• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Black boxy wymiary
Cześć
Czy można ustawić gdzieś samemu parametry urządzeń (szerokość, wysokość) które wykorzystujemy w projekcie  (zazwyczaj dodaje je jako black boxy)??. Szukam i szukam ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej opcji a przydałaby mi się ponieważ nie zawsze korzystam podczas projektowania szaf z dostępnych w data portal urządzeń.

Odpowiedź
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli i co chcesz osiągnąć
ponieważ wymiary masz zapisane przy artykułach w bazie danych
Wiec nie wiem o jakich parametrach piszesz
Inna sprawa to reprezentacja na wielokresce, tam stosuje sie makra do standaryzacji rysunków
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-03-30, 15:37)pwisniewski napisał(a): Nie bardzo rozumiem co masz na myśli i co chcesz osiągnąć
ponieważ wymiary masz zapisane przy artykułach w bazie danych
Wiec nie wiem o jakich parametrach piszesz
Inna sprawa to reprezentacja na  wielokresce, tam stosuje sie makra do standaryzacji rysunków

Chodzi mi o to bym mógł z ręki podać wymiary urządzenia  w pracy często przekładamy z jakiś starych szaf urządzenia np. transformatory i chciałbym je wprowadzić do projektu zabudowy bym wiedział czy się mieszczą i czy nie kolidują z innymi urządzeniami. Mam nadzieję że rozjaśniłem sytuację.

Odpowiedź
(2016-04-11, 13:52)Biesio napisał(a): Chodzi mi o to bym mógł z ręki podać wymiary urządzenia  w pracy często przekładamy z jakiś starych szaf urządzenia np. transformatory i chciałbym je wprowadzić do projektu zabudowy bym wiedział czy się mieszczą i czy nie kolidują z innymi urządzeniami. Mam nadzieję że rozjaśniłem sytuację.

każdy element plasowany na płycie montażowej w zabudowie 2D jest obrazowany przez symbol rozmieszczenia aparatów 
i albo na to nakładany jest obraz lub makro albo prezentowane jest to tylko jako czworokąt 

w właściwościach tego elementu na zakładce "prostokąt" masz możliwość zdefiniowana szerokości i wysokości tego elementu (jak i punktu początkowego i końcowego plasowania)
jeżeli plasujesz element z nawigatora i nie posiada on przypisanego makra jak również wymiarów w bazie to w momencie jego plasowania wymuszane jest okno wprowadzenia danych szerokości i wysokości elementu jak również odstępów plasowania 
w przeciwnym wypadku wymiary pobrane są z makra lub wymiarów z artykułu w bazie
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości