• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zrobić połączenia pomiędzy stronami projektu
EplanP8 
Witam
 Pytanie napewno banalne ale nie moge na nie znaleźć odpowiedzi. 

Chcę połączyć szeregowo styki dwóch przycisków, które znajudują sie na róznych stronach. np 11S4 (strona11) idzie sygnał na 12S5 (strona12) 
Robię to za pomocą strzałek potęcjałowych, które adresuje nazwą celu po stronie żródła piszę 12S5/13, po stronie celu piszę 11S4/14 
Program mi tego nie widzi i nie tworzy powiązania. Co robię źle?

Odpowiedź
Żeby było połączenie id strzałki musi być takie same z dwóch stron. Powiązanie możesz wyświetlić dodatkowo za pomocą funkcji przeciwny cel w powiązaniu. Pozdr

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Odpowiedź
(2020-03-25, 15:19)afrance napisał(a): Żeby było połączenie id strzałki musi być takie same z dwóch  stron. Powiązanie możesz wyświetlić dodatkowo za pomocą funkcji przeciwny cel w powiązaniu. Pozdr

No dobrze. Po stronie żródła wygląda to dobrze bo pokazuje to cel gdzie sygnał idzie ale po stronie celu jest pokazany też cel a nie źródło. Czy nie można zmienić aby po stronie celu było widziane żródło skad sygnał przychodzi?

Odpowiedź
(2020-03-25, 15:39)fazerek24 napisał(a):  

No dobrze. Po stronie żródła wygląda to dobrze bo pokazuje to cel gdzie sygnał idzie ale po stronie celu jest pokazany też cel a nie źródło. Czy nie można zmienić aby po stronie celu było widziane żródło skad sygnał przychodzi?

zapomnij o przyzwyczajeniach autocadowskich pracujesz na programie logicznym a nie graficznym 

to że chcesz pokazać cel strzałki możesz wykonać przez właściwości wyświetlane 

połączenie musi mieć swoje ID unikalne inaczej "program" nie będzie wiedział co z czym ma połączyć
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-03-25, 15:42)pwisniewski napisał(a): zapomnij o przyzwyczajeniach autocadowskich pracujesz na programie logicznym a nie graficznym 

to że chcesz pokazać cel strzałki możesz wykonać przez właściwości wyświetlane 

połączenie musi mieć swoje ID unikalne inaczej "program" nie będzie wiedział co z czym ma połączyć

Dziękuje bardzo! Gdzie zatem znaleźć te "właściwości wyświetlane", żeby tam zmienić to co sie wyswietli i czy ogólnie sie to praktytuje żeby dla wykonawcy, utrzymania ruchu było łatwiej czytać schemat, czy powinien sie doszukać po odnośniku strony?

Odpowiedź
Pisałem wczeniej uzyj przy strzalce funkcji przeciwny cel w powiązaniu.

Odpowiedź
No w końcu znalazłem Smile Wielkie dzięki Panowie Exclamation

Odpowiedź
A mam jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić aby numerowanie przenosiło sie razem z sygnałem od żródła do celu?

Odpowiedź
(2020-03-26, 15:21)fazerek24 napisał(a): A mam jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić aby numerowanie przenosiło sie razem z sygnałem od żródła do celu?

ale jakie numerowanie ?
numerowanie połączenia, numerowanie strzałki , etc
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-03-26, 15:28)pwisniewski napisał(a):  
ale jakie numerowanie ?
numerowanie połączenia, numerowanie strzałki , etc
Numerowanie płączenia. Wychodzi mi sygnał ze styku np przekaźnika, nadaje mu numer od numeru srtony i jak ten sygnał idzie na wejście w sterowniku to chciałbym aby miał to samo oznaczenie.

Odpowiedź
(2020-03-26, 15:40)fazerek24 napisał(a): Numerowanie płączenia. Wychodzi mi sygnał ze styku np przekaźnika, nadaje mu numer od numeru srtony i jak ten sygnał idzie na wejście w sterowniku to chciałbym aby miał to samo oznaczenie.

poczekaj bo chyba wiem ale nie wiem o co ci chodzi 

po pierwsze eplan pilnuje aby "oznaczenie połączenia" było identyfikujące - nie może być dwóch połączeń o tym samym ID między różnymi elementami to po pierwsze

teraz - mówimy o numerowaniu w locie czy o numerowaniu z automatu połączeń

jeżeli mówimy o zmianach "w locie" 
a więc aby zmiany które wprowadzamy w danym miejscu były przenoszone na pozostałem "elementy" to musimy aktywować odpowiednie pole czyli:
opcje -> ustawienia -> użytkownik -> symbole połączeń 
i tam należy zaznaczyć "przenieś zakres oznaczenia połączeń"

to spowoduje iż w momencie zmiany i zapisu właściwości połączenia zostanie otwarte okno dialogowe umożliwiające przeniesienie ich dalej

jeżeli mówimy o numerowaniu automatycznym 
to tak naprawdę mamy to w standardzie Wink

inna  kwestia to ustawienia poprawnego numerowania względem sygnałów , potencjałów i sieci etc
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-03-26, 16:12)pwisniewski napisał(a): poczekaj bo chyba wiem ale nie wiem o co ci chodzi 

po pierwsze eplan pilnuje aby "oznaczenie połączenia" było identyfikujące - nie może być dwóch połączeń o tym samym ID między różnymi elementami to po pierwsze

teraz - mówimy o numerowaniu w locie czy o numerowaniu z automatu połączeń

jeżeli mówimy o zmianach "w locie" 
a więc aby zmiany które wprowadzamy w danym miejscu były przenoszone na pozostałem "elementy" to musimy aktywować odpowiednie pole czyli:
opcje -> ustawienia -> użytkownik -> symbole połączeń 
i tam należy zaznaczyć "przenieś zakres oznaczenia połączeń"

to spowoduje iż w momencie zmiany i zapisu właściwości połączenia zostanie otwarte okno dialogowe umożliwiające przeniesienie ich dalej

jeżeli mówimy o numerowaniu automatycznym 
to tak naprawdę mamy to w standardzie Wink

inna  kwestia to ustawienia poprawnego numerowania względem sygnałów , potencjałów i sieci etc

[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]     Ja robię tak, że rysuje stronę schematu potem plasuje numerowanie i oznaczam. Nie numeruje 'w locie" bo nie wiem jak to się robi.[/font]

Odpowiedź
(2020-03-27, 10:59)fazerek24 napisał(a): [font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]     Ja robię tak, że rysuje stronę schematu potem plasuje numerowanie i oznaczam. Nie numeruje 'w locie" bo nie wiem jak to się robi.[/font]

zmiany "w locie"  tyczą sie tego iż twoja zmiana którą robisz w tej chwili na stronie powiedzmy 1 w połączeniu
ma się przenieść na stronę powiedzmy 3 gdzie jest kontynuacja tego połączenia w momencie kiedy zapisujesz tą zmianę 

natomiast zmiany przez "numerowanie" działają trochę inaczej 
w tej chwili możesz zmieniać dowolnie oznaczenia połączeń  - mogą one być różne w obrębie jednego ID połączenia  (z naszego przykładu na stronie 1 i na stronei 3 ) i nie ma to znaczenia bo zostaną one przenumerowane podczas "numerowania" i ujednolicone tak aby miały te same dane 

mam nadzieję że łapiesz o co chodzi
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Witam,

czy jest możliwość przeniesienia potencjału ze strony na stronę, ale w innym urządzeniu (=)? Próbuję to zrobić, lecz EPLAN nie widzi tego. 

//pytanie do moderatora - czy lepiej odkopywać starsze tematy do takich drobnych pytań czy tworzyć nowe?

Pozdrawiam.

Odpowiedź
(2021-06-18, 08:47)azazelek111 napisał(a): Witam,

czy jest możliwość przeniesienia potencjału ze strony na stronę, ale w innym urządzeniu (=)? Próbuję to zrobić, lecz EPLAN nie widzi tego. 
Cytat:Oczywiście tylko "przeniesienie" (zakładam, iż jest to strzałka potenciałowa) musi mieć dokładnie takie same ID
plus jeżeli mówimy o strzałkach potenciałowych to dochodzi jeszcze konfiguracja ich dziedziczenia i identyfikacji ID w zależności od struktury

chyba że masz co innego na myśli Huh
//pytanie do moderatora - czy lepiej odkopywać starsze tematy do takich drobnych pytań czy tworzyć nowe?

Pozdrawiam.

Jeżeli jest to ewidentna kontynuacja już zadanego pytania to możesz odgrzebywać
ale ogólnie przyjęło się
jeden problem - jedno pytanie - jeden temat na forum
jest to bardziej przejrzyste dla wszystkich, i łatwiej znaleźć odpowiedź korzystając z wyszukiwarki
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Postaram się robić tak aby było prawidłowo i przejrzyście.

Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale trochę mnie nakierowałeś i udało się. Trzeba było zmienić "Pełny ID" a nie tylko ID. 
Dzięki.

////

Przy okazji może zadam pytanie - co oznacza mały wykrzyknik na emotce projektu w nawigatorze stron?

Odpowiedź
(2021-06-18, 10:31)azazelek111 napisał(a): Postaram się robić tak aby było prawidłowo i przejrzyście.

Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale trochę mnie nakierowałeś i udało się. Trzeba było zmienić "Pełny ID" a nie tylko ID. 
Dzięki.

Nie wiem, czy o to ci chodziło, ale pisałem, iż ID musi być identyczne Tongue

Cytat:////

Przy okazji może zadam pytanie - co oznacza mały wykrzyknik na emotce projektu w nawigatorze stron?

Jeżeli mówimy o tej ikonie      to oznacza ona - że projekt został otwarty na wyłączność
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź