• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EPLAN 2.6 wyłącza się co jakiś czas
EplanP8 
Dzień dobry
Mam problem z EPLAN 2.6 co jakiś czas podczas normalnej pracy wyłącza się nagle, lub uruchamia ponownie i po ponownym uruchomieniu następuje sprawdzenie projektu. Zdarza się tak kilka razy na dzień w ciągu pracy, nie wiem co może być przyczyną. Łączę się z licencją sieciową, jednak u innych osób nie występuje podobny problem a również połączeni są z licencją sieciową (klucz wpięty do serwera). Problem pojawił się wraz ze zmianą nazwy komputera przez dział IT i zaraz po tej zmianie występował co około 10, 15 minut, EPLAN się po prostu wyłączał. Żeby spróbować to naprawić weszłam w zakładkę Projekt-->Zarządzanie i tam okazało się że istnieje niedziałająca stacja robocza ze starą nazwą komputera, w której były otwarte te same projekty. Ja usunęłam tą stację i problem jakby się naprawił, EPLAN przestał się wyłączać. Ale problem znowu wrócił, tylko że nie wyłącza się już tak często. Nie mam zielonego pojęcia co może być nie tak. Proszę o pomoc.

Odpowiedź
(2022-03-23, 10:17)arkeplan napisał(a): Dzień dobry
Mam problem z EPLAN 2.6 co jakiś czas podczas normalnej pracy wyłącza się nagle, lub uruchamia ponownie i po ponownym uruchomieniu następuje sprawdzenie projektu. Zdarza się tak kilka razy na dzień w ciągu pracy, nie wiem co może być przyczyną. Łączę się z licencją sieciową, jednak u innych osób nie występuje podobny problem a również połączeni są z licencją sieciową (klucz wpięty do serwera). Problem pojawił się wraz ze zmianą nazwy komputera przez dział IT i zaraz po tej zmianie występował co około 10, 15 minut, EPLAN się po prostu wyłączał. Żeby spróbować to naprawić weszłam w zakładkę Projekt-->Zarządzanie i tam okazało się że istnieje niedziałająca stacja robocza ze starą nazwą komputera, w której były otwarte te same projekty. Ja usunęłam tą stację i problem jakby się naprawił, EPLAN przestał się wyłączać. Ale problem znowu wrócił, tylko że nie wyłącza się już tak często. Nie mam zielonego pojęcia co może być nie tak. Proszę o pomoc.

Problem leży w zarządzaniu "sesjami", eplan w momencie połączenia się serwerem projektów czy licencji nawiązuje "sesję" jakakolwiek zmiana w tym czasie tej sesji (odświeżenie użytkownika przez nadanie mu uprawnień lub inne tego typu zagrania stosowane przez adminów) powoduje zmianę "sesji" i wywalenie się eplana
a co dokładnie co u ciebie jest nie tak, trudno powiedzieć, musisz prześledzić logi z pracy i sprawdzać z działem IT  co tam namieszali zmieniając ci użytkownika rozwiązać
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2022-03-23, 12:33)pwisniewski napisał(a): Problem leży w zarządzaniu "sesjami", eplan w momencie połączenia się serwerem projektów czy licencji nawiązuje "sesję" jakakolwiek zmiana w tym czasie tej sesji (odświeżenie użytkownika przez nadanie mu uprawnień lub inne tego typu zagrania stosowane przez adminów) powoduje zmianę "sesji" i wywalenie się eplana
a co dokładnie co u ciebie jest nie tak, trudno powiedzieć, musisz prześledzić logi z pracy i sprawdzać z działem IT  co tam namieszali zmieniając ci użytkownika rozwiązać

Bardzo dziękuję za poradę, sprawdziłam to, ale niestety nie był to problem z sesjami, bo wpięcie klucza bezpośrednio do laptopa nie naprawiło tego problemu.
Ale udało się (mam nadzieję) problem rozwiązać. Póki co EPLAN nie wyłącza się i nie restartuje. Pod koniec tygodnia dam znać czy faktycznie.

Problem rozwiązałam w ten sposób:
1. zabezpieczyłam projekty w których pracowałam i zapisałam je w bezpiecznym miejscu, 
2. zamknęłam wszystkie projekty w EPLAN-ie,
3. wybrałam zakładkę Projekt ->Otwórz i w tym miejscu usunęłam wszystkie otwarte wcześniej projekty,
4. Projekt ->Zarządzanie -> prawy przycisk na projekt -> Usuń z zarządzania projektem
5. ponowne uruchomienie EPLAN
6. przywrócenie zabezpieczonych projektów

Po tym zabiegu wszystko działa prawidłowo - póki co Smile 
Być może po zmianie nazwy komputera, EPLAN wariował, bo gdzieś w pamięci miał zapisane, że są otwarte projekty w innej stacji roboczej (stara nazwa komputera) i jednocześnie otwarte w nowej stacji roboczej.

Pozdrawiam

Odpowiedź
(2022-03-28, 16:27)arkeplan napisał(a): Bardzo dziękuję za poradę, sprawdziłam to, ale niestety nie był to problem z sesjami, bo wpięcie klucza bezpośrednio do laptopa nie naprawiło tego problemu.
Ale udało się (mam nadzieję) problem rozwiązać. Póki co EPLAN nie wyłącza się i nie restartuje. Pod koniec tygodnia dam znać czy faktycznie.

Problem rozwiązałam w ten sposób:
1. zabezpieczyłam projekty w których pracowałam i zapisałam je w bezpiecznym miejscu, 
2. zamknęłam wszystkie projekty w EPLAN-ie,
3. wybrałam zakładkę Projekt ->Otwórz i w tym miejscu usunęłam wszystkie otwarte wcześniej projekty,
4. Projekt ->Zarządzanie -> prawy przycisk na projekt -> Usuń z zarządzania projektem
5. ponowne uruchomienie EPLAN
6. przywrócenie zabezpieczonych projektów

Po tym zabiegu wszystko działa prawidłowo - póki co Smile 
Być może po zmianie nazwy komputera, EPLAN wariował, bo gdzieś w pamięci miał zapisane, że są otwarte projekty w innej stacji roboczej (stara nazwa komputera) i jednocześnie otwarte w nowej stacji roboczej.

Pozdrawiam

Raczej nie powinno to mieć wpływu na "wyłączanie się" eplana 
gdyż jest to zapis do bazy projektów (i znając życie jest to twoja lokalna baza mdb)  i raczej powinno mieć to wpływu na to, ale tak naprawdę nic mnie nie zdziwi już
ważne, że udało się znaleźć przyczynę (jaka by nie była)
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości