• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numeracja ID black boxów
Cześć,

Miałbym pytanie dotyczące usprawniania numeracji identyfikatorów, mianowicie czy można to jakoś zautomatyzować, zamiast poprawiać po kilkadziesiąt ID z ręki.

Moja struktura projektu wygląda następująco:

== Przyporządkowanie funkcjonalne - TOM X.X.X
= Urządzenie - Schematy
++ Miejsce ustawienia - Budynek X.X
+ Miejsce montażu - Szafa X.X

Dlla szafek (miejsce montażu) mam narysowane schematy wielokreskowe, gdzie znajduje się po kilkadziesiąt różnych blackboxów dla danych urządzeń, przykładowe ID jednego z nich to "==TOM1.1.A++Budynek.1+Szafa.1-SPD9". I teraz przykładowa sytuacja wygląda tak, że musiałem dorysować kilka schematów gdzieś pomiędzy już istniejącymi i przenumerować strony. W nowych schematach powstały więc nowe blackboxy pomiędzy istniejącymi już -SPD 9 i -SPD10, aby zachować numerację musiałbym więc wszystko powyżej -SPD9 przenumerować zgodnie z kolejnością, po ponad 50 urządzeń dla danej szafy, i powtórzyć to dla kilkudziesięciu budynków. Można to jakoś zrobić, żeby nie poświęcać połowy dnia, za każdym razem, gdy pojawi się taka sytuacja?

Pozdrawiam

Odpowiedź
(2020-12-14, 08:38)prosys napisał(a): Cześć,

Miałbym pytanie dotyczące usprawniania numeracji identyfikatorów, mianowicie czy można to jakoś zautomatyzować, zamiast poprawiać po kilkadziesiąt ID z ręki.

Moja struktura projektu wygląda następująco:

== Przyporządkowanie funkcjonalne - TOM X.X.X
= Urządzenie - Schematy
++ Miejsce ustawienia - Budynek X.X
+ Miejsce montażu - Szafa X.X

Dlla szafek (miejsce montażu) mam narysowane schematy wielokreskowe, gdzie znajduje się po kilkadziesiąt różnych blackboxów dla danych urządzeń, przykładowe ID jednego z nich to "==TOM1.1.A++Budynek.1+Szafa.1-SPD9". I teraz przykładowa sytuacja wygląda tak, że musiałem dorysować kilka schematów gdzieś pomiędzy już istniejącymi i przenumerować strony. W nowych schematach powstały więc nowe blackboxy pomiędzy istniejącymi już -SPD 9 i -SPD10, aby zachować numerację musiałbym więc wszystko powyżej -SPD9 przenumerować zgodnie z kolejnością, po ponad 50 urządzeń dla danej szafy, i powtórzyć to dla kilkudziesięciu budynków. Można to jakoś zrobić, żeby nie poświęcać połowy dnia, za każdym razem, gdy pojawi się taka sytuacja?

Pozdrawiam

Przecież od tego jest opcja numerowania w eplanie 
Opcje projektu - > urządzenia -> numeruj 
reszta to już kwestia twojej konfiguracji programu i projektu
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2020-12-14, 09:03)pwisniewski napisał(a): Przecież od tego jest opcja numerowania w eplanie 
Opcje projektu - > urządzenia -> numeruj 
reszta to już kwestia twojej konfiguracji programu i projektu

Faktycznie, dziękuję. 

U mnie w P8 2.8 można to znaleźć w "Dane projektu -> Zasoby -> Numeruj" i wybrać ID, które chciałoby się przenumerować dla danego Miejsca ustawienia.

Odpowiedź
(2020-12-14, 15:05)prosys napisał(a): Faktycznie, dziękuję. 

U mnie w P8 2.8 można to znaleźć w "Dane projektu -> Zasoby -> Numeruj" i wybrać ID, które chciałoby się przenumerować dla danego Miejsca ustawienia.

no 2.8 i 2.9 maja trochę pozmieniane menu 
ale pisałem z pamięci więc może masz racje
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź