• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Generowanie zestawień dla obszarów DIN lub Black Box
EplanP8 
Witam wszystkich.

Proszę o podpowiedź czy istnieje możliwość wygenerowania z automatu dla całego projektu (ale dla wybranych stron) formularza (który sam będę musiał stworzyć, ale w tej kwestii za chwilę) dla obszarów DIN lub Black Box, które w całym projekcie mam tak samo nazwane (ID).

W celu lepszego zrozumienia problematyki postaram się opisać przykład. Mam listwy rozdziału potencjałów 110V DC L(+) i 110V DC L(-), które składają się z 50 przyłączy (nie są to listwy zaciskowe, tylko listwy do podłączenia końcówek konektorkowych) do których na dalszych stronach dołączam zasilania dla wszystkich układów, które tego potrzebują. Listwy te pokazuję na jednej stronie do których podłączam zasilanie. Na kolejnych stronach tworzę linie graficzną opisaną w/w potencjałami na których plasuję przyłącze potencjału i z tego pkt. idę na dany układ. Chciałbym po zakończeniu całego projektu na koniec wygenerować prostą tabelę (formularz), w którym pokażę na których stronach projektu występuje przyłączenie do zbiorczej listwy.

W związku z powyższym pytanie czy formularz, który stworzę do tego celu zawsze musi być generowany na nowej stronie czy mogę dany formularz dopiąć do strony typu wielokreskowa na której właśnie wcześniej pokazałem obrazowo całą listwę wraz z jej układem zasilania/zabezpieczania. Chodzi o to aby nie generować dodatkowych stron.

Jeśli chodzi o wygenerowanie formularza tylko dla wybranych obszarów DIN / Black box to rozumiem, że podczas generowania można posłużyć cię filtrem tak aby podczas generowania eplan brał tylko pod uwagę te strony na których te obszary wstawiłem. Wg mnie można to rozwiązać poprzez zadeklarowanie we właściwościach strony (na których te DINy wstawiłem) w pole dodatkowe strony słowa np. DIN. Chyba, że istnieje prostszy sposób w któym nie trzeba pamiętać aby wpisać DIN w pole dodatkowe strony, które nam będzie potrzebne do filtra.

Odpowiedź
(2016-02-22, 10:18)kam_sk1 napisał(a): Witam wszystkich.

Proszę o podpowiedź czy istnieje możliwość wygenerowania z automatu dla całego projektu (ale dla wybranych stron) formularza (który sam będę musiał stworzyć, ale w tej kwestii za chwilę) dla obszarów DIN lub Black Box, które w całym projekcie mam tak samo nazwane (ID).

W celu lepszego zrozumienia problematyki postaram się opisać przykład. Mam listwy rozdziału potencjałów 110V DC L(+) i 110V DC L(-), które składają się z 50 przyłączy (nie są to listwy zaciskowe, tylko listwy do podłączenia końcówek konektorkowych) do których na dalszych stronach dołączam zasilania dla wszystkich układów, które tego potrzebują. Listwy te pokazuję na jednej stronie do których podłączam zasilanie. Na kolejnych stronach tworzę linie graficzną opisaną w/w potencjałami na których plasuję przyłącze potencjału i z tego pkt. idę na dany układ. Chciałbym po zakończeniu całego projektu na koniec wygenerować prostą tabelę (formularz), w którym pokażę na których stronach projektu występuje przyłączenie do zbiorczej listwy.

W związku z powyższym pytanie czy formularz, który stworzę do tego celu zawsze musi być generowany na nowej stronie czy mogę dany formularz dopiąć do strony typu wielokreskowa na której właśnie wcześniej pokazałem obrazowo całą listwę wraz z jej układem zasilania/zabezpieczania. Chodzi o to aby nie generować dodatkowych stron.

Jeśli chodzi o wygenerowanie formularza tylko dla wybranych obszarów DIN / Black box to rozumiem, że podczas generowania można posłużyć cię filtrem tak aby podczas generowania eplan  brał tylko pod uwagę te strony na których te obszary wstawiłem. Wg mnie można to rozwiązać poprzez zadeklarowanie we właściwościach strony (na których te DINy wstawiłem) w pole dodatkowe strony słowa np. DIN. Chyba, że istnieje prostszy sposób w któym nie trzeba pamiętać aby wpisać DIN w pole dodatkowe strony, które nam będzie potrzebne do filtra.

czytając twoje pytanie jest ono bardziej złożone niż ci się wydaje 

ale po kolei 

1. tak da sie generować zestawienia na stronach innych niż zestawień (np wielokreskowe, jednokreskowe, graficzne etc) - ale niesie to za sobą pewne ograniczenia i obostrzenia
2. tak da się generować zestawienia dla danych obszarów w zależności od konfiguracji struktury projektu 
3. Tak da się wygenerować to za pomocą pola dodatkowego czy to strony czy innego

ale teraz trochę na ziemię 
jeżeli dobrze cię zrozumiałem to chcesz stworzyć co dla terminali krosowych
jeżeli chodzi o tego typu rozwiązania jak 
[Obrazek: pic_con_a_0062653_int.jpg]

nie jest to prosta sprawa 

osobiście wykonał bym to na zasadzie listw/klem
z statycznym formularzem zdefiniowanym do konkretnej "wielkości"
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Cytat:1. tak da sie generować zestawienia na stronach innych niż zestawień (np wielokreskowe, jednokreskowe, graficzne etc) - ale niesie to za sobą pewne ograniczenia i obostrzenia
Czy możesz opisać procedurę jak to wykonać ponieważ zawsze generuję nowe zestawienia na nowych osobnych stronach i nie bardzo wiem jak to wykonać na istniejącej stronie w projekcie (np wielokreskowe, jednokreskowe, graficzne etc). Z jakimi ograniczeniami to się wiąże?
Chyba, że temat był poruszany na tym forum i gdzieś znajdę na to odpowiedz.

Cytat:2. tak da się generować zestawienia dla danych obszarów w zależności od konfiguracji struktury projektu 
Nie bardzo zrozumiałem.
Czy chodzi Tobie tutaj o wygenerowanie zestawienia tylko dla danej struktury projektu (np. plan zacisków z wyborem ręcznym dla jednej lokalizacji jeden "+" z całości projektu). Jeśli tak to ok wiem o co chodzi.

Odpowiedź
[quote pid='1833' dateline='1456151325']

Cytat:ale teraz trochę na ziemię 
jeżeli dobrze cię zrozumiałem to chcesz stworzyć co dla terminali krosowych
jeżeli chodzi o tego typu rozwiązania jak 

nie jest to prosta sprawa 

Tak chodzi o połączenia krosowe między innymi, ale konkretnie chodzi mi o pokazanie rozszycia  danego potencjału w obrębie jednej lokalizacji / pola.
Poniżej narysowałem przykład o co mi chodzi, jest to przykład ręcznie wykonany ale chciałbym to zautomatyzować.

rys.1

[attachment=951]
rys. 2

Jak widać chodzi mi o automatyczne powiązanie dwóch obszarów DIN / BB, ID takie samo 110VDC i wygenerowanie formularza pod liniami, którymi obrazuję jakieś potencjały (rys. 1), które wykorzystuje w innej części projektu jak na (rys. 2). Chciałbym aby był na to automat tak aby po dodaniu dodatkowych ukł. zas. z tego potencjału zaktualizować formularz na tej stronie co spowoduje dodanie kolejnej lokalizacji.

Cytat:osobiście wykonał bym to na zasadzie listw/klem
z statycznym formularzem zdefiniowanym do konkretnej "wielkości"

Możesz rozwinąć tą kwestię nie bardzo rozumie co oznacza pojęcie statyczny formularz zdefiniowany do konkretnej wartości?

Serdecznie dziękuję za odpowiedz.

Odpowiedź
(2016-02-22, 20:02)kam_sk1 napisał(a): Tak chodzi o połączenia krosowe między innymi, ale konkretnie chodzi mi o pokazanie rozszycia  danego potencjału w obrębie jednej lokalizacji / pola.
Poniżej narysowałem przykład o co mi chodzi, jest to przykład ręcznie wykonany ale chciałbym to zautomatyzować.

Jak widać chodzi mi o automatyczne powiązanie dwóch obszarów DIN / BB, ID takie samo 110VDC i wygenerowanie formularza pod liniami, którymi obrazuję jakieś potencjały (rys. 1), które wykorzystuje w innej części projektu jak na (rys. 2). Chciałbym aby był na to automat tak aby po dodaniu dodatkowych ukł. zas. z tego potencjału zaktualizować formularz na tej stronie co spowoduje dodanie kolejnej lokalizacji.

no i tu trzeba by podejść indywidualnie do tego 
znać konfigurację projektu 
znać rozwiązania konstrukcyjne (w eplan`ie projektujesz bardziej montażowo niż ideowo) 
znać preferencje projektanta i przede wszystkim efekt jaki chcesz osiągnąć 
bo dla przykładu to co pokazałeś można rozwiązać na rożne sposoby
1. jeżeli korzystasz z systemów szyn zbiorczych i ich adapterów to masz różne "aparaty" które łączysz z sobą 
2. jeżeli korzystasz z przyłączy krosowych to tez to inaczej trochę wygląda gdyż masz to jako niejako "urządzenie" z przynależnymi złaczami
3. jeżeli korzystasz z listw to tu trochę prościej bo są rozbudowywalne

i można by jeszcze parę przykładów wymyślić 

Cytat:Możesz rozwinąć tą kwestię nie bardzo rozumie co oznacza pojęcie statyczny formularz zdefiniowany do konkretnej wartości?

Serdecznie dziękuję za odpowiedz.
eplan rozróżnia 2 zasadnicze typy formularzy 
1. statyczny
2 dynamiczny 
różnią się miedzy sobą sposobem generacji elementów "wizualnych" 
wybór typu formularza determinuje często sposób prezentacji 
i tak statyczny często stosowany jest do prezentacji z góry zdefiniowanej graficznie 
a dynamiczny do prezentacji która "dynamicznie" jest rysowana 
może nie wyszło masło maślane
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź