• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kombinacje klawiszy. Skróty klawiszowe występujące w programie
Każdy na pewno ma świadomość tego, że jak w większości programów, w Eplanie również zaimplementowano "skróty klawiszowe" wywołujące natychmiastową akcje przez naciśnięcie pojedynczego przycisku klawiatury/myszy bądź kombinacji przycisków.
Możemy znaleźć w nim zarówno standardowe przyciski, np. kopiuj/wklej jak i dedykowane temu programowi.
Oczywiście większość tych przycisków znajduje się w pomocy ale pewnie nie wszystkie. Niektóre z nich są tam opisane lepiej, inne gorzej. Niektóre występują w grupie (np. zebrane w jednej tabeli) pod hasłami (v2.4):
"Przegląd kombinacji klawiszy"
"Sterowanie kursora przy użyciu klawiatury"
"Obsługa EPLAN przy użyciu klawiatury"
 inne możemy znaleźć "rozsypane" w zakamarkach pomocy.
Z niektórych korzystamy, z innych nie, a o niektórych przydatnych "przyspieszaczach" pracy nawet nie wiemy.
Część z tych, które odzwierciedlają menu możemy znaleźć w
Opcje->Ustawienia->Użytkownik->Zarządzanie->Kombinacje klawiszy.

Pomyślałem, że może warto je zebrać w jednym miejscu, szczególnie te, które nie występują w większej grupie w pomocy lub są słabo opisane i tak do końca nie wiadomo jak je wykorzystać.

Żeby uniknąć chaosu może spróbujemy jakoś usystematyzować wpisy żeby wyglądało to względnie jednolicie i łatwo było się odnaleźć.
Musimy też mieć świadomość, że skróty mogą zmieniać się ą się z kolejnymi wersjami Eplana i to również warto zaznaczyć we wpisach. Oczywiście ciężko będzie sprawdzać każdemu każdej wersji ale może warto zaznaczyć w jakiej wersji ten skrót nam działa żeby nie było wątpliwości.

Proponuję taką strukturę z zachowaniem pogrubienia dla czytelności:
Polecenie: nazwa polecenia skrótu
Skrót(y): kombinacja klawiszy i ewentualnie krótki opis
Dodatkowe informacje: Obszar działania, opis, przykłady: obszar, w którym działa dany skrót, ponieważ niektóre skróty nie są globalne i działają tylko w jednym obszarze programu lub mają inne działanie w różnych obszarach, np. edytor graficzny, nawigator stron, itp., szerszy opis działania lub przykład działania (jeśli będzie pomocny w zrozumieniu)
Wersja sprawdzonego działania: wersja oprogramowania, w której na pewno skrót działa

Przykład.
Wybrałem te przykłady ponieważ wydaje mi się, że są słabo opisane w pomocy:
"Aktywuj funkcję ortogonalną [x], [X]
Aktywuj funkcję ortogonalną [y], [Y]
Aktywuj / dezaktywuj funkcję ortogonalną w kierunku poziomym / pionowym, dezaktywuj włączoną funkcję ortogonalną [<], [>]
Wstaw makro: Ustaw kursor w poziomej pozycji początkowej [X]
Wstaw makro: Ustaw kursor w pionowej pozycji początkowej [Y]"

Polecenie: Aktywacja funkcji ortogonalnej w kierunkach X i Y.
Skrót(y):
[x] lub [Shift]+[x] lub [y] lub [Shift]+[y] - uaktywnia funkcję ortogonalną w obu kierunkach jednocześnie X i Y, a w przypadku wstawiania makra, ustawia je w jego pozycji początkowej X lub Y; podczas kopiowania elementów ze strony na stronę pozycjonuje element w pozycji, z której był skopiowany.
[Shift]+[<]- pierwsze wciśnięcie kombinacji uaktywnia funkcję ortogonalną tylko w kierunku X, drugie wciśnięcie przełącza tylko na kierunek Y, trzecie wciśnięcie wyłącza funkcję ortogonalną.
[Shift]+[>] - wyłącza powyższe funkcje ortogonalne.
Dodatkowe informacje:
Działa w edytorze graficznym gdy mamy "przyczepiony" element pod kursorem np. przesuwając, wklejając coś.
Sprawdza się dobrze do idealnego przesuwania w pionie lub poziomie elementów w edytorze graficznym. W przypadku wstawiania makra do umieszczenia go w pozycji, która została w nim zapisana jako jego pozycja początkowa. Przy kopiowaniu elementów ze strony na stronę gdy chcemy żeby kopiowany element był umieszczony dokładnie w tej samej pozycji z jakiej został skopiowany.
Wersja sprawdzonego działania: v2.4 HF4.

Odpowiedź
(2017-02-25, 13:20)LeBmo napisał(a): ...
[Shift]+[<]- pierwsze wciśnięcie kombinacji uaktywnia funkcję ortogonalną tylko w kierunku X, drugie wciśnięcie przełącza tylko na kierunek Y, trzecie wciśnięcie wyłącza funkcję ortogonalną.
[Shift]+[>] - wyłącza powyższe funkcje ortogonalne.
....

Nie napisałeś wszystkiego i poprawnie 

a mianowicie 
funkcja ortogonalna załączona przez [Shift]+[<] działa od miejsca umieszczenia kursora (element nie musi być plasowany) co ułatwia wstawianie elementów na stronę 
funkcja ortogonalna załączona przez [Shift]+[>] działa od miejsca "uplasowania" (np przy makrach od punktu plasowania) 

oczywiście jedna funkcja wyłącza/przełącza drugą 

już kiedyś o tym pisałem Przesuwanie ortogonalne
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-02-27, 08:50)pwisniewski napisał(a): funkcja ortogonalna załączona przez [Shift]+[>] działa od miejsca "uplasowania" (np przy makrach od punktu plasowania)

Faktycznie. Przy kopiowaniu ze strony na stronę również od punktu plasowania ale funkcja załączy się (pokażą się cztery "strzałki") dopiero wtedy gdy kursor nie będzie na tym punkcie (czyli np. kiedy nam się przesunie w inne miejsce niż miejsce plasowania elementu źródłowego).

Odpowiedź
Pozwolę sobie odgrzebać temat zamiast zakładać nowy, ale by post był zgodny z założeniami tematu podaję skróty bez których nie wyobrażam sobie pracy:

Polecenie: Szukaj:Synchronizuj wybór
Skrót(y): kombinacja klawiszy: domyślnego chyba nie ma, polecam ustawić własny
Dodatkowe informacje: Po wybraniu uplasowanej funkcji, zacisku,strzałki potencjałowej itp. na stronie schematu i wywołaniu skrótu klawiszowego następuje zaznaczenie tego elementu we wszystkich otwartych nawigatorach w których on występuje (w razie konieczności w odpowiednim miejscu zostanie rozwinięte drzewko)
Wersja sprawdzonego działania: 2.9 SP1

Polecenie: Szukaj:Przejdź do:Grafika
Skrót(y): kombinacja klawiszy: domyślnego chyba nie ma, polecam ustawić własny
Dodatkowe informacje: Po wybraniu funkcji, zacisku itp. w nawigatorze i wywołaniu skrótu klawiszowego następuje zaznaczenie tego elementu w miejscu jego plasowania
Wersja sprawdzonego działania: 2.9 SP1

A teraz skróty, które chciałbym mieć, a nie mogę ich znaleźć dostępnych na liście do ustawienia(Opcje:Ustawienia:Użytkownik:Zarządzanie:Kombinacje klawiszy).
Chodzi o Przypisz oraz bezpośrednio nad nim Plasuj. Dostępne są po kliknięciu PPM na wybranym elemencie w danym nawigatorze. (zdjęcie poniżej)
Do plasowania działa metoda Drag&Drop (ale wolałbym skrót klawiszowy), z kolei funkcję przypisz potrafię wywołać tylko w sposób opisany powyżej co jest uciążliwe.

[Obrazek: 1.png]

Po wywołaniu Przypisz np. jak powyżej na zestyku 32,31,34 można w bardzo prosty i szybki sposób przypisać jego właściwości do wybranego symbolu graficznego. Na zdjęciu poniżej efekt przypisania funkcji 32,31,34 do zestyku 22,21,24. Bardzo przydaje się to przy powszechnie stosowanej podczas rysowania metodzie Copy'ego-Paste'iego. Po kopiowaniu wystarczy przypisać odpowiednie właściwości do symbolu i gotowe. A najlepsze, że można jednocześnie do przypisania wybrać wiele funkcji i plasować je po kolei tylko poprzez kliknięcie myszą na symbolu graficznym.

[Obrazek: 2.png]

Ma ktoś pomysł jak ustawić skrót klawiszowy do wywołania tych funkcji? Jakiś skrypt, cokolwiek. Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc.

Odpowiedź
co do twojego pytania 
to polecania "przypisz" i 'plasuj" jesteś w stanie przypisać do skrótów tylko poprzez skrypt niestety 
nie ma możliwości w prosty sposób zrobienia tego w samym eplanie
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Szukałem, szukałem i pomocny w tym wypadku okazał się bezpośrednio help eplan'a (aczkolwiek nie od razu).

Na stronie: HELP w języku polskim
znaleźć można w sekcji Porady, że skrótem [Ctrl] + [Ins] i metodą Drag&Drop można bezpośrednio przeciągać funkcje do przypisania do symbolu graficznego. Skrót dziwny, ale ucieszyłem się, że znalazłem rozwiązanie. Gimnastyki było sporo by spróbować to zrobić, ale niestety nie zadziałało. Zaczęły się bezskuteczne poszukiwania dlaczego, aż w końcu trafiłem na HELP w języku angielskim
Tutaj z kolei w sekcji Porady podają skrót [Ctrl] + [Shift], który oczywiście działa jak powinien i jest możliwy do zrealizowania 1 ręką (należy je trzymać podczas wyciągania funkcji z nawigatora).
Dlaczego taki błąd wkradł się w tłumaczeniu nie mam pojęcia, ale jest to cenna informacja, jakby komuś coś nie działało zgodnie z tym co jest napisane w help'ie w języku polskim. W każdym razie obyło się bez skryptów, wszystko działa jak chciałem.

Odpowiedź
(2021-12-06, 17:08)Pavlo100 napisał(a): Szukałem, szukałem i pomocny w tym wypadku okazał się bezpośrednio help eplan'a (aczkolwiek nie od razu).

Na stronie: HELP w języku polskim
znaleźć można w sekcji Porady, że skrótem [Ctrl] + [Ins] i metodą Drag&Drop można bezpośrednio przeciągać funkcje do przypisania do symbolu graficznego. Skrót dziwny, ale ucieszyłem się, że znalazłem rozwiązanie. Gimnastyki było sporo by spróbować to zrobić, ale niestety nie zadziałało. Zaczęły się bezskuteczne poszukiwania dlaczego, aż w końcu trafiłem na HELP w języku angielskim
Tutaj z kolei w sekcji Porady podają skrót [Ctrl] + [Shift], który oczywiście działa jak powinien i jest możliwy do zrealizowania 1 ręką (należy je trzymać podczas wyciągania funkcji z nawigatora).
Dlaczego taki błąd wkradł się w tłumaczeniu nie mam pojęcia, ale jest to cenna informacja, jakby komuś coś nie działało zgodnie z tym co jest napisane w help'ie w języku polskim. W każdym razie obyło się bez skryptów, wszystko działa jak chciałem.

O widzisz, o tym to zapomniałem — dzięki za przypomnienie
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości