• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baza danych artykułów. Osobna dla różnych projektów.
EplanP8 
Zastanawiałem się jak wykorzystać bazę danych artykułów inną niż zwykle, bo stworzoną na potrzeby jednego projektu.
Szukałem możliwości przyporządkowania bazy do danego projektu ale nie znalazłem.
Zmianę bazy znalazłem tylko w
Opcje/Ustawienia/Użytkownik/Zarządzanie/Zarządzanie artykułami
ale jest to zmiana globalna dla wszystkich projektów na raz.

Czy gdzieś można przyporządkować konkretną bazę dla konkretnego projektu?

Odpowiedź
(2014-09-27, 21:19)LeBmo napisał(a): Zastanawiałem się jak wykorzystać bazę danych artykułów inną niż zwykle, bo stworzoną na potrzeby jednego projektu.
Szukałem możliwości przyporządkowania bazy do danego projektu ale nie znalazłem.
Zmianę bazy znalazłem tylko w
Opcje/Ustawienia/Użytkownik/Zarządzanie/Zarządzanie artykułami
ale jest to zmiana globalna dla wszystkich projektów na raz.

Czy gdzieś można przyporządkować konkretną bazę dla konkretnego projektu?

Tak jest to zmiana dla "edycji" artykułów - czyli za dostęp do bazy przez
programy narzędziowe - artykuł - zarządzanie
dzięki czemu możemy edytować, dodawać artykuły w bazie

eplan umożliwia nam zdefiniowanie również dodatkowych baz danych
które będą dostępne przy wyborze artykułów

innym rozwiązaniem jest wybór artykułów projektu
opcje - ustawienia - projekty - nazwa projektu - zarządzanie - wybór artykułu
i ustawić na projekt

ale należy pamiętać
Cytat:Projekt: W przypadku wyboru artykułu oferowane będą tylko takie artykuły, które zostały wprowadzone do projektu. Są one zapisywane w bazie danych artykułów projektu, która jest generowana z wprowadzonych artykułów. Po dokonaniu zmian danych artykułów bazę danych artykułów projektu należy wygenerować ponownie za pomocą polecenia [Aktualizuj].
że jest to "lokalna baza" projektu

można też zastosować "wstępnie wybrane artykuły"
wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz ograniczyć możliwość dodawanie nowych artykułów do projektu
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
Czy chcąc część artykułów z jednej bazy przenieść do drugiej jedyną możliwością jest eksport wybranych artykułów i import czy są jeszcze jakieś metody.
Marzy mi się taka w stylu synchronizacji danych, że są dwa okna i przerzucam z jednej bazy do drugiej interesujące mnie artykuły (sci-fi ?).

Odpowiedź
Standardowych takich rozwiązań nie ma
Można przez inny projekt, lub właśnie przez eksport/import
Nie słyszałem też, o żadnym skrypcie czy Api do takich celów
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dziękuję.

Zauważyłem grzebiąc w katalogach, że artykuły z Data Portalu każdorazowo oprócz uzupełniania aktualnie używanej bazy danych, uzupełniają katalog:
...\Data\XML\nazwa firmy\Data Portal
dopisując każdy artykuł w postaci osobnego XML.

Początkowo pomyślałem, że baza danych nie ma w sobie tych artykułów, a tylko "zagląda" do tego katalogu, może uzupełniają bazę "EPLAN Data Portal (Intern)" ale po zmianie nazwy tego katalogu w eksploratorze w bazie nadal występowały, więc chyba nie. Czy baza "EPLAN Data Portal (Intern)" ma jakieś specjalne ustawienia, różne od "Standard", bo chyba przy okazji grzebania i testów nie mam już tych będących wraz z pierwszą instalacją? Pytam, bo zastanawia mnie opis "Dostęp do wewnętrznego modułu zarządzania artykułami dla EPLAN Data Portal".

Nie doszukałem się w ustawieniach żeby gdzieś ten katalog był wykorzystywany, więc domyślam się, że jest tymczasowym miejscem do którego pobierane są artykuły z Data Portal, a następnie zapisywane są w aktualnej bazie danych.
Dodatkowo pewnie mogę zaimportować je do innej bazy i również po to są zapisywane na dysku.

Piszę o tym i pytam, ponieważ te artykuły, których nie dodawałem z ręki lub innych źródeł niż Data Portal, nie zmieniałem ręcznie będą tymi, których nie muszę eksportować celem zassania do innej bazy, bo już są w postaci "jak z eksportu", i tylko brać, i umieszczać w innej bazie, tak?

Odpowiedź