• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PLC w legendzie szafy sterowniczej
Eplan P8  
Witam,
mam następujący problem: pomimo umieszczenia na płycie montażowej, przy tworzeniu legendy szafy sterowniczej program pomija WSZYSTKIE PLC.

Wykonuję to w następujący sposób:
1. Rysuję element na schemacie.
2. W nawigatorze zasobów nadaję artykuł.
3. Przeciągam z nawigatora na płytę montażową (nadaje kolejny numer pozycji w legendzie (np. 14)
4. Generuję legendę szafy sterowniczej (bez żadnych filtrów) i wstawiam ją na stronę z płytą montażową.
5. Wygenerowana legenda zawiera wszystkie elementy, z wyjątkiem PLC. Pozycje legendy lecą po kolei, z pominięciem poz. 14.

Ma ktoś pomysł na rozwiązanie?
Pozdrawiam,

Odpowiedź
(2017-02-05, 14:32)Zythaar napisał(a): Witam,
mam następujący problem: pomimo umieszczenia na płycie montażowej, przy tworzeniu legendy szafy sterowniczej program pomija WSZYSTKIE PLC.

Wykonuję to w następujący sposób:
1. Rysuję element na schemacie.
2. W nawigatorze zasobów nadaję artykuł.
3. Przeciągam z nawigatora na płytę montażową (nadaje kolejny numer pozycji w legendzie (np. 14)
4. Generuję legendę szafy sterowniczej (bez żadnych filtrów) i wstawiam ją na stronę z płytą montażową.
5. Wygenerowana legenda zawiera wszystkie elementy, z wyjątkiem PLC. Pozycje legendy lecą po kolei, z pominięciem poz. 14.

Ma ktoś pomysł na rozwiązanie?
Pozdrawiam,

bez zobaczenia projektu a przynajmniej zrzutów nawigatorów, wygenerowanej legendy etc trudno jest wnioskować co jest nie tak 
przyczyn może być kilka 

np elementy bez artykułu zostały zebrane w jednym miejscu i połączone, elementy nie są plasowane na generowanej płycie montażowej,  
i jeszcze pare innych możliwości
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
(2017-02-06, 10:24)pwisniewski napisał(a): bez zobaczenia projektu a przynajmniej zrzutów nawigatorów, wygenerowanej legendy etc trudno jest wnioskować co jest nie tak 
przyczyn może być kilka 

np elementy bez artykułu zostały zebrane w jednym miejscu i połączone, elementy nie są plasowane na generowanej płycie montażowej,  
i jeszcze pare innych możliwości

Witam,
projektu nie mogę niestety przesłać. Jakie informacje mają być widoczne na zrzucie ekranu?

Pozdrawiam,

Odpowiedź
(2017-02-06, 10:50)Zythaar napisał(a): Witam,
projektu nie mogę niestety przesłać. Jakie informacje mają być widoczne na zrzucie ekranu?

Pozdrawiam,

cały projekt nie jest potrzebny wystarczą dwie rzeczone strony  czyli 
1. schemat na którym masz wrysowany PLC (funkcja główna) 
2. zabudowa z tym elementem (reszt elementów nie jest wymagana) 

ale jak nie możesz (rozumiem to)  to przynajmniej 

zrzut nawigatora zasobów  z elementem PLC 
zrzut nawigatora zabudowy z elementem PLC (jako artykuł i element zabudowany) 
zrzut zabudowy 
zrzut wygenerowanej legendy (całościowy przegląd a nie wybrana linijka, żeby zobaczyć co tak de fakto jest generowane ) 
 to tak na na wstępnie jak będzie coś jeszcze potrzebne to się okaże po zobaczeniu tych zrzutów
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
(2017-02-06, 11:10)pwisniewski napisał(a): cały projekt nie jest potrzebny wystarczą dwie rzeczone strony  czyli 
1. schemat na którym masz wrysowany PLC (funkcja główna) 
2. zabudowa z tym elementem (reszt elementów nie jest wymagana) 

ale jak nie możesz (rozumiem to)  to przynajmniej 

zrzut nawigatora zasobów  z elementem PLC 
zrzut nawigatora zabudowy z elementem PLC (jako artykuł i element zabudowany) 
zrzut zabudowy 
zrzut wygenerowanej legendy (całościowy przegląd a nie wybrana linijka, żeby zobaczyć co tak de fakto jest generowane ) 
 to tak na na wstępnie jak będzie coś jeszcze potrzebne to się okaże po zobaczeniu tych zrzutów

Witam,
przepraszam za błazenadę z zasłanianiem treści, ale są one poufne i nie mogę ich ujawnić. Zrzuty w załącznikach.
Pozdrawiam,

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2017-02-07, 00:13)Zythaar napisał(a): Witam,
przepraszam za błazenadę z zasłanianiem treści, ale są one poufne i nie mogę ich ujawnić. Zrzuty w załącznikach.
Pozdrawiam,
w nawigatorach wygląda że jest ok 
więc wina leży w generacji legendy
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2017-02-07, 09:20)pwisniewski napisał(a): w nawigatorach wygląda że jest ok 
więc wina leży w generacji legendy

Witam,
udało mi się rozwiązać problem. Tkwił on w definicji artykułu. Jeżeli w zakładce Dane montażowe  zaznaczona zostanie opcja Rozmieszczenie zewnętrzne, wówczas legenda szafy sterowniczej pomija dany artykuł. Nie bardzo jednak rozumiem cel takiej funkcji. Jeżeli coś jest w montażu zewnętrznym, to nie ma tego na płycie. Po co w takim razie ten artykuł na niej umieszczać?

Pozdrawiam,

Odpowiedź
(2017-02-09, 09:31)Zythaar napisał(a): Witam,
udało mi się rozwiązać problem. Tkwił on w definicji artykułu. Jeżeli w zakładce Dane montażowe  zaznaczona zostanie opcja Rozmieszczenie zewnętrzne, wówczas legenda szafy sterowniczej pomija dany artykuł. Nie bardzo jednak rozumiem cel takiej funkcji. Jeżeli coś jest w montażu zewnętrznym, to nie ma tego na płycie. Po co w takim razie ten artykuł na niej umieszczać?

Pozdrawiam,

ta funkcja jest po to by właśnie "wyfiltrować"  elementy z nawigatora płyty montażowej aby ich nie umieszczać
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości