Świeżak
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dziękuję Otrzymano:
0 w 0 postach
Dziękuję Danno: 0
Reputacja:
0
2016-02-16, 17:14
Witam, mam problem. A mianowicie, wrzuciłem za dużo artykułów aż access (2016 64bit) odmówił współpracy, po wyczyszczeniu części bazy przez access'a mam masę niekompletnych rzeczy które mi tylko zaśmiecają bazę i utrudniają pracę. Ogólnie teraz gdy nawet sam tworzę jakiś artykuł nie zapisuje się on w bazie (po ponownym otwarciu zarządzania artykułami nie ma go tam).
Wpadłem na pomysł podmiany całej bazy artykułów, czy jest taka możliwość?
Może istnieje inny sposób na rozwiązanie tego problemu?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Super Moderator
Liczba postów: 1 630
Liczba wątków: 371
Dziękuję Otrzymano:
184 w 181 postach
Dziękuję Danno: 1
Reputacja:
82
Ilość artykułów raczej nie powinna mieć znaczenia no chyba że przy szybkości działania
To że nie widzisz artykułów spowodowane jest rozjechaniem sie struktur a raczej ich wpisów
Możesz uruchomić skrypt do kompresji bazy danych zamieszczony na forum w dziale skryptów
oczywiście możesz stworzyć nową bazę i wygrać na nowo artykuły ale zacznij od skryptu
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na
DropBox`ie lub
OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na
Tapatalk
Świeżak
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dziękuję Otrzymano:
0 w 0 postach
Dziękuję Danno: 0
Reputacja:
0
Witam
Mam problem jak zamienić bazę danych z Access na SQL.
W związku z brakiem pakietu Microsoft w wersji 64 bitowej pojawił się pomysł na zmianę bazy danych z Access na SQL.
Na komputerze zainstalowano dodatek do pakietu MSSQL12.SQLEXPRESS i pojawiły się schody.
Jak zamienić bazę danych z Access na SQL żeby w końcu Eplan zaczął pracę z bazami.
Sławek
Specjalista
Liczba postów: 606
Liczba wątków: 107
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Dziękuję Danno: 135
Reputacja:
8
2019-01-02, 16:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-01-02, 16:18 przez LeBmo.)
Wydaje mi się, że w SQL Management trzeba utworzyć nową bazę, i do niej zaimportować bazę access'ową.
Jeśli nie, to eksportuj całą bazę mdb do XML.
Zmień bazę w ustawieniach Eplana na swoją SQL (Menu->Opcje->Ustawienia->Użytkownik->Zarządzanie->Artykuł).
Potem w Zarządzaniu artykułami kliknij Dodatki->Import i znajdź swój plik XML.
Chyba powinno zadziałać.
Specjalista
Liczba postów: 606
Liczba wątków: 107
Dziękuję Otrzymano:
11 w 11 postach
Dziękuję Danno: 135
Reputacja:
8
Nic innego mi nie przychodzi do głowy. Trzeba albo zaimportować bezpośrednio bazę z Accessa do SQL, a najlepiej wyeksportować do XML i zaimportować do pustej SQL.
Nic z tego nie działa?