• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Generowanie listwy zaciskowej
EplanP8 
Dzień dobry, 
panowie mam problemy z wygenerowaniem schematów montażowych listew zaciskowych. Mam parę pytań ale żeby nie mieszać to może zacznę od pierwszego.
Jak wygenerować listwę zaciskową (schemat montażowy ) jak w załączniku??

Odpowiedź
(2018-07-01, 16:29)volttest napisał(a): Dzień dobry, 
panowie mam problemy z wygenerowaniem schematów montażowych listew zaciskowych. Mam parę pytań ale żeby nie mieszać to może zacznę od pierwszego.
Jak wygenerować listwę zaciskową (schemat montażowy ) jak w załączniku??

po tym pytaniu mam wrażenie ze nie znasz programu wcale 
jeżeli masz problem z wygenerowaniem prostego zestawienia 

ale do rzeczy w programie EPLAN każda generacja (nieważne czy to listw zaciskowych czy zestawienia materiałowego, czy może kabli ) odbywa się przez 
programy narzędziowe - zestawienia - generuj 

w tym nowo otwartym oknie dialogowym 
tam definiujesz co i jak chcesz wygenerować 

precyzuj pytania dokładnie - co jest problemem
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dzień dobry,
 tak masz racje,- jestem nowicjuszem. 
Żeby nie iść na łatwiznę to troszkę posiedziałem i starałem się sam zgłębić temat generowania planu zacisków. I tak....  wiem jak utworzyć szablon ale siedzę i staram się rozgryźć jak utworzyć szablon aby mi się generowało zestawienie połączeń jak wyrysowane w moim załączniku. nie wiem czy coś od samego początku (numerowanie stron, powiązania itp..) źle robię ?? .
Szukałem prostego przykładu projektu taki nawet jak ja rozrysowałem 1 strona ale nie ma .
Ktoś poradzi jakimś przykładem tak żebym mógł sobie sam wytłumaczyć skąd co się bierze.
Będę wdzięczny.
pozdrawiam

Odpowiedź
(2018-07-10, 14:20)volttest napisał(a): Dzień dobry,
 tak masz racje,- jestem nowicjuszem. 
Żeby nie iść na łatwiznę to troszkę posiedziałem i starałem się sam zgłębić temat generowania planu zacisków. I tak....  wiem jak utworzyć szablon ale siedzę i staram się rozgryźć jak utworzyć szablon aby mi się generowało zestawienie połączeń jak wyrysowane w moim załączniku. nie wiem czy coś od samego początku (numerowanie stron, powiązania itp..) źle robię ?? .
Szukałem prostego przykładu projektu taki nawet jak ja rozrysowałem 1 strona ale nie ma .
Ktoś poradzi jakimś przykładem tak żebym mógł sobie sam wytłumaczyć skąd co się bierze.
Będę wdzięczny.
pozdrawiam
zacznij od sprecyzowania problemu 
bo dalej nie wiem z czym masz problem 

jeżeli narysowałeś schemat jak w przykładzie z 1 postu to wygenerowanie listwy to tylko parę kliknięć 

załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-07-11, 11:53)pwisniewski napisał(a): zacznij od sprecyzowania problemu 
bo dalej nie wiem z czym masz problem 

jeżeli narysowałeś schemat jak w przykładzie z 1 postu to wygenerowanie listwy to tylko parę klikni
Właśnie te parę kliknięć było problemem ale już dotarłem do sedna sprawy . 
Tak więc dziękuje za wsparcie

Odpowiedź
(2018-07-13, 22:09)volttest napisał(a): Właśnie te parę kliknięć było problemem ale już dotarłem do sedna sprawy . 
Tak więc dziękuje za wsparcie

dlatego pisałem żeby precyzować pytanie 
to co dla innych jest oczywiste niekoniecznie musi być dla ciebie 
ważne że się udało
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Pociągnę temat dalej...
Podczas generowania listy zaciskowej jak mam wspólny potencjał (np. dla zasilania obwodów sterowniczych) jak wygenerować zestawienie tak aby plan zacisków nie był z jednej strony pusty (wszystkie przewody podpina z jednej strony zacisku). Próbowałem zmieniać połączenia (kierunek). Może w ogóle źle do tego podchodzę ?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2018-07-16, 10:59)volttest napisał(a): Pociągnę temat dalej...
Podczas generowania listy zaciskowej jak mam wspólny potencjał (np. dla zasilania obwodów sterowniczych) jak wygenerować zestawienie tak aby plan zacisków nie był z jednej strony pusty (wszystkie przewody podpina z jednej strony zacisku). Próbowałem zmieniać połączenia (kierunek). Może w ogóle źle do tego podchodzę ?

patrząc an twój schemat to listwa została wygenerowana poprawnie  
nie widzę logiki twojego schematu  ale na schemacie tez masz podpięte tylko z jednej strony Wink
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2018-07-16, 11:11)pwisniewski napisał(a): patrząc an twój schemat to listwa została wygenerowana poprawnie  
nie widzę logiki twojego schematu  ale na schemacie tez masz podpięte tylko z jednej strony Wink

Ok. Zapytam inaczej - jak narysować/ jakich zacisków użyć tak aby listwa X7 została skrócona do minimum (chodzi mi o możliwości zastosowania mostków gdy wykorzystuje zarówno górne podpięcie jak i dolne do danego zacisku.
Listw którą wygenerowałem pasuje jak najbardziej do zastosowania mostków drutowych ale ogólnie nie jestem ich zwolennikiem chyba że jest to wymóg konieczny.

Odpowiedź
(2018-07-16, 17:41)volttest napisał(a): Ok. Zapytam inaczej - jak narysować/ jakich zacisków użyć tak aby listwa X7 została skrócona do minimum (chodzi mi o możliwości zastosowania mostków gdy wykorzystuje zarówno górne podpięcie jak i dolne do danego zacisku.
Listw którą wygenerowałem pasuje jak najbardziej do zastosowania mostków drutowych ale ogólnie nie jestem ich zwolennikiem chyba że jest to wymóg konieczny.

podepnij do "2" przyłączą po prostu 
przykładowo 

albo jeżeli nie chcemy aby program generował automatycznie nam mostki to możemy skorzystać z zacisków  X2_B

tak jak widzisz mostki są generowane bardzo podobnie
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź