• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eplan 2022 pogrubione linie
Mam pytanie dla tych co już się przesiedli na nowy.
Jak wyłączyć grubość linii jak np. w autocad tylko przy większym oddaleniu. Ogólnie nie mogę się przyzwyczaić w stosunku do poprzednich wersji. Druga rzecz to jak wyłączyć ustrojstwo co podświetla i pogrubia symbole w czasie zaznaczania.

Wysłane z mojego SM-A526B przy użyciu Tapatalka

Odpowiedź
(2021-09-22, 13:01)afrance napisał(a): Mam pytanie dla tych co już się przesiedli na nowy.
Jak wyłączyć grubość linii jak np. w autocad tylko przy większym oddaleniu. Ogólnie nie mogę się przyzwyczaić w stosunku do poprzednich wersji. Druga rzecz to jak wyłączyć ustrojstwo co podświetla i pogrubia symbole w czasie zaznaczania.

Linie wyłącza się tak samo jak w starej wersji w zarządzaniu warstwami odznacz  "do skalowania"
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Ogólnie wczesniej sprawdzałem już ta funkcje do skalowania ale to nie rozwiązuje problemu.

Proponuję porównać na dwóch wersjach eplana starej i nowej. Jest to widoczne gołym okiem.
Jak oddalimy stronę na zoom.

Piszę o tym ponieważ zrobiłem już jeden projekt niby wszytko ok ale jak nigdy bolały mnie strasznie oczy po pracy.

Podobnie spraw dotyczy zaznaczenia symbolu lub dowolnego elementu graficznego.

Jeszcze jedno można zmienić paski narzędzi na kasyczne jak w starej wersji? Np. w autocad można wrócić do stadartowego widoku. Tutaj nie znalazłem takiej funkcji.

Odpowiedź
(2021-09-22, 21:52)afrance napisał(a): Ogólnie wczesniej sprawdzałem już ta funkcje do skalowania ale to nie rozwiązuje problemu.

Proponuję porównać na dwóch wersjach eplana starej i nowej. Jest to widoczne gołym okiem.
Jak oddalimy stronę na zoom.

no właśnie u mnie nie widzę różnicy między projektami
linie są tej samej grubości, a raczej trochę cieńsze

Cytat:Piszę o tym ponieważ zrobiłem już jeden projekt niby wszytko ok ale jak nigdy bolały mnie strasznie oczy po pracy.

Pobaw się może kolorami programu — może inna wersja kolorystyczna będzie ci mniej męczyć oczy

osobiście lubię czarne, ale tak naprawdę ten "design" w wersji 2022 nie bardzo mi leży też mam wrażenie, iż męczy oczy

Cytat:Podobnie spraw dotyczy zaznaczenia symbolu lub dowolnego elementu graficznego.

Tak zaznaczanie z podświetlaniem na dłuższą metę jest denerwujące

Cytat:Jeszcze jedno można zmienić paski narzędzi na kasyczne jak w starej wersji? Np. w autocad można wrócić do stadartowego widoku. Tutaj nie znalazłem takiej funkcji.

nie, nie  można zmienić menu, ale można włączyć stare menu, które pojawia się na dole ekranu i niestety nie można zmienić jego położenia (przynajmniej na razie nie znalazłem takiej możliwości

załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dzięki za pomoc

Odpowiedź
Mam pytanie czy u Was eplan 2022 dlugo myśli gdy wybiera się jakiś artykuł z bazy SQL. Staje się to dosyć irytujące. W wersji 2.9 dostep jest dużo szybszy a baza jest taka sama.

Mam jeszcze pytanie do Eview free. Na początku dodawałem projekty z poziomu eplana i z przeglądarki i wszytko było ok. Miałem pogląd, użytkownicy mieli dostęp. Ostatnio projekty zniknęły wrr. Jak próbuje dodać nowe wywala błąd. Nie wiem co jest grane.

Odpowiedź
(2021-10-23, 09:55)afrance napisał(a): Mam pytanie czy u Was eplan 2022 dlugo myśli gdy wybiera się jakiś artykuł z bazy SQL. Staje się to dosyć irytujące. W wersji 2.9 dostep jest dużo szybszy a baza jest taka sama.

Mam jeszcze pytanie do Eview free. Na początku dodawałem projekty z poziomu eplana i z przeglądarki i wszytko było ok. Miałem pogląd, użytkownicy mieli dostęp. Ostatnio projekty zniknęły wrr. Jak próbuje dodać nowe wywala błąd. Nie wiem co jest grane.

Eplan 2022 ma inną strukturę bazy 
nie wiem, jak tworzyłeś nową bazę dla tej wersji, ale proponowałbym zacząć od pustej nowej bazy, a potem do importować dane do niej 
osobiście nie zauważyłem różnicy w pracy na SQL (tutaj niestety ograniczeniem jest serwer bazy i jego konfiguracja)
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2021-10-26, 17:18)pwisniewski napisał(a): Eplan 2022 ma inną strukturę bazy 
nie wiem, jak tworzyłeś nową bazę dla tej wersji, ale proponowałbym zacząć od pustej nowej bazy, a potem do importować dane do niej 
osobiście nie zauważyłem różnicy w pracy na SQL (tutaj niestety ograniczeniem jest serwer bazy i jego konfiguracja)

Zgłosiłem sprawę w  EPLAN Solution Center. Ogólnie problem występuje. Musimy czekac na aktualizacje.
Przez paręnaście lat nasza baza jest dosyć duża ale uporządkowana zajmuje tylko 260MB.

Witam, Developer poinformował nas o tym, że pana przypadek z wolną pracą SQL nie jest odosobniony. problem ten powinien być rozwiązany w update 1.

Odpowiedź