• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wielkości wyświetlania czcionek w eplan
EplanP8 
Witam serdecznie.

Mam problem z wielkością wyświetlania czcionek np. tekstu funkcyjnego, właściwości wyświetlanych przy symbolu.
Problem polega na tym, że tworzę nowe schematy opierając się o kopię wykonywanej wcześniej  przeze mnie dokumentacji i w niej wykorzystuję strony kiedyś wykonane w innym projekcie.

Po skopiowaniu danej strony czcionki ze starego projektu na skopiowanej stronie są większe niż na oryginale. Dodam, że wszystkie właściwości są ustawione tak samo jeśli chodzi o wielkość czcionki, ustawienie Rozmiar czcionki  "z warstwy". Jeśli chodzi o warstwy również są takie same. Skala stron we właściwościach strony taka sama, rozmiar arkusza normowego na którym pracuję taki sam.

Czy problem może leżeć w ustawieniach warstw?
Dodam, że na skopiowanej stronie mam wstawiony tekst funkcyjny w warstwie EPLAN110, Grafika. Ścieżka tekstów funkcyjnych; w starym projekcie również taka sama warstwa. W ustawieniach warstw w obu projektach te same parametry. Problem widać nawet w kopiowaniu samego tekstu funkcyjnego, bądź pojedynczego symbolu z tekstem w Charakterystyka techniczna pomiędzy różnymi projektami. W momencie wklejania wcześniej wspomnianych elementów widać że tekst w odniesieniu do oryginału się powiększa i trzeba go ręcznie zmniejszać.

Mam nadzieję, że w miarę sensownie opisałem problem.
Wersja EPLANA P8 2.0.5 - wiem stara Smile

Pozdrawiam
kam_sk1

Odpowiedź
Poszukaj ustawienia minimalna wielkość czcionki w ustawieniach projektu
bo w starym projekcie masz ja odznaczoną a w nowym załączoną
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
(2016-09-19, 21:37)pwisniewski napisał(a): Poszukaj ustawienia minimalna wielkość czcionki w ustawieniach projektu
bo w starym projekcie masz ja odznaczoną a w nowym załączoną

Dzięki serdecznie.

W ustawieniach projektu - "Opracowanie graficzne - Czcionki" jest checkbox o nazwie "Wyświetlanie powiększonych tekstów". Odhaczenie go rozwiązuje problem. Za co odpowiada ta funkcja bo nie bardzo rozumiem.

Odpowiedź
Minimalna wielkość czcionki służy wyłącznie do określenia najmniejszej czcionki do wyświetlania na ekranie czyli jeżeli chcemy żeby na ekranie żadna czcionka nie była mniejsza niż ustawiona minimalna (dla komfortu i dobrej widoczności podczas projektowania), wtedy właśnie możemy użyć tej opcji, która powiększy na ekranie każdą mniejszą czcionkę do ustawionej minimalnej.
Na wydruku ta opcja będzie pominięta, a wydruk będzie zgodny z ustawieniami czcionek.

Odpowiedź
(2016-09-23, 21:38)kam_sk1 napisał(a): Dzięki serdecznie.

W ustawieniach projektu - "Opracowanie graficzne - Czcionki" jest checkbox o nazwie "Wyświetlanie powiększonych tekstów". Odhaczenie go rozwiązuje problem. Za co odpowiada ta funkcja bo nie bardzo rozumiem.

zgodnie z opisem producenta 
EPLAN napisał(a):Ta opcja dostępna jest jedynie w ustawieniach projektu. Jeśli podane pole wyboru jest aktywne (jest to ustawienie standardowe), to teksty jak w poprzednich wersjach EPLAN zostaną powiększone o ok. 20%. Zalecamy używanie tego pola wyboru tylko wówczas, gdy użytkownik chciałby zachować układ graficzny projektów, które utworzono za pomocą poprzednich wersji EPLAN. Należy zwrócić uwagę, że długości tekstów i odstępy wierszy w obecnej wersji mogą się różnić od tych, które występowały w poprzednich wersjach.

Jeśli to pole wyboru nie jest aktywne, teksty będą wyświetlane i drukowane zgodnie ze skalą. 
powoduje to zwiększenie wymiaru tekstu
ukłon do przywracanych projektów z 5.7x
lub aby jako tako wymiar czcionki z projektu eplana (A3) był cokolwiek zgodny na wydruku (A4) jeżeli ktoś nie chce przeliczać skali w ustawieniach czcionek etc
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości