• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Edycja artykułu a aktualizacja listy artykułów
Cześć. Mam taki problem. Otóż moich kilka projektów jest gotowych i wygenerowałem listę artykułów. Powiedzmy że wyedytuję kilka artykułów na tej liście np. zmiana ich nazwy/producenta poprzez Programy narzędziowe->Artykuł->Zarządzanie. Przy wyjściu oczywiście pytanie o synchronizację bazy artykułów. Klikam "TAK". Teraz chcę żeby lista artykułów została zaktualizowana. Myślałem że zrobię to przez Programy narzędziowe->Zestawienia->Aktualizuj. Niestety tak się nie dzieje. Jeśli wybiorę na nowo wyedytowany artykuł poprzez Właściwości symbolu, wówczas nowy artykuł pojawia się na liście. Jest jakiś sposób na całościowe aktualizowanie listy artykułów? Przeklikanie tych kilkunastu projektów i wybór "zmienionych artykułów" to jakiś koszmar Smile

Odpowiedź
(2020-05-25, 14:49)leykonrad napisał(a): Cześć. Mam taki problem. Otóż moich kilka projektów jest gotowych i wygenerowałem listę artykułów. Powiedzmy że wyedytuję kilka artykułów na tej liście np. zmiana ich nazwy/producenta poprzez Programy narzędziowe->Artykuł->Zarządzanie. Przy wyjściu oczywiście pytanie o synchronizację bazy artykułów. Klikam "TAK". Teraz chcę żeby lista artykułów została zaktualizowana. Myślałem że zrobię to przez Programy narzędziowe->Zestawienia->Aktualizuj. Niestety tak się nie dzieje. Jeśli wybiorę na nowo wyedytowany artykuł poprzez Właściwości symbolu, wówczas nowy artykuł pojawia się na liście. Jest jakiś sposób na całościowe aktualizowanie listy artykułów? Przeklikanie tych kilkunastu projektów i wybór "zmienionych artykułów" to jakiś koszmar Smile

oczywiście że istnieje 
i to nawet kilka w zależności co i jak robiłeś - zazwyczaj aktualizacja proponowana przy zamykaniu zarządzania wystarcza jeżeli nie musisz uruchomić synchronizację
Tam pojawi się okno z możliwością wyfiltrowania różnic w artykułach i ich synchronizacji

często wystarczają też polecenia uzupełnij lub aktualizuj 

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cześć,
odkopuje stary temat, żeby nie śmiecić. 

Po wyskoczeniu okna z pytaniem o synchronizacje bazy artykułów kliknąłem "nie pokazuj więcej tego okna". Wie ktoś może jak to przywrócić, albo jak zrobić, aby automatycznie aktualizowało projekt po zmianie artykułów w zarządzaniu?

(2020-05-26, 07:06)pwisniewski napisał(a): oczywiście że istnieje 
i to nawet kilka w zależności co i jak robiłeś - zazwyczaj aktualizacja proponowana przy zamykaniu zarządzania wystarcza jeżeli nie musisz uruchomić synchronizację
Tam pojawi się okno z możliwością wyfiltrowania różnic w artykułach i ich synchronizacji

Przy okazji spytam, czy idzie włączyć zarządzanie artykułami w osobnym oknie? Teraz jak jest włączone to okno to nie można edytować projektu. Przy tworzeniu i uzupełnianiu swojej bazy artykułów byłoby to przydatne. Kiedyś gdzieś widziałem, że jest to możliwe, ale nie wiem jak to zrobić.

Pozdrawiam

Odpowiedź
(2023-10-30, 10:59)azazelek111 napisał(a): Cześć,
odkopuje stary temat, żeby nie śmiecić. 

Po wyskoczeniu okna z pytaniem o synchronizacje bazy artykułów kliknąłem "nie pokazuj więcej tego okna". Wie ktoś może jak to przywrócić, albo jak zrobić, aby automatycznie aktualizowało projekt po zmianie artykułów w zarządzaniu?

musisz w opcjach przywrócić pominięte komunikaty - wtedy pojawią ci się okna na nowo 
lub ręcznie synchronizować projekt 

(2023-10-30, 10:59)azazelek111 napisał(a): Przy okazji spytam, czy idzie włączyć zarządzanie artykułami w osobnym oknie? Teraz jak jest włączone to okno to nie można edytować projektu. Przy tworzeniu i uzupełnianiu swojej bazy artykułów byłoby to przydatne. Kiedyś gdzieś widziałem, że jest to możliwe, ale nie wiem jak to zrobić.

Pozdrawiam

musisz sobie uruchomić nową instancję eplana i w niej zarządzanie artykułami 
ale nie będzie automatycznej synchronizacji z projektem
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-05-26, 07:06)pwisniewski napisał(a): oczywiście że istnieje 

Pomogło, dzięki!!

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości