• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opis oznaczeń struktury projektu
EplanP8 
Cześć. Korzystam z Eplana rysując obwody pól rozdzielczych rozdzielni średniego napięcia.
Tworząc projekt chcę skorzystać ze schematu struktury: =urządzenie ,+ miejsce montażu.
W moim projekcie = to rozdzielnia, + to pole rozdzielcze.
Problem polega na tym, że rozdzielnie mają niepowtarzalne nazwy np RA, RB itp ale pola rozdzielcze to numery 1,2,3... w każdej rozdzielni takie same.
Więc pole 1 oznaczone jako +1 może wystąpić w rozdzielni RA oraz w rozdzielni RB. Pola te choć o takim samym numerze to dwie odrębne szafy pełniące różne funkcje.
Dlatego korzystając z zarządzania oznaczeń struktury chciałbym wygenerować opis oznaczeń struktury np w następujący sposób:

=RA+1 - Rozdzielnia 6kV RA, pole nr 1 - dopływ
=RB+1 - Rozdzielnia 6kV RB, pole nr 1 - pole pomiarowe. 

Korzystając z zarządzania oznaczeń struktury nie ma możliwości nadania osobno opisu dla pola +1 w rozdzielni RA oraz osobno dla pola +1 w rozdzielni RB.
Eplan traktuje to jako to samo miejsce montażu +1 o tym samym opisie. Opisuje się osobno urządzenia =, oraz osobno miejsca+. Nie ma możliwości opisać tego w konfiguracji.  
Na schematach jednak listwa =RA+1-X generowana jest odrębnie od listwy =RB+1-X co w moim przypadku jest prawidłowe bo to są dwie odrębne listwy o tej samej nazwie w dwóch różnych szafach o numerze 1.

Doszedłem do tego, że zamiast korzystać z struktury =+ można korzystać tylko z miejsca montażu + oznaczając np pole 1 w rozdzielni RA jako +RA.1. Wtedy w opisie oznaczeń struktury w miejscach montażu dla RA tworzy się  rozwijane drzewko i każde pole w rozdzielni RA jest opisywane osobno. Tak jednak nie jest w nawigatorze projektu gdyż  pokazywane są osobno +RA.1 i +RA.2 nie pod wspólnym drzewem RA

Kończąc mój długi wywód chciałem zapytać czy można stworzyć opis pełnej struktury w zależności od konfiguracji czyli:
=RA+1 - Rozdzielnia 6kV RA, pole nr 1 - dopływ
=RB+1 - Rozdzielnia 6kV RB, pole nr 1 - pole pomiarowe

Czy też jedynym rozwiązaniem tego jest zrezygnowanie z korzystania w strukturze z  =urządzenia ? 
Czy korzystanie w strukturze tylko z +miejsca montażu w postaci +RA.1 jest również prawidłowe ? Wtedy w ramach tej samej rozdzielni ale dla różnych pól listwy adresowane są np +.2-X1, +.3-X1 itp.

Odpowiedź
Myślę, że przy korzystaniu z "=" i "+" można jedynie posilać się uniwersalnymi opisami, a szczegóły opisów dodać w opisie stron.
Warto na jakiejś z początkowych strony wyjaśnić strukturę opisowo czy obrazkowo - byle zrozumiale.

Czyli w strukturze opisać:
=RA - Rozdzielnia 6kV RA
=RB - Rozdzielnia 6kV RB
+1 - Pole nr 1
+2 - Pole nr 2

Na stronie pola 1 rozdzielni RA, w tytule strony napisać "Rozdzielnia 6kV RA. Pole nr 1. Dopływ..." lub "Pole nr 1. Dopływ. (...)" albo samo "Dopływ. Dopływ z...(jakieś szczegóły jeśli potrzebne)"
Na stronie pola 1 rozdzielni RB, w tytule strony napisać "Rozdzielnia 6kV RB. Pole nr 1. Pole pomiarowe. (...)" albo samo "Pole pomiarowe. Pomiar...(jakieś szczegóły jeśli potrzebne)"

Wtedy na każdej stronie jest pełna informacja, a dodatkowo w spisie treści będzie równo i dokładnie.
=RA+1/str dokładny opis ze strony
=RB+1/str dokładny opis ze strony

Odpowiedź
(2021-05-21, 12:42)LeBmo napisał(a): Na stronie pola 1 rozdzielni RA, w tytule strony napisać "Rozdzielnia 6kV RA. Pole nr 1. Dopływ..." lub "Pole nr 1. Dopływ. (...)" albo samo "Dopływ. Dopływ z...(jakieś szczegóły jeśli potrzebne)"
Na stronie pola 1 rozdzielni RB, w tytule strony napisać "Rozdzielnia 6kV RB. Pole nr 1. Pole pomiarowe. (...)" albo samo "Pole pomiarowe. Pomiar...(jakieś szczegóły jeśli potrzebne)"

Wtedy na każdej stronie jest pełna informacja, a dodatkowo w spisie treści będzie równo i dokładnie.
=RA+1/str dokładny opis ze strony
=RB+1/str dokładny opis ze strony

Dziękuję za pomoc. Też tak myślę, że trzeba posługiwać się nazwami ogólnymi. Rozumiem że pisząc w "tytule strony" masz na myśli rubrykę z Właściwości strony - Opis stron.

Odpowiedź
Tak, chodzi o opis stron we właściwościach strony. Przepraszam za brak precyzji.

Odpowiedź