ci się udało osiągnąć.

Przede wszystkim dzięki za pomoc.

Można wydrukować projekt do PDF - niestety bez jakichkolwiek funkcjonalności, a ponadto każda strona jest pokryta znakiem wodnym wersji EDU.
Przeglądarki nie przetestowałem, lecz jeśli chodzi o EPLAN VIEW (produkt EPLAN) to wydaje mi się, że również nie będzie obsługiwała wersji EDU.

Jeszcze raz, dzięki za pomocną dłoń oraz informację, że projektów również nie da się odpalić w wersji komercyjnej :<

Odpowiedź
(2020-10-26, 19:51)kopyto13 napisał(a): Jeszcze raz, dzięki za pomocną dłoń oraz informację, że projektów również nie da się odpalić w wersji komercyjnej :<

Nie próbowałem ale z pewnego źródła wiem że jest taka możliwość  Big Grin.
Poprzez makro strony.

Odpowiedź
(2020-10-29, 11:12)marioL napisał(a): Nie próbowałem ale z pewnego źródła wiem że jest taka możliwość  Big Grin.
Poprzez makro strony.

Ale czy czasem nie myślisz o przeniesieniu projektu do wersji komercyjnej, a nie o drukowaniu z EDU?

Odpowiedź