• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EPLAN Edu - problemy
Eplan EDU 
Szanowne Panie, szanowni Panowie, 
jestem młodym studentem elektrotechniki. Chciałbym nauczyć się obsługiwać EPLAN, ale niestety mam problem z tymże programem. Przechodząc od razu do rzeczy: 
1) Nie działają mi szablony .ept. Kiedy wczytuję taki, w Nawigatorze pojawia się on jako nowy projekt o nadanej przeze mnie nazwie. Tuż obok jest ikona "+" służąca do rozwinięcia tego całego projektu/szablonu. Kiedy ją klikam, ona znika, nic się nie dzieje. 
2) Mogę wczytywać bez problemu szablony .zw9. Problem w tym, że mam tam tylko strony tytułowe/okładki, nigdzie nie ma żadnych przykładowych schematów, niczego. Wg np. jednego podręcznika do nauki powinienem mieć, po wczytaniu szablonu IEC_tpl001.ept (nie działa, patrz pkt 1., wczytuje .zw9), stronę tytułową oraz schemat wielokreskowy, mam tylko to pierwsze. 
Nie wiem, czy ja robię coś źle, czy po prostu mam pecha i wina leży gdzieś po stronie programu. Dodam, że wcześniej pisałem do supporu, pomogli mi dojść do stanu, gdzie mogę wczytywać chociaż te .zw9.
Będę ogromnie wdzięczny za każdą pomoc. Proszę również o wyrozumiałość w tym temacie. Bardzo zależy mi, aby nauczyć się chociaż podstawowej obsługi tego programu, ale te problemy bardzo skutecznie mi to uniemożliwiają. 
Pozdrawiam, 
Bartek

Odpowiedź
(2017-11-10, 23:03)Anthony napisał(a): Szanowne Panie, szanowni Panowie, 
jestem młodym studentem elektrotechniki. Chciałbym nauczyć się obsługiwać EPLAN, ale niestety mam problem z tymże programem. Przechodząc od razu do rzeczy: 
1) Nie działają mi szablony .ept. Kiedy wczytuję taki, w Nawigatorze pojawia się on jako nowy projekt o nadanej przeze mnie nazwie. Tuż obok jest ikona "+" służąca do rozwinięcia tego całego projektu/szablonu. Kiedy ją klikam, ona znika, nic się nie dzieje. 
2) Mogę wczytywać bez problemu szablony .zw9. Problem w tym, że mam tam tylko strony tytułowe/okładki, nigdzie nie ma żadnych przykładowych schematów, niczego. Wg np. jednego podręcznika do nauki powinienem mieć, po wczytaniu szablonu IEC_tpl001.ept (nie działa, patrz pkt 1., wczytuje .zw9), stronę tytułową oraz schemat wielokreskowy, mam tylko to pierwsze. 
Nie wiem, czy ja robię coś źle, czy po prostu mam pecha i wina leży gdzieś po stronie programu. Dodam, że wcześniej pisałem do supporu, pomogli mi dojść do stanu, gdzie mogę wczytywać chociaż te .zw9.
Będę ogromnie wdzięczny za każdą pomoc. Proszę również o wyrozumiałość w tym temacie. Bardzo zależy mi, aby nauczyć się chociaż podstawowej obsługi tego programu, ale te problemy bardzo skutecznie mi to uniemożliwiają. 
Pozdrawiam, 
Bartek

Na początku witam na forum 
a teraz zacznijmy od podstaw  od tego jak w ogóle się programem obsługiwać 

1. podstawowa informacja nie możesz używać elementów z wersji pełnej do wersji edu i wice wersa - te dwie wersje nie są ze sobą kompatybilne - ale to już pewnie wiesz 
2. szablony projektów *.ept (jak również *.epb)i projekty bazowe *.zw9 służą tylko to stworzenia swojego projektu 
3. jako przykład projektu powinieneś mieć projekt nazwany EPLAN-DEMO (nie wiem czy w wersji demo tak się nazywa) w katalogu projektów o rozszerzeniu *.elk (lub *.ell; *.elp; *.els; *.elx; *elr; *elt)

a teraz rozwinięcie twoich pytań 

ad 1. szablony ci działają - utworzyłeś własnie nowy projekt na podstawie szablonu - tak jest on pusty, nie znajdziesz w nim nic, oprócz ustawień które zostały przeniesione z szablonu - taki masz szablon 
ad 2. tak projekty bazowe również ci działaj - utworzyłeś własnie nowy projekt na podstawie projektu bazowego - tak w tym przypadku otrzymasz projekt z podpiętymi biblotekami, arkuszami normowymi, formularzami, etc i np z stronami - taki masz szablon

dziwię się że suport nie pomógł ci rozwiązać problemu skoro z nimi pisałeś albo pisałeś nie o to co chciałeś nie ważne 

a teraz tak jeżeli szukasz projektu przykładowego to musisz znaleźć EPLAN-DEMO projekt przykładowy w którym znajdują sie strony z schematami, przeglądy , zestawienia, zabudowy etc
znajdziesz go w katalogu projektów programu 
najprościej otwórz program, przejdź do zakładki projekt -> otwórz, teraz odszukaj projekt o nazwie EPLAN-DEMO (nie wiem czy w wersji demo tak się nazywa) i go otwórz
może się również nazywać [ESS]_Sample_Project albo coś podobnego to już zależy od wersji programu
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź