• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dublowanie zacisków
EplanP8 
[attachment=1441]
Dzień dobry, mam problem z zaciskami a mianowicie chciałbym przedstawić ten sam zacisk z tym samym przyłączem na 2 stronach(na jednej narysowane mostki na drugiej połączenie z celem), i wszystko jest ok poza tym, że w zestawieniach pokazuję mi zacisk z mostkami i nie generuje celu przyłączonego na kolejnej stronie. Jakieś rady? 
Z góry dziękuję za pomoc.

Odpowiedź
(2020-05-02, 15:05)TEd93 napisał(a): Dzień dobry, mam problem z zaciskami a mianowicie chciałbym przedstawić ten sam zacisk z tym samym przyłączem na 2 stronach(na jednej narysowane mostki na drugiej połączenie z celem), i wszystko jest ok poza tym, że w zestawieniach pokazuję mi zacisk z mostkami i nie generuje celu przyłączonego na kolejnej stronie. Jakieś rady? 
Z góry dziękuję za pomoc.

masz nie do końca poprawnie zdefiniowane zaciski częściowe 
przy takim wykorzystaniu zacisków częściowych ważne jest aby dokładnie zdefiniować wystąpienie przyłączy
u ciebie z tego co widzę są 2 błędy 

1. pierwszy błąd to zacisk może być tylko raz zdefiniowany jako główny - pozostałe prezentacje zacisków częściowych powinny być bez funkcji głównej 
 2. drugi błąd - to zbyt częste definiowane przyłączy
 3. trzeci błąd - albo nie bo nie widzę całości - ale masz coś zamieszane z wielopoziomowymi zaciskami
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-05-06, 07:41)pwisniewski napisał(a): masz nie do końca poprawnie zdefiniowane zaciski częściowe 
przy takim wykorzystaniu zacisków częściowych ważne jest aby dokładnie zdefiniować wystąpienie przyłączy
u ciebie z tego co widzę są 2 błędy 

1. pierwszy błąd to zacisk może być tylko raz zdefiniowany jako główny - pozostałe prezentacje zacisków częściowych powinny być bez funkcji głównej 
 2. drugi błąd - to zbyt częste definiowane przyłączy
 3. trzeci błąd - albo nie bo nie widzę całości - ale masz coś zamieszane z wielopoziomowymi zaciskami
Dzięki za odpowiedź, 

1. Zacisk mam zdefiniowany jako główny tylko w jednym, a mianowicie jak mamy zacisk główny to obok jest koszyk. Reszta jest tylko częściowa. Po prostu do każdego zacisku mam osobny artykuł.
2. Tak to rozumiem, i teraz pytanie czy jedynym rozwiązaniem jest ustawienie tego jako grafika i zrobić mostek w nawigatorze?
3. Zacisk ma 4 poziomy, i wszystkie poziomy mam ustawione jako zacisk 1 i różnią się tylko przyłączami(zrobione tak jest dla wygody montera).

Odpowiedź
(2020-05-07, 17:25)TEd93 napisał(a): Dzięki za odpowiedź, 

1. Zacisk mam zdefiniowany jako główny tylko w jednym, a mianowicie jak mamy zacisk główny to obok jest koszyk. Reszta jest tylko częściowa. Po prostu do każdego zacisku mam osobny artykuł.

Czyli tak jak powinno być , może coś źle popatrzyłem na screen

Cytat:2. Tak to rozumiem, i teraz pytanie czy jedynym rozwiązaniem jest ustawienie tego jako grafika i zrobić mostek w nawigatorze?

Nie, należy poprawnie określić przyłącza w reprezentacji tak aby tylko raz były zdefiniowane, a wszystko się poprawnie poskłada

Cytat:3. Zacisk ma 4 poziomy, i wszystkie poziomy mam ustawione jako zacisk 1 i różnią się tylko przyłączami(zrobione tak jest dla wygody montera).

No i tu jest problem
ponieważ jeżeli zacisk jest 4 poziomowy to jego definicja powinna być rozbita na 4 poziomy od 1 do 4
a dopiero potem zdefiniowane przyłącza odpowiednio dla poziomu

Klepane w biegu palcem po szybie
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-05-07, 18:33)pwisniewski napisał(a): Czyli tak jak powinno być , może coś  źle  popatrzyłem na screen

Nie, należy poprawnie określić przyłącza w reprezentacji tak aby tylko raz były zdefiniowane, a wszystko się poprawnie poskłada

No i tu jest problem
ponieważ jeżeli zacisk jest 4 poziomowy to jego definicja powinna być rozbita na 4 poziomy od 1 do 4
a dopiero potem zdefiniowane przyłącza odpowiednio dla poziomu

Jeszcze raz dzięki, 
2. Czyli rozumiem ,że mam dodać oznaczenia przyłącza na mostki w artykule ? Bo jeśli usunę oznaczenie przyłącza z zacisku z jednym przyłączem to mi się rozjedzie z artykułem.
3. Definicja jest rozbita na 4 poziomy tylko po prostu cały zacisk ma oznaczenie 1. Tak nie może być ? tzn. że mając 4 poziomy oznaczenie każdego poziomu musi mieć inne oznaczenie zacisku?

Odpowiedź
Moment bo coś mieszasz
1. zacisk fizycznie jak wygląda
2. Jak jest zdefiniowany
3. Jak zdefiniowałeś go na schematach
4. Jak wygląda on w nawigatorze
5. Jak pokazuje go zestawienie

Podejrzewam że źle zdefiniowałeś go na schematach

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-05-07, 18:47)pwisniewski napisał(a): Moment bo coś mieszasz
1. zacisk fizycznie jak wygląda
2. Jak jest zdefiniowany
3. Jak zdefiniowałeś go na schematach
4. Jak wygląda on w nawigatorze
5. Jak pokazuje go zestawienie

Podejrzewam że źle zdefiniowałeś go na schematach

Zacisk:
poziom 1, zacisk z jednym przyłączem izolowane Definicja Zacisk z mostkiem grzebieniowym, 1 przyłącze
poziom 2, 2 zaciski z jednym przyłączem izolowane Definicja Zacisk z mostkiem grzebieniowym 1 przyłącze
poziom 3, zacisk z dwoma przyłączami nie izolowane Zacisk z mostkiem grzebieniowym, 2 przyłącza
poziom 4, zacisk z dwoma przyłączami nie izolowane Zacisk z mostkiem grzebieniowym, 2 przyłącza

Oznaczenie zacisków wszystkich to 1, różnią się tylko przyłączami. Jak chce przedstawić mostki zacisku z jednym przyłączem to muszę go plasować na schemacie i wtedy mam zajęte przyłącze jeśli je usunę to się rozjeżdża dlatego je dubluje.
Zestawienie dam trochę później

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2020-05-07, 19:08)TEd93 napisał(a): Zacisk:
poziom 1, zacisk z jednym przyłączem izolowane Definicja Zacisk z mostkiem grzebieniowym, 1 przyłącze
poziom 2, 2 zaciski z jednym przyłączem izolowane Definicja Zacisk z mostkiem grzebieniowym 1 przyłącze
poziom 3, zacisk z dwoma przyłączami nie izolowane Zacisk z mostkiem grzebieniowym, 2 przyłącza
poziom 4, zacisk z dwoma przyłączami nie izolowane Zacisk z mostkiem grzebieniowym, 2 przyłącza

Oznaczenie zacisków wszystkich to 1, różnią się tylko przyłączami. Jak chce przedstawić mostki zacisku z jednym przyłączem to muszę go plasować na schemacie i wtedy mam zajęte przyłącze jeśli je usunę to się rozjeżdża dlatego je dubluje.
Zestawienie dam trochę później

ok
zacisk jest zdefiniowany
na zestawieniu tez generuje się poprawnie przynajmniej zacisk 

teraz jak to masz zdefiniowane zaciski na schematach
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-05-07, 19:20)pwisniewski napisał(a): ok
zacisk jest zdefiniowany
na zestawieniu tez generuje się poprawnie przynajmniej zacisk 

teraz jak to masz zdefiniowane zaciski na schematach
na stronie gdzie mam mostki nic nie jest podłączone do niego poza linią mostka, na kolejnej stronie wykorzystuję go ponownie do przedstawienia połączenia do określonego urządzenia

Odpowiedź
Nie widać jak masz zdefiniowane przyłącza na schematach

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-05-07, 19:34)pwisniewski napisał(a): Nie widać jak masz zdefiniowane przyłącza na schematach

Klepane w biegu palcem po szy
tak to wygląda

Odpowiedź
To wyjaśnij jeszcze jak oznaczasz przyłącza

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-05-07, 20:04)pwisniewski napisał(a): To wyjaśnij jeszcze jak oznaczasz przyłącza

Zacisk:
poziom 1, zacisk z jednym przyłączem izolowane 1
poziom 2, 2 zaciski z jednym przyłączem izolowane 2,3
poziom 3, zacisk z dwoma przyłączami 4¶5
poziom 4, zacisk z dwoma przyłączami 6¶7

Ogólnie nie sądzę żeby to był problem z oznaczeniem przyłącza, tylko bardziej z tym że jak mamy jedno przyłącze i pierwsze plasowanie jest na stronie mostka (czyli bez tego jedynego przyłącza) to przez brak powiązania przez oznaczenie się rozjeżdża. Dla przykładu gdybym najpierw zrobił cały obiekt a później pousuwał tylko z plasowanych na obiekcie wtedy jest ok.

Odpowiedź
(2020-05-07, 20:14)TEd93 napisał(a): Zacisk:
poziom 1, zacisk z jednym przyłączem izolowane 1
poziom 2, 2 zaciski z jednym przyłączem izolowane 2,3
poziom 3, zacisk z dwoma przyłączami 4¶5
poziom 4, zacisk z dwoma przyłączami 6¶7

no i tu już jest jeden problem gdyż według definicji jaka masz w klemie to powinno być tak 

Zacisk:
poziom 5, zacisk z dwoma przyłączami  - przyłącza 6¶7,  dodatkowo mostki g i h
poziom 4, zacisk z dwoma przyłączami - przyłącza 4¶5,  dodatkowo mostki e i f
poziom 3, zacisk z jednym przyłączem  - przyłącze 3,  dodatkowo mostki c i d
poziom 2, zacisk z jednym przyłączem - przyłącze 2 ,  dodatkowo mostki a i b
poziom 1, zacisk z jednym przyłączem izolowane - przyłącze 1

specjalnie ponumerowałem przytłacza mostów alfanumerycznie abyś zrozumiał to w twoim przykładzie

Cytat:Ogólnie nie sądzę żeby to był problem z oznaczeniem przyłącza, tylko bardziej z tym że jak mamy jedno przyłącze i pierwsze plasowanie jest na stronie mostka (czyli bez tego jedynego przyłącza) to przez brak powiązania przez oznaczenie się rozjeżdża. Dla przykładu gdybym najpierw zrobił cały obiekt a później pousuwał tylko z plasowanych na obiekcie wtedy jest ok.

i tu sie myślisz
eplan nie jest programem graficznym a logicznym więc jest to istotne jak jest zdefiniowane

teraz zdefiniuj poprawnie zaciski częściowe - z poprawnie zdefiniowanymi przyłączami
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-05-07, 20:36)pwisniewski napisał(a): no i tu już jest jeden problem gdyż według definicji jaka masz w klemie to powinno być tak 

Zacisk:
poziom 5, zacisk z dwoma przyłączami  - przyłącza 6¶7,  dodatkowo mostki g i h
poziom 4, zacisk z dwoma przyłączami - przyłącza 4¶5,  dodatkowo mostki e i f
poziom 3, zacisk z jednym przyłączem  - przyłącze 3,  dodatkowo mostki c i d
poziom 2, zacisk z jednym przyłączem - przyłącze 2 ,  dodatkowo mostki a i b
poziom 1, zacisk z jednym przyłączem izolowane - przyłącze 1

specjalnie ponumerowałem przytłacza mostów alfanumerycznie abyś zrozumiał to w twoim przykładzie

i tu sie myślisz
eplan nie jest programem graficznym a logicznym więc jest to istotne jak jest zdefiniowane

teraz zdefiniuj poprawnie zaciski częściowe - z poprawnie zdefiniowanymi przyłączami

Ok, czyli rozumiem ,że muszę mieć oznaczone numery mostków, myślałem o tym ale miałem nadzieje że da się to zrobić bez tegoTongue
no cóż czas na poprawianie artykułów Smile Dzięki za pomoc

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości