• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bazy danych artykułów- problem
Eplan P8  
Witam, mam problem. A mianowicie, wrzuciłem za dużo artykułów aż access (2016 64bit) odmówił współpracy, po wyczyszczeniu części bazy przez access'a mam masę niekompletnych rzeczy które mi tylko zaśmiecają bazę i utrudniają pracę. Ogólnie teraz gdy nawet sam tworzę jakiś artykuł nie zapisuje się on w bazie (po ponownym otwarciu zarządzania artykułami nie ma go tam).
Wpadłem na pomysł podmiany całej bazy artykułów, czy jest taka możliwość?
Może istnieje inny sposób na rozwiązanie tego problemu?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

Odpowiedź
Ilość artykułów raczej nie powinna mieć znaczenia no chyba że przy szybkości działania
To że nie widzisz artykułów spowodowane jest rozjechaniem sie struktur a raczej ich wpisów
Możesz uruchomić skrypt do kompresji bazy danych zamieszczony na forum w dziale skryptów
oczywiście możesz stworzyć nową bazę i wygrać na nowo artykuły ale zacznij od skryptu
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2016-02-16, 18:34)pwisniewski napisał(a): Ilość artykułów raczej nie powinna mieć znaczenia no chyba że przy szybkości działania
To że nie widzisz artykułów spowodowane jest rozjechaniem sie struktur a raczej ich wpisów
Możesz uruchomić skrypt do kompresji bazy danych zamieszczony na forum w dziale skryptów
oczywiście możesz stworzyć nową bazę i wygrać na nowo artykuły ale zacznij od skryptu

Dziękuję za odpowiedź. Skrypt zmniejszył nieco wielkość bazy danych jednak nadal jest problem tego typu że nie mogę ani zapisać nowych ani usunąć niepotrzebnych artykułów. Czy da się na to zaradzić? Czy mogę prosić o więcej wskazówek do stworzenia nowej bazy?
P.S. jeszcze wracając do ilości artykułów to po wrzuceniu np. Allena Bradleya i Wago i  otwarciu okna zarządzania artykułami ukazywał się błąd access'a: "przekroczono zasoby systemu", i nie było dostępu do żadnych artykułów.

Odpowiedź
(2016-02-17, 09:33)boston napisał(a): Dziękuję za odpowiedź. Skrypt zmniejszył nieco wielkość bazy danych jednak nadal jest problem tego typu że nie mogę ani zapisać nowych ani usunąć niepotrzebnych artykułów. Czy da się na to zaradzić? Czy mogę prosić o więcej wskazówek do stworzenia nowej bazy?
P.S. jeszcze wracając do ilości artykułów to po wrzuceniu np. Allena Bradleya i Wago i  otwarciu okna zarządzania artykułami ukazywał się błąd access'a: "przekroczono zasoby systemu", i nie było dostępu do żadnych artykułów.

Najlepiej z poziomu eplana 
w zarządzaniu artykułami 
w przycisku dodatki 
jest pozycja nowa baza danych 
w zależności od skonfigurowanej obecnie (acces czy sql ) eplan przystąpi do tworzenia nowej pustej bazy z odpowiednią strukturą 

co do twojego P.S.`a  to mam znacznie więcej artykułów w bazie niż pozycje wago i A-B  (tak na szybko 2 430 424 artykułów i baza dalej działa)
czy aby przypadkiem nie starałeś się tworzyć bazy i ją edytować z poziomu Accessa zamiast eplana
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Witam

Mam problem jak zamienić bazę danych z Access na SQL.

W związku z brakiem pakietu Microsoft w wersji 64 bitowej pojawił się pomysł na zmianę bazy danych z Access na SQL.
Na komputerze zainstalowano dodatek do pakietu MSSQL12.SQLEXPRESS i pojawiły się schody.
Jak zamienić bazę danych z Access na SQL żeby w końcu Eplan zaczął pracę z bazami.
Sławek

Odpowiedź
Wydaje mi się, że w SQL Management trzeba utworzyć nową bazę, i do niej zaimportować bazę access'ową.

Jeśli nie, to eksportuj całą bazę mdb do XML.
Zmień bazę w ustawieniach Eplana na swoją SQL (Menu->Opcje->Ustawienia->Użytkownik->Zarządzanie->Artykuł).
Potem w Zarządzaniu artykułami kliknij Dodatki->Import i znajdź swój plik XML.
Chyba powinno zadziałać.

Odpowiedź
(2019-01-02, 16:03)LeBmo napisał(a): Wydaje mi się, że w SQL Management trzeba utworzyć nową bazę, i do niej zaimportować bazę access'ową.

Jeśli nie, to eksportuj całą bazę mdb do XML.
Zmień bazę w ustawieniach Eplana na swoją SQL (Menu->Opcje->Ustawienia->Użytkownik->Zarządzanie->Artykuł).
Potem w Zarządzaniu artykułami kliknij Dodatki->Import i znajdź swój plik XML.
Chyba powinno zadziałać.

Hej
A jakieś inne możliwości?

Odpowiedź
Nic innego mi nie przychodzi do głowy. Trzeba albo zaimportować bezpośrednio bazę z Accessa do SQL, a najlepiej wyeksportować do XML i zaimportować do pustej SQL.
Nic z tego nie działa?

Odpowiedź