• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Formularze. Właściwość użytkownika i widoczne ID
Eplan P8  
Chciałbym stworzyć, a najlepiej przerobić jakiś istniejący formularz tak, by zawierał kolumnę z jedną z właściwości zdefiniowanych przez użytkownika gdy ta została uzupełniona w uplasowanym zasobie, a w drugiej kolumnie ID widoczne tego zasobu.
Gdy zasób nie posiada uzupełnionej danej właściwości użytkownika, zostanie pominięty w tabeli, czyli będą wyświetlane wyłączeni zasoby z uzupełnioną właściwością użytkownika.

Może ktoś z Was już robił coś podobnego i ma gotowca do podejrzenia?
Pod jakim typem formularza (rozszerzeniem pliku) powinien zostać zapisany nowy formularz i z jakiego istniejącego formularza najlepiej skorzystać?
Czy to powinien być formularz statyczny czy raczej dynamiczny?

Odpowiedź
Mam... trzeba było odpocząć i poszło.

Przerobiłem listę zasobów F03_002.f03 i dodałem filtry przy generacji..

Zastanawiam się teraz czy można tworzyć własne rozszerzenia .fxxx ?
Czy w Ustawienia->Projekty->Zestawienia->Wyprowadź dane na strony można w jakiś sposób dodać własne wiersze?
Czy stworzony formularz można opatrzyć własnym opisem strony, który będzie występował jako automatyczny przy generacji?

Odpowiedź
Typ formularza czyli jego rozszerzenie zależne jest od tego co chcesz uzyskać
Przykładowo na przeglądzie kabli nie zrobisz zestawienia listew

Rodzaj zestawienia czy to dynamiczny czy statyczny też nie mau znaczenia

Ogólnie jeżeli coś nie jest uzupelnione a jest wyprowadzane na formularz
To pozostaje puste pole w rym miejscu
nie ma tu żadnych sztuczek
inaczej jest gdy chcemy np w jednym polu wyświetlić jedną lub inną wartość
Tak robię takie formularze pod klienta i korzystam często z takich
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Wiesz może dlaczego nie mogę uzyskać w tym formularzu tekstu funkcyjnego ścieżki, w której uplasowany jest zasób?

Odpowiedź
Ale w którym formularzu ?
I jaki tekst funkcyjny?

Czasami trzeba z właściwości bloku skorzystać
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
W tym formularzu, który zrobiłem przerabiając F03_002.f03 chciałem dodać kolejną kolumnę (tekst znaku-wypełniacza) z tekstem funkcyjnym ścieżki, w której jest plasowany zasób (np. Tekst funkcji (automatyczny) <20031>).
Niestety nie przejmuje mi tekstów funkcyjnych ścieżki, a jedynie te, które są wpisane bezpośrednio w uplasowany zasób.

Rozwiązanie znalazłem takie, że niestety nie od razu, przypomniało mi się, iż jest w ustawieniach coś takiego jak "Rozszerz tekst funkcyjny ścieżki na ścieżkę", a miałem to wyłączone.

Jakieś inne rozwiązania?

Możesz rozwinąć myśl dotyczącą właściwości bloku?

Czy jest możliwość/opcja rozszerzenia tekstu funkcyjnego ścieżki na całą stronę?

Odpowiedź
nie ma czegoś takiego jak tekst funkcyjny ścieżki dla strony
ale są właściwości strony

rozszerzenie ścieżki funkcyjnej powoduje właśnie przeniesienie tych wpisów na pozostałe elementy które nie są bezpośrednio nad lub pod tekstem funkcyjnym (pod warunkiem iż nie pojawi się inny tekst funkcyjny po drodze)

dlatego często lepszym rozwiązaniem jest korzystanie z właściwości bloku i "sięgnięcie" do innego elementu po tą właściwość
ale to jest uzależnione od sposobu wykonywania projektu

(2015-05-23, 16:20)LeBmo napisał(a): Zastanawiam się teraz czy można tworzyć własne rozszerzenia .fxxx ?

nie
typ rozszerzenia jest zdefiniowany przez producenta oprogramowania
i nie mamy tu wpływu na to

Cytat:Czy w Ustawienia->Projekty->Zestawienia->Wyprowadź dane na strony można w jakiś sposób dodać własne wiersze?

nie
jest to powiązane z istniejącymi formularzami

Cytat:Czy stworzony formularz można opatrzyć własnym opisem strony, który będzie występował jako automatyczny przy generacji?

tak
każdy formularz możesz opatrzyć własnym szablonem generacji nazwy lub nazwą stałą
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Zauważyłem, że pomimo aktywnego sortowania przy generacji, nie działa sortowanie po właściwościach użytkownika. Zmieniłem na inne sortowanie, np. po ID i w takim przypadku działa.
Czy to jest błąd?

Odpowiedź
Pytanie czy ta właściwość wyprowadzasz na formularz?
Czy tylko z niej kozystasz do sortowania
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Wyprowadzam na formularz i dlatego chciałem też żeby się ładnie według niej sortowało.

Odpowiedź
(2015-05-29, 20:31)LeBmo napisał(a): Wyprowadzam na formularz i dlatego chciałem też żeby się ładnie według niej sortowało.

trudno mi na odległość cokolwiek ci powiedzieć
jak możesz podeślij formularz to zerknę na niego i zobaczymy gdzie tkwi problem
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości