• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baza danych acces
Cześć,

1 z projektów dziwnie się zachowuje. Mam bazę SQL ustawioną i wszystkie projekty grają ładnie.
Jak w tym jednym chcę wybrać artykuł to krzyczy, że nie można bo nie mam accesa 64 bit.

Czy lokalnie do danych projektów się podłącza bazy? Jak to można zmienić?

Odpowiedź
Chodzi o wybór artykułu we właściwościach uplasowanego symbolu, w zakładce Artykuł?
Sprawdź u dołu "Źródło danych" czy masz wybrany odpowiedni schemat z przypisaną odpowiednio bazą danych.

Odpowiedź
(2018-11-30, 22:58)LeBmo napisał(a): Chodzi o wybór artykułu we właściwościach uplasowanego symbolu, w zakładce Artykuł?
Sprawdź u dołu "Źródło danych" czy masz wybrany odpowiedni schemat z przypisaną odpowiednio bazą danych.

Tak odkładnie o to chodzi. No mam 4 schematy 2 data portal i standard i standard2
W każdym jest to samo. Jak sprawdzić przypisaną do nich bazę danych?

Edit:
są takie 3 kropeczki obok. I zmieniam ka API, SQL, Access i zawsze jest ten sam komunikat. Tak jakby gdzieś do tego akurat projektu przypisana była koniecznie maza danych w .mdb

Odpowiedź
Właśnie te trzy kropeczki obok "Źródło danych" zaprowadzą Cię do "Ustawienia: Artykuł (użytkownik)". Tam masz schematy i do nich poniżej przypisane bazy.
Możesz stworzyć nowy schemat i wybrać dla niego odpowiednią bazę, np. Serwer SQL skoro taką masz podając dokładną ścieżkę do bazy.

Odpowiedź
(2018-12-01, 21:40)LeBmo napisał(a): Właśnie te trzy kropeczki obok "Źródło danych" zaprowadzą Cię do "Ustawienia: Artykuł (użytkownik)". Tam masz schematy i do nich poniżej przypisane bazy.
Możesz stworzyć nowy schemat i wybrać dla niego odpowiednią bazę, np. Serwer SQL skoro taką masz podając dokładną ścieżkę do bazy.

Dokładnie to robię i dokładnie nic się nie zmienia Sad

Odpowiedź
Przykro mi ale aktualnie nie mam pomysłu.
Myślę, że w synchronizacjach nic takiego o nie ma. Jedynce co to reorganizacja projektu jeśli czegoś nie pominęliśmy (Menu->Projekt->Organizuj->Reorganizuj).
A w jakiej wersji wystąpił ten problem?

Odpowiedź
(2018-12-03, 11:52)LeBmo napisał(a): Przykro mi ale aktualnie nie mam pomysłu.
Myślę, że w synchronizacjach nic takiego o nie ma. Jedynce co to reorganizacja projektu jeśli czegoś nie pominęliśmy (Menu->Projekt->Organizuj->Reorganizuj).
A w jakiej wersji wystąpił ten problem?

No niestety wciąż to samo. Odpuszczam to, spróbuję rozwiązać jak zakończę ten projekt.

Odpowiedź
Dla kolejnych którzy będą walczyć z problemem.
Skopiowałem folder settings z poprawnie działającego projektu.
Jak ręką odjął, wszystko działa jak należy.

Odpowiedź
Super, że dopisałeś co pomogło.
Ciekawe. 
A ten projekt stwarzający problemy był w tej samej wersji Eplana? Najnowsze łatki HF dl Eplana miałeś zainstalowane?

Odpowiedź