• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plan połączenia urządzeń
EplanP8 
Witam,
Mam problem z połączeniem urządzeń.
Jeżeli podłączam urządzenia bez mostkowania, Formularze generuje dobre zestawienie, problem zaczyna się kiedy próbuje przemostkować.
Proszę o poradę jak mogę zrobić aby mieć zestawienie urządzenia jak w załączniku ?

"Formularz stworzyłem sam, zawiera: Przyłącze zewnętrzne(wewnętrzne)/oznaczenie przyłącza funkcji -> Przyłącze celu zewnętrznego stopień (1-3)`[1]/ Nazwa przyłącza docelowego (pełna)"

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedź
(2019-06-27, 14:25)P.kozyra napisał(a): Witam,
Mam problem z połączeniem urządzeń.
Jeżeli podłączam urządzenia bez mostkowania, Formularze generuje dobre zestawienie, problem zaczyna się kiedy próbuje przemostkować.
Proszę o poradę jak mogę zrobić aby mieć zestawienie urządzenia jak w załączniku ?

"Formularz stworzyłem sam, zawiera: Przyłącze zewnętrzne(wewnętrzne)/oznaczenie przyłącza funkcji -> Przyłącze celu zewnętrznego stopień (1-3)`[1]/ Nazwa przyłącza docelowego (pełna)"

zamieść formularz albo przynajmniej screen z "edytora formularzy" co by zorientować się co gdzie masz
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
(2019-06-27, 14:34)pwisniewski napisał(a): zamieść formularz albo przynajmniej screen z "edytora formularzy" co by zorientować się co gdzie masz

W Załączniku formularz, oraz efekt jaki chciałbym uzyskać
Proszę o wskazówki.

.f05   Urządzenia.f05 (Rozmiar: 6,38 KB / Pobrań: 17)

Odpowiedź
(2019-06-27, 14:44)P.kozyra napisał(a):  
W Załączniku formularz, oraz efekt jaki chciałbym uzyskać
Proszę o wskazówki.

zacznij od tego postu plan podłączeń urządzeń (f05) - dla konkretnego urządzenia

jeżeli cię nie naprowadzi to jak znajdę chwilę to coś pomyślę
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-06-28, 13:03)pwisniewski napisał(a): zacznij od tego postu plan podłączeń urządzeń (f05) - dla konkretnego urządzenia

jeżeli cię nie naprowadzi to jak znajdę chwilę to coś pomyślę
Czytałem ten post już wcześniej, nie naprowadził mnie na rozwiązanie problemu.
Tworząc formularz, sugerowałem się projektem stworzonym w EPlanie i wyeksportowanym do DWG (rysunku w DWG nie mogę zamieścić w załączniku), zamieściłem w załączniku rysunek schematu montażowego oraz rozbity blok (widać ID)

Odpowiedź
(2019-06-28, 13:59)P.kozyra napisał(a): Czytałem ten post już wcześniej, nie naprowadził mnie na rozwiązanie problemu.
Tworząc formularz, sugerowałem się projektem stworzonym w EPlanie i wyeksportowanym do DWG (rysunku w DWG nie mogę zamieścić w załączniku), zamieściłem w załączniku rysunek schematu montażowego oraz rozbity blok (widać ID)

obawiam się patrząc na nr ID elementów wyświetlanych iż są to makra które są ręcznie wstawiane
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-06-28, 16:03)pwisniewski napisał(a): obawiam się patrząc na nr ID elementów wyświetlanych iż są to makra które są ręcznie wstawiane

Odkopuję temat, macie sposób na te połączenia ?

Odpowiedź
(2019-07-30, 13:53)P.kozyra napisał(a): Odkopuję temat, macie sposób na te połączenia ?

jeżeli zależy ci na takim samym odwzorowaniu to trzeba sie trochę pobawić w prosty sposób można np tak to zobrazować

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-07-30, 14:08)pwisniewski napisał(a): jeżeli zależy ci na takim samym odwzorowaniu to trzeba sie trochę pobawić w prosty sposób można np tak to zobrazować
Zrobiłeś to w planie połączeń urządzeń (*f05) ? w jaki sposób ?

Odpowiedź
(2019-07-30, 14:19)P.kozyra napisał(a): Zrobiłeś to w planie połączeń urządzeń (*f05) ? w jaki sposób ?
zmodyfikowałem istniejący formularz F05_002
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-07-30, 14:49)pwisniewski napisał(a): zmodyfikowałem istniejący formularz F05_002
Możesz podesłać formularz. Próbowałem przerobić istniejący formularz F05_002 i efektu takiego jak u Ciebie nie udało mi się uzyskać.

Odpowiedź
(2019-07-31, 07:50)P.kozyra napisał(a): Możesz podesłać formularz. Próbowałem przerobić istniejący formularz F05_002 i efektu takiego jak u Ciebie nie udało mi się uzyskać.

Cóż mam ci napisać Big Grin

niestety nie udostępnię gotowego formularza a dlaczego powinieneś się domyślić
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-07-31, 09:05)pwisniewski napisał(a): Cóż mam ci napisać Big Grin

niestety nie udostępnię gotowego formularza a dlaczego powinieneś się domyślić
To chociaż powiedz, gdzie robię błąd, tzn, jaką funkcję wypełniacza używasz do tego mostka.

U Ciebie w załączniku jest:
K7 - ID
Zaciski (13,14,23,....,A1,A2) - Przyłącze wewnętrzne (zewnętrzne)/Oznaczenie przyłącza funkcji
Cele - Przyłącza celu wewnętrznego(zewnętrznego) 'stopień'(1-3)[1] / Nazwa przyłącza docelowego (pełna)
a właściwości identycznie jak w formularzu f05_2

Odpowiedź
(2019-07-31, 13:00)P.kozyra napisał(a): To chociaż powiedz, gdzie robię błąd, tzn, jaką funkcję wypełniacza używasz do tego mostka.

U Ciebie w załączniku jest:
K7 - ID
Zaciski (13,14,23,....,A1,A2) - Przyłącze wewnętrzne (zewnętrzne)/Oznaczenie przyłącza funkcji
Cele - Przyłącza celu wewnętrznego(zewnętrznego) 'stopień'(1-3)[1] / Nazwa przyłącza docelowego (pełna)
a właściwości identycznie jak w formularzu f05_2

no właściwości innych nie użyjesz Wink jeżeli chodzi o pierwszy poziom
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-07-31, 13:14)pwisniewski napisał(a): no właściwości innych nie użyjesz Wink jeżeli chodzi o pierwszy poziom
A jesteś w stanie mnie jakoś nakierunkować, jak zrobić takie zestawienie? Czy tylko pokazać, że da się coś takiego stworzyć ? Oraz czemu przyłącza się powielają (rysunek nr 2 -F1:2/F1:4/F1:6)

Odpowiedź
(2019-08-26, 12:07)P.kozyra napisał(a): A jesteś w stanie mnie jakoś nakierunkować, jak zrobić takie zestawienie? Czy tylko pokazać, że da się coś takiego stworzyć ? Oraz czemu przyłącza się powielają (rysunek nr 2 -F1:2/F1:4/F1:6)

jestem wstanie, przecież już to robiłem musisz skorzystać z właściwości
Przyłącze zewnętrznie / Przyłącze wewnętrznie 
Przyłącze celu zewnętrznego 'stopień (1-3)' [1] / Przyłącze celu wewnętrznego 'stopień (1-3)' [1]
Kabel zewnętrzny 'stopień (1-3)' [1] / Kabel wewnętrzny 'stopień (1-3)' [1]
w zależności od tego co chcesz osiągnąć graficznie 

Które przyłącza sie powielają o którym rysunku piszesz bo nie wiem
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-09-02, 10:57)pwisniewski napisał(a): jestem wstanie, przecież już to robiłem musisz skorzystać z właściwości
[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Przyłącze zewnętrznie / [/font]Przyłącze wewnętrznie 
Przyłącze celu zewnętrznego 'stopień (1-3)' [1] / Przyłącze celu wewnętrznego 'stopień (1-3)' [1]
Kabel zewnętrzny 'stopień (1-3)' [1] / Kabel wewnętrzny 'stopień (1-3)' [1]
w zależności od tego co chcesz osiągnąć graficznie 

Które przyłącza sie powielają o którym rysunku piszesz bo nie wiem
Edit: Temat do zamknięcia.

Odpowiedź