• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legenda szafy i zaciski
Witam.
Po małej lekturze forum wiem, że eplan w formularzu " legenda szafy sterowniczej" ma problem z zaciskami. Doczytałem, że rozwiązaniem tego problemu jest tworzenie "listy artykułów" zamiast "legendy szafy sterowniczej"  i dodaniu kolumny z "pozycją legedny". Udało mi się taki formularz stworzyć. Dobrze wyświetla pozycję legendy, ale mam dwa problemy. Pierwszy to generacja wszystkich artykułów nawet tych, które nie są umieszczone na płycie montażowej na stronie z typem "Układ szafy sterowniczej". Jak sobie z tym poradzić? Drugą sprawą jest, że gdy w listwie mam różne artykuły dla np: zacisku N lub PE i wstawiam listwę "całościowo" na płytę to nie pokazuje się nic w polu "pozycja legendy" w tabelce. Natomiast kiedy wstawię pojedynczo każdy zacisk, clipfix to każdy dostaje następny numer legendy i jest ok, ale przy stu zaciskach w pozycji "nr pozycji legendy" po przecinku by się wszystkie wstawiały i by wyjeżdżało to z kolumny. Jak sobie poradzić z pierwszym i drugim?
Pozdrawiam

Odpowiedź
(2020-03-25, 15:53)noroslaw napisał(a): Witam.
Po małej lekturze forum wiem, że eplan w formularzu " legenda szafy sterowniczej" ma problem z zaciskami. Doczytałem, że rozwiązaniem tego problemu jest tworzenie "listy artykułów" zamiast "legendy szafy sterowniczej"  i dodaniu kolumny z "pozycją legedny". Udało mi się taki formularz stworzyć. Dobrze wyświetla pozycję legendy, ale mam dwa problemy.

nie to że ma problem,  on po prostu nie generuje  pojedynczych zacisków
według producenta do tego są  inne zestawienia - zostawmy to bez komentarza

a teraz do twojego problemu

Cytat:Pierwszy to generacja wszystkich artykułów nawet tych, które nie są umieszczone na płycie montażowej na stronie z typem "Układ szafy sterowniczej". Jak sobie z tym poradzić?

musisz je wyfiltrować na podstawie odpowiednich kryteriów  

Cytat:Drugą sprawą jest, że gdy w listwie mam różne artykuły dla np: zacisku N lub PE i wstawiam listwę "całościowo" na płytę to nie pokazuje się nic w polu "pozycja legendy" w tabelce.
Natomiast kiedy wstawię pojedynczo każdy zacisk, clipfix to każdy dostaje następny numer legendy i jest ok, ale przy stu zaciskach w pozycji "nr pozycji legendy" po przecinku by się wszystkie wstawiały i by wyjeżdżało to z kolumny. Jak sobie poradzić z pierwszym i drugim?
Pozdrawiam

Tu są 2 metody 
jeżeli wstawisz całościowa listwę to nie pokazuje ci nic bo nic nie jest podpięte pod "artykuł' plasowany 
zebrane są tylko wymiary z właściwości pojedynczych elementów listwy i na tej podstawie wstawiony "zastępczy" element ale żaden artykuł nie jest podpięty 
tera masz 2 drogi 
1. podpinasz "fikcyjny" artykuł powiedzmy listwa zaciskowa który spowoduje ci pojawienie się na legendzie szafy 
2. ręcznie uzupełniasz tekst w zestawieniu  (przy aktualizacji będziesz musiał to sprawdzać i poprawiać) 

co do pojedynczych 
to rozwiązaniem jest np ustawienie aby ten sam artykuł dostawa\l ten sam nr pozycji legendy 
wtedy wszystkie pojedyncze klemy są pod jednym nr jak i pozostałe elementy zabudowy dostają przy wielokrotnych wystąpieniach ten sam nr co w znacznym stopniu upraszcza i skraca legendę 

rozwiązanie konkretne musisz sam rozpracować niestety  

PS mam prośbę pisz bardziej przejrzyście (podziel tekst na linie, odstepy etc )bo tak zlany ciężko się czyta
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Czyli nie ma prostej drogi do automatyzacji tego procesu. Teraz jeszcze na szybko pomyślałem, że skoro z pozycją legendy jest taki problem to może skonfiguruję opis elementów tak, żeby był wyświetlany tylko ID urządzenia pionowo, a nie pozycja legendy, więc w tabeli nie potrzebna byłaby kolumna pozycja legendy.
W takim razie zostałaby mi tylko filtracja urządzeń znajdujących się na płycie, ale nie wiem jaka właściwość opisuje to, że urządzenie jest "uplasowane" na płycie...
Próbowałem użyć "rodzaj prezentacji" o wartości "układ szafy sterowniczej", ale pokazało mi się tylko ze 3 urządzenia tylko, więc to nie to. Widzę, że jest też kryterium " dowolna właściwość" ale i tak nie wiem jaki numerek opisuje, że urządzenie jest uplasowane w "układ szafy sterowniczej".

Odpowiedź
(2020-03-25, 16:45)noroslaw napisał(a): Czyli nie ma prostej drogi do automatyzacji tego procesu. Teraz jeszcze na szybko pomyślałem, że skoro z pozycją legendy jest taki problem to może skonfiguruję opis elementów tak, żeby był wyświetlany tylko ID urządzenia pionowo, a nie pozycja legendy, więc w tabeli nie potrzebna byłaby kolumna pozycja legendy.
W takim razie zostałaby mi tylko filtracja urządzeń znajdujących się na płycie, ale nie wiem jaka właściwość opisuje to, że urządzenie jest "uplasowane" na płycie...
Próbowałem użyć "rodzaj prezentacji" o wartości "układ szafy sterowniczej", ale pokazało mi się tylko ze 3 urządzenia tylko, więc to nie to. Widzę, że jest też kryterium " dowolna właściwość" ale i tak nie wiem jaki numerek opisuje, że urządzenie jest uplasowane w "układ szafy sterowniczej".

Niestety zestawienia:  lista artykułów F01 i  całościowa lista artykułów F02 - a o tych tu mówimy służą trochę do innych celów niż tworzenie legendy zabudowy 

Tu jednak dedykowane zestawienie "legenda szafy ..." najbardziej sie do tego nadaje
niestety sam już wiesz że ma swoje przywary

możesz dodatkowo spróbować pobawić się listą zasobów - może ona by ci wystarczyła do tego co chcesz zrobić
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Ostatecznie po różnych próbach przóbach przyjąłem, że najprostsze będzie grupowanie przedstawianie listw zaciskowych i wpisanie 2 czy 3 artykułów z ręki w polu artykułu, dzięki temu po aktualizacji zestawienia legendy szafy nadal pole jest uzupełnione. Dziękuje za pomoc.

Odpowiedź
(2020-03-26, 11:21)noroslaw napisał(a): Ostatecznie po różnych próbach przóbach przyjąłem, że najprostsze będzie grupowanie przedstawianie listw zaciskowych i wpisanie 2 czy 3 artykułów z ręki w polu artykułu, dzięki temu po aktualizacji zestawienia legendy szafy nadal pole jest uzupełnione. Dziękuje za pomoc.

tylko pamiętaj,  że ten "artykuł" wpisany z palca na zabudowie pojawi się też w zestawieniach F01 i F02  jeżeli chcesz tego uniknąć to należy go wyfiltrować
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
No właśnie dobrnąłem do tego momentu Confused 
Coś mi nie idzie to filtrowanie. W zabudowie szafy tam gdzie wpisałem z palca artykuły zaznaczyłem opcję "Pomiń w liście urządzeń ( jeżeli uruchomiono filtr)"
Podczas generacji formularza w szablonach po wybraniu kategorii "lista artykułów" i ustawienia filtra jak niżej
https://prnt.sc/rn7wpu
nic nie zmienia...
uzywam eplana 2.7
widziałem, że powinna być jeszcze "Pomiń w liście artykułów ( jeżeli uruchomiono filtr)", ale nie mam takiej właściwiości ani w filtrze ani przy urządzeniu..

Odpowiedź
(2020-03-26, 16:19)noroslaw napisał(a): No właśnie dobrnąłem do tego momentu Confused 
Coś mi nie idzie to filtrowanie. W zabudowie szafy tam gdzie wpisałem z palca artykuły zaznaczyłem opcję "Pomiń w liście urządzeń ( jeżeli uruchomiono filtr)"
Podczas generacji formularza w szablonach po wybraniu kategorii "lista artykułów" i ustawienia filtra jak niżej
https://prnt.sc/rn7wpu
nic nie zmienia...

Ale <20093> Pomiń w liście urządzeń (jeżeli uruchomiono filtr) jest innym polem niż <20105> Pomiń w liście artykułów (jeżeli uruchomiono filtr)
więc to ci nie zadziała 

tak jak pisałem w artykułach musisz zrobić sobie "dumy" artykuł który z automatu będzie miał przypisaną konkretną wartość
no grupę DUMY  po której będziesz odfiltrowywał
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Udało się..
Piszę dla potomnych i innych co może będą mieli z tym też problem.
Rozwianie, które próbowałeś mi zaproponować okazało się długą i krętą drogą, bo mimo, że zdefiniowałem artykuł DUMMY, który zamiesciłem w kategorii "różne", a potem to różne wyfiltrowałem to i tak nadal były tam.
Rozwiązanie całego problemu to zmiana na "Tak" tej właściwości Rolleyes    

Odpowiedź
(2020-03-27, 09:58)noroslaw napisał(a): Udało się..
Piszę dla potomnych i innych co może będą mieli z tym też problem.
Rozwianie, które próbowałeś mi zaproponować okazało się długą i krętą drogą, bo mimo, że zdefiniowałem artykuł DUMMY, który zamiesciłem w kategorii "różne", a potem to różne wyfiltrowałem to i tak nadal były tam.
Rozwiązanie całego problemu to zmiana na "Tak" tej właściwości Rolleyes
tą zmianą wyciąłeś wszystkie artykuły listew zaciskowych 
łącznie z tymi które powinny sie pokazać na zestawieniach 

ale skoro dla ciebie zadziałało to tylko się cieszyć
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Definicji listw, a nie zacisków gdzie mam niemieszczone artykuły, więc wygląda to w ten sposób aktualnie.    

Odpowiedź
(2020-03-27, 11:41)noroslaw napisał(a): Definicji listw, a nie zacisków gdzie mam niemieszczone artykuły, więc wygląda to w ten sposób aktualnie.

a czy ja coś pisałem o zaciskach ? 
pisałem  że wyciąłeś  "wszystkie artykuły listew zaciskowych"  , a nie "artykuły zacisków"
a to trochę różnica

zrobiłeś, działa ci tak jak chciałeś to OK

podałem ci ograniczenia na które napotkasz w twoim rozwiązaniu
których możesz na razie nie widzieć
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości