To ja dam swoje spostrzeżenia
1. najpierw mała różnica
wersja Ios - posiada możliwość wyświetlania projektów tylko z google drive, icloud i Istore - brak możliwości podglądu z lokalnych zasobów
wersja Andka - możliwość wyświetlania z google drive oraz katalogów lokalnych
w obu wersjach brakuje mi możliwości konfiguracji własnego połączenia np FTP ale w tym wypadku andek wygrywa bo można korzystać z lokalnych zasobów
2. w obu wersjach projekt musi być specjalnie eksportowany do podglądania - ma to swoje zalety
projekt jest stosunkowo mały dla porównania przykładowy projekt
- rozpakowany do edycji waży 64M6
- jego zabezpieczona wersja zw1 waży 10M9
- po eksporcie zajmuje tylko 492k1
- wersja exportu pdf waży 897k5
- wersja wydruku pdf (np pdf creator) waży 503k5
3. przeglądanie projektów jest szybkie i posiada logikę
możemy w prosty sposób wyciągnąć wszystkie połączenia np z jakiegoś urządzenia i znaleźć ich cele
jest to wyświetlane w postaci tabelarycznej z tabeli możemy przeskoczyć na korespondującą stronę - nie musimy wertować dokumentacji aby to znaleźć
mamy też do wyboru uproszczony nawigator stron który umożliwia nam w miarę szybkie poruszanie się w strukturze (ale od razu uprzedzam jest to naprawdę uproszczone i jeżeli ktoś się spodziewa pełnego nawigatora to jest w błędzie)
A teraz trochę wad które mi się narzuciły po testach
1. brak możliwości komentowania i reimportu do eplana naniesionych komentarzy
jest to największa wada tego oprogramowania, jeżeli była by taka możliwość była by to idealna aplikacja
którą można by było wykorzystać do celów kontroli, sprawdzeń, rozruchów co umożliwiło by sprawną i szybką wymianę informacji i korekt
myślę iż nie było by to wielkim wyczynem programistów aby wprowadzić taką funkcjonalność (wszak istnieje import komentarzy z pdf)
2. drugą istotną wadą jest fakt iż jest to oprogramowanie dostępne tylko na Ios i androida(tablet) (miejmy nadzieję iż tylko na razie) brakuje tu jeszcze platformy miMicrosoft`u, Linux`a (dla linuxa w sumie nie powinno to być bardzo skomplikowane gdyż andek to wszak port Linux`a)etc
swoją drogą nie rozumiem (a może nie chce rozumieć
) polityki firmy ale do rzeczy
aplikacja jest swego rodzaju viewerem dla projektów eplana (dotychczasowy viwer eplana który był dostępny tylko na platformę Microsoft`u nie dość że był kobyłą która zajmowała sporo miejsca na dysku to jeszcze był płatny)
jeżeli aplikacja doczeka się portów na wszelkie platformy to będzie to najlepsza aplikacja do podglądu projektów eplana
ale pożyjemy zobaczymy
tyle z mojej strony czekam na wasze komentarze i sugestie