• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Definicja funkcji/połączeń - edytowanie listy
Cześć,

Czy istnieje sposób na edycję listy definicji połączeń, np. poszerzenie jej o nowe rekordy:

Chciałbym np. dodać nową definicję "Przewód fabryczny", co pomogłoby mi zrobić porządek w zestawieniu listy połączeń.

[EPLAN Electric P8 2.9 SP1 Update 8]

Odpowiedź
(2022-09-09, 16:12)prosys napisał(a): Cześć,

Czy istnieje sposób na edycję listy definicji połączeń, np. poszerzenie jej o nowe rekordy:

Chciałbym np. dodać nową definicję "Przewód fabryczny", co pomogłoby mi zrobić porządek w zestawieniu listy połączeń.

[EPLAN Electric P8 2.9 SP1 Update 8]

Niestety definicję może uzupełnić tylko producent oprogramowania 
możesz wystosunkować "wish"  do nich aby to wprowadzili (pewnie zbagatelizują i oleją) ale zawsze pokażesz że jest taka potrzeba i może dodadzą 
im więcej zgłoszeń z taką prośbą tym szybciej to wprowadzą

a wracając do twojego problemu 
odfiltrowanie połączeń możesz wykonać na dowolnym polu dodatkowym czy dodatkowym użytkownika
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2022-09-12, 08:41)pwisniewski napisał(a): Niestety definicję może uzupełnić tylko producent oprogramowania 
możesz wystosunkować "wish"  do nich aby to wprowadzili (pewnie zbagatelizują i oleją) ale zawsze pokażesz że jest taka potrzeba i może dodadzą 
im więcej zgłoszeń z taką prośbą tym szybciej to wprowadzą

a wracając do twojego problemu 
odfiltrowanie połączeń możesz wykonać na dowolnym polu dodatkowym czy dodatkowym użytkownika

Szkoda, dzięki za odpowiedź.

W mojej kwestii nawet nie tyle chodzi o filtrowanie, co chciałem w prosty sposób w zestawieniu rozróżnić połączenia żyła/drut od połączeń wykonanych przewodem fabrycznym. Coś w tym stylu (zmodyfikowane ręcznie):

Inaczej muszę rozszerzyć tabelkę o jakiś dodatkowy rekord lub dorzucić to w opisie, a chciałem tego uniknąć.

Odpowiedź
(2022-09-12, 09:38)prosys napisał(a): Szkoda, dzięki za odpowiedź.

W mojej kwestii nawet nie tyle chodzi o filtrowanie, co chciałem w prosty sposób w zestawieniu rozróżnić połączenia żyła/drut od połączeń wykonanych przewodem fabrycznym. Coś w tym stylu (zmodyfikowane ręcznie):

Inaczej muszę rozszerzyć tabelkę o jakiś dodatkowy rekord lub dorzucić to w opisie, a chciałem tego uniknąć.

można to zrobić warunkowo 
ale będzie z tym trochę zabawy (nie wiem jak masz tworzony projekt i formularz) 
ale jest to do zrobienia 
proponowałabym wykorzystać właściwość bloku z warunkiem wpisanym ręcznie w połączeniu, jeżeli wystąpi to wpisanie odpowiedniej wartości - minus (praktycznie zostaje nam jednojęzyczny formularz ale to też da się obejść)
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2022-09-12, 11:49)pwisniewski napisał(a): można to zrobić warunkowo 
ale będzie z tym trochę zabawy (nie wiem jak masz tworzony projekt i formularz) 
ale jest to do zrobienia 
proponowałabym wykorzystać właściwość bloku z warunkiem wpisanym ręcznie w połączeniu, jeżeli wystąpi to wpisanie odpowiedniej wartości - minus (praktycznie zostaje nam jednojęzyczny formularz ale to też da się obejść)

Mógłbyś mnie bardziej nakierować pod kątem "wykorzystać właściwość bloku z warunkiem wpisanym ręcznie w połączeniu, jeżeli wystąpi to wpisanie odpowiedniej wartości". Masz może jakiś przykład albo instrukcję? Nie próbowałem nigdy jakichś zaawansowanych zabaw z formularzami, u siebie mam to raczej standardowo:

Odpowiedź
(2022-09-12, 12:56)prosys napisał(a): Mógłbyś mnie bardziej nakierować pod kątem "wykorzystać właściwość bloku z warunkiem wpisanym ręcznie w połączeniu, jeżeli wystąpi to wpisanie odpowiedniej wartości". Masz może jakiś przykład albo instrukcję? Nie próbowałem nigdy jakichś zaawansowanych zabaw z formularzami, u siebie mam to raczej standardowo:

ogólnie to wszystko zależy od tego jak masz skonfigurowany projekt i formularz 
ale w uproszczeniu 

1. wybierasz w połączeniu sobie dowolne pole dodatkowe lub tworzysz nowe pole - tam wpisujesz swoje dane ad których chcesz coś filtrować 
2. wybierasz sobie właściwość bloku dla połączenia (powiedzmy że będzie to właściwość bloku 100) 
w tej właściwości (a tak naprawdę w jej formacie) wpisujesz sobie warunek - że jeżeli twoje "pole dodatkowe" jest puste to ma ukryć to pole i dodatkowo dodajesz pole z formularza <2000> Połączenie/<20026> Definicja funkcji - z warunkiem ukryj jeżeli poprzednia właściwość nie została ukryta 
3. w formularzu zamiast <2000> Połączenie/<20026> Definicja funkcji  wyświetlasz wcześniej zdefiniowaną właściwość bloku 100 

i to tak po krótce
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź