• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EPLAN P8 generowanie zestawien i planów zacisków
Witam

Chciałem prosić kogoś o pomoc przy utworzeniu zestawienia zacisków.

wg poradnika powinno się to odbywać poprzez
Programy narzędziowe
Zestawienia
Generuj...
W zakładce Zestawienia klikam na nowy...
Wybieram Plan zacisków klikam OK i wyświetla mi się błąd Formularz nie istnieje

Odpowiedź
Zobacz czy w
Programy narzędziowe->Zestawienia->Generuj ->Ustawienia->Wyprowadź dane na strony
lub w
Opcje->Ustawienia->Projekty->nazwa projektu->Zestawienia->Wyprowadź dane na strony
w kolumnie Formularz masz interesujący Cię formularz i czy w ogóle taki istnieje.
Na próbę wybierz jakiś istniejący rozwijając pozycję i klikając Przeszukaj (Data\Formularze\nazwa firmy) *f13

Odpowiedź
Błąd ten jak już LeBmo wspomniał mówi o braku konkretnego formularza w katalogu systemowym

teraz masz kilka możliwości
1. (jak już LeBmo wspomniał) sprawdzenie i ewentualna zmiana formularza
i nie ma znaczenia którą drogą do tego dojdziesz

2. wgranie brakującego formularza do danych zasadniczych systemu (wgranie go do odpowiedniego katalogu)
3. skorzystanie z szablonów i definicją własną formularza (niezależną od ustawień z punktu 1)

4. no i oczywiście od wersji 2.4 podczas generowania nowego zestawienia możemy wybrać interesujący nas szablon inny niż w ustawieniach z punktu 1

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Bardzo dziękuje za pomoc udało mi się wygenerować kilka zestawień (zielony prostokąt), natomiast problem mam z wygenerowaniem listy zacisków (mimo wybrania formularza F13). Wydaje mi się, że problem tkwi w tym, że kombinując wcześniej coś namieszałem i teraz w nawigatorze stron wyświetlają mi się nazwy formularzy (czerwony prostokąt) których nie da się usunąć. Może jeszcze mi ktoś pomóc w pozbyciu się tego?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
A kiedy dojdziesz już do tego okna poniżej, co w nim masz?

Wygląda jakbyś "nazwę strony" miał w nim jako "F13_001" ale nie wiem jak udało Ci się uzyskać kropkę, bo u mnie program nie pozwala na to, więc może to nie to.
Mimo wszystko spróbuj wypełnić okno tak jak ja (głównie chodzi mi o nazwę strony). Możesz też coś dodać w
"Urządzenie=" i "Miejsce montażu+" lub wybrać z drzewka "Nawigator stron" jeśli już są wykorzystane jako strony.

Odpowiedź
Wyświetla mi się coś takiego:

Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale strony wyświetlają się jako formularz?

Odpowiedź
Mam wersję 2.4 dlatego wygląda to troszkę inaczej.

1.Usuń z nawigatora stron wygenerowane strony.
2. W oknie, które wkleiłeś (Plan zacisków), wpisz
- Nazwa strony: 1
- Urządzenie = : ANL
- Miejsce montażu + : TERMINAL

i powinno być dobrze. Wygeneruje Ci się lista w =ANL+TERMINAL od strony 1 w górę co jedną stronę (pewnie od 1 do 5).

Odpowiedź
(2014-12-01, 18:26)ufo64 napisał(a): Wyświetla mi się coś takiego:

Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale strony wyświetlają się jako formularz?

to co ci się wyświetla jako typ strony "formularz" jest niczym innym jak właśnie formularzem otwartym do edycji
PPM na tym formularz i wybierz formularz -> zamknij
lub programy narzędziowe -> dane zasadnicze -> formularze -> zamknij

wszystko zależy o której wersji eplana mówimy
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Niestety nie udało mi się w ten sposób zamknąć tych formularzy. Zrobiłem projekt od nowa i teraz wszystko działa tak jak miało być.
Dziękuje za pomoc.

Odpowiedź
(2014-12-03, 15:02)ufo64 napisał(a): Niestety nie udało mi się w ten sposób zamknąć tych formularzy. Zrobiłem projekt od nowa i teraz wszystko działa tak jak miało być.
Dziękuje za pomoc.

ważne że się udało
tak dla sprawdzenia spróbuj jeszcze wejść na tą stronę i dopiero zamykać formularze
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź