• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kolorowanie kabli
EplanP8 
Cześć!
Od 3 dni próbuję poznać Eplan w ramach praktyk. Niestety polega to na tym, że poprawiam stare niekompletne projekty bez żadnego nadzoru, bo osoby, które na co dzień się tym zajmują, są na urlopie.

Mam problem z kolorowaniem kabli. W starym projekcie jest przyjęta określona notacja, zgodnie z którą kable są pokolorowane. Niestety nie wiem co zrobić, by w tej sam sposób kolorować nowe połączenia. Stare kable nie korzystają z punktu definicji połączeń, więc nie wiem z czego wynika kolor. Przy próbie dodania rozgałęzienia kolor się zmienia na czerwony zamiast wybranego.

Wszelkie rady mile widziane.

Odpowiedź
Po dodaniu połączenia spróbuj kliknąć:
- dane projektu -> połączenia -> aktualizuj
i daj znać czy się "pokolorowały".

Odpowiedź
(2015-08-05, 11:04)d1ckens napisał(a): Po dodaniu połączenia spróbuj kliknąć:
- dane projektu -> połączenia -> aktualizuj
i daj znać czy się "pokolorowały".

Dzięki, o to chodziło! Znalazłam kilka różnych aktualizacji w menu, ale tej nie Smile

Odpowiedź
Jeszcze jedno pytanie w temacie - co mogę robić źle, że czasem koloruje mi kable za trójnikiem, a czasem nie?

Odpowiedź
(2015-08-11, 10:33)czerwony napisał(a): Jeszcze jedno pytanie w temacie - co mogę robić źle, że czasem koloruje mi kable za trójnikiem, a czasem nie?

eplan domyślnie koloruje elementy logicznie połączone
czyli takie które posiadają źródło i cel
trzeba rozróżnić połączenia kolorowane ad potencjałów sygnałów połączeń itd

trudno wróżyć z fusów dlaczego ci nie "koloruje"
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2015-08-11, 13:13)pwisniewski napisał(a): eplan domyślnie koloruje elementy logicznie połączone
czyli takie które posiadają źródło i cel
trzeba rozróżnić połączenia kolorowane ad potencjałów sygnałów połączeń itd

trudno wróżyć z fusów dlaczego ci nie "koloruje"

Ok, postaram się napisać dokładniej. Przepraszam, za takie naiwne pytania, ale to moje pierwsze spotkania z oprogramowaniem do dokumentacji elektrycznej i nie operuję płynnie fachowym słownictwem.

Dodałam takie elementy, w opcjach zarządzania warstwami ustaliłam kolory dla konkretnych potencjałów. We wtyczce w zakładce Logika ustawiłam typ potencjału na L, który powinien być kolorowany na czarno. Owszem, jest, ale tylko do przełącznika, a chciałabym, żeby ten sam kolor był też dalej.

Śledzenie potencjału zaznacza (w mojej opinii) poprawnie.

Odpowiedź
W twoim przypadku musisz w Q1 w logice również ustawić odpowiedni typ potenciału
Inaczej z warstwy nie zostanie przypisany kolor
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
A czy jest możliwość określania potencjałów w inny sposób niż w logice każdego z dodawanych urządzeń osobno, tak by oznaczenie propagowało przez kolejne elementy? Wiem, że są przyłącza potencjału, ale chyba skoro wtyczka, to nie przyłącze.

Odpowiedź
Musisz albo nałożyć definicję potenciału na 1 połączenie
albo użyć przyłączy potenciału
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości