• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Generowanie zestawien
EplanP8 
Siemanko!
Czy jest możliwość automatycznej generacji:
  • Planu wtyczek,
  • Planu zacisków,
  • Listy artykułów
i plasowania wygenerowanych stron wg. miejsca ich montażu ?
W przypadku "planu zacisków" oraz "planu wtyczek" da się taki efekt osiągnąć przy ręcznym wyborze "listwy/wtyczki" i ręcznym plasowaniu w odpowiedniej lokalizacji - miejscu montażu. Pytanie jest czy da się taki efekt osiągnąć "automatycznie". Nie ma co ukrywać, że znaczenie przyśpieszy to generowanie zestawień, dlatego proszę w miarę możliwości o pomoc. Problem wydaje się być banalny, ale nie niestety nie umiem sobie z nim poradzić.

Jeśli już taki problem był poruszany na forum, proszę o informację o jego lokalizacji - przepraszam za ewentualny burdel Smile Angel

Odpowiedź
Oczywiście ze istnieje taka możliwość
każda generacja zestawień może być "podzielona na lokalizacje" w zależności od ustawienia projektu może być podział tylko w obrębie zestawienia lub podzielone na strukturę

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-03-23, 17:20)pwisniewski napisał(a): Oczywiście ze istnieje taka możliwość
każda generacja zestawień może być "podzielona na lokalizacje" w zależności od ustawienia projektu może być podział tylko w obrębie zestawienia lub podzielone na strukturę

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Czy mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie/jak sobie to ustawić ?

Odpowiedź
(2019-03-25, 13:00)myku napisał(a): Czy mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie/jak sobie to ustawić ?

w wyprowadzeniu danych na stronę w kolumnie sortowanie stron
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-03-25, 13:03)pwisniewski napisał(a): w wyprowadzeniu danych na stronę w kolumnie sortowanie stron

U made my day!!!! Cool Bardzo dziękuje za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanko, trochę z innej beczki... jeśli pokazuję zacisk numer "10" tej samej listwy np.: "-X22" w dwóch różnych lokalizacjach, w jaki sposób ustawić jego prezentacje - "Rodzaj prezentacji" ?
Jeśli dobrze pamiętam, nie powinno nadawać się tego samego oznaczenia dwóm różnych elementom na schemacie.

Odpowiedź
(2019-03-25, 14:02)myku napisał(a): U made my day!!!! Cool Bardzo dziękuje za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanko, trochę z innej beczki... jeśli pokazuję zacisk numer "10" tej samej listwy np.: "-X22" w dwóch różnych lokalizacjach, w jaki sposób ustawić jego prezentacje - "Rodzaj prezentacji" ?
Jeśli dobrze pamiętam, nie powinno nadawać się tego samego oznaczenia dwóm różnych elementom na schemacie.

to zależy co chcesz osiągnąć 
co pokazać i co zrobić z tym zaciskiem
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-03-25, 14:15)pwisniewski napisał(a): to zależy co chcesz osiągnąć 
co pokazać i co zrobić z tym zaciskiem

Sprawa wygląda następująco... w projekcie chcę pokazać połączenie między dwoma lokalizacjami:
Lokalizacja: B+00                               Lokalizacja: A+01

Zaciski -X22:309,310,311 należą do B+00, ale pokazuje je w "skrzynce strukturalnej" w lokalizacji A+01. Odwrotna sytuacja jest zaciskami -X22:101,102,103.
Jakie powinny być ustawienia poszczególnych zacisków ?

Odpowiedź
(2019-03-25, 14:48)myku napisał(a): Sprawa wygląda następująco... w projekcie chcę pokazać połączenie między dwoma lokalizacjami:
Lokalizacja: B+00                               Lokalizacja: A+01

Zaciski -X22:309,310,311 należą do B+00, ale pokazuje je w "skrzynce strukturalnej" w lokalizacji A+01. Odwrotna sytuacja jest zaciskami -X22:101,102,103.
Jakie powinny być ustawienia poszczególnych zacisków ?

w tym konkretnym przypadku  musisz sie zdecydować 
czy pokazujesz zacisk czy strzałkę potenciałową - bo pokazanie obydwu w ten sposób jak to uczyniłeś wprowadza błędy w logice połączeń
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-03-25, 15:44)pwisniewski napisał(a): w tym konkretnym przypadku  musisz sie zdecydować 
czy pokazujesz zacisk czy strzałkę potenciałową - bo pokazanie obydwu w ten sposób jak to uczyniłeś wprowadza błędy w logice połączeń

Nie ratuje mnie, wybór jednego spośród 6-ciu "Rodzajów prezentacji" zacisków ? np.: "para odsyłaczy" albo "zewnętrzne" ?
Niestety nie mam możliwości zrezygnowania z takiej struktury, ze względu na ustalenia odgórne ;(

Odpowiedź
(2019-03-25, 16:04)myku napisał(a): Nie ratuje mnie, wybór jednego spośród 6-ciu "Rodzajów prezentacji" zacisków ? np.: "para odsyłaczy" albo "zewnętrzne" ?
Niestety nie mam możliwości zrezygnowania z takiej struktury, ze względu na ustalenia odgórne ;(

pamiętaj iż widzę tylko fragment twojego projektu a nie cały jak również nie wiem jakie masz ustalenia 

możesz spróbować z para odsyłaczami albo z zaciskami częściowymi ale jak już wspomniałem przy takim "strzałkowaniu" pojawią się błędy w połączeniach logicznych 
można tez - ale nie to głupi pomysł - wrysować tylko grafikę jako "dodatkowa prezentacja" ale to spowoduje iż będziesz musiał wszystko ręcznie sprawdzać 
jak już pisałem ja osobiście zrezygnował bym z jednej prezentacji (albo strzałki - tam można pokazać na co jest podpięte po drugiej stronie, albo elementy powielone) 

osobiście elementy powielone stosuję tylko w sytuacji kiedy nie mam w tym samym projekcie kontynuacji 
w przeciwnym stosuję tylko "strzałkowanie" bo mam wtedy powiazania
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź