• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plan podłączeń zacisków - dodatkowe opisy w formularzu
EplanP8 
WitamSmile
Mam pytanie odnośnie zestawienie planu podłączeń zacisków.
Otóż w moim formularzu chciałbym dodać pole typu artykułu (numer typu) oraz jego opis (oznaczenie 2). Niestety w tekstach wypełniacza takich pól nie znalazłem, czy istnieje możliwość wyciągnięcia tych danych na formularz w inny sposób?
Jako podstawę do utworzenia mojego formularza użyłem F11_06

Odpowiedź
(2015-04-07, 14:46)lechumie napisał(a): WitamSmile
Mam pytanie odnośnie zestawienie planu podłączeń zacisków.
Otóż w moim formularzu chciałbym dodać pole typu artykułu (numer typu) oraz jego opis (oznaczenie 2). Niestety w tekstach wypełniacza takich pól nie znalazłem, czy istnieje możliwość wyciągnięcia tych danych na formularz w inny sposób?
Jako podstawę do utworzenia mojego formularza użyłem F11_06

coś mi nie pasuje
po pierwsze która wersja eplana
po 2 gdzie te pola chcesz dodać do listw czy elementów przyłączonych do listw

ogólnie do listw masz dostępne te pola

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Posiadam wersje P8.2.3.

Pola mają dotyczyć elementów przyłączonych do listew.
W kolumnie po lewej stronie jest "Cel zewnętrzny" i niestety pola 22002 i 22005 nie ma. Czy istnieje możliwość wyprowadzenia tych danych do tego formularza tak aby przy elemencie podłączonym były widoczne te informacje

Odpowiedź
To zmienia postać rzeczy
formularz ten jest dedykowany klemom więc bezpośredni dostęp jest tylko do właściwości poświęconym klemom
jednakże mozemy wykorzystać właściwości bloku
odpowiednio przywołując interesujące nas właściwości z innych elementów
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
a czy możesz opisać temat szerzej, bo niestety nie wiem jak to zrobić - albo wiem, ale nie rozumiem twojej wypowiedzi.

Odpowiedź
(2015-04-07, 18:56)lechumie napisał(a): a czy możesz opisać temat szerzej, bo niestety nie wiem jak to zrobić - albo wiem, ale nie rozumiem twojej wypowiedzi.

aby przywołać np numer typu z artykułu przyłączonego do klemy musimy użyć właściwości bloku - inaczej do właściwości artykułu elementu przyłączonego się nie dostaniesz wynika to z typu formularza
ponieważ typ formularza dedykowany jest zestawieniu klem, więc bezpośredni dostęp do artykułów i ich właściwości jest tylko dla klem a nie elementów do nich przyłączonych

aby dostać się do właściwości artykułu innego niż klema musisz wybrać i skonfigurować odpowiednie właściwości bloku (w tym wypadku dla kabli i elementów przyłączonych dla poziomu 1, 2 etc)
potem te właściwości wyświetlić na formularzu w odpowiednim miejscu
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Kolego czy mógłbyś mnie nakierować (podpowiedzieć) dokładniej. Które pola należy użyć, albo może jakiś zrzut z ekranu

Odpowiedź
Piszę ci już któryś raz
Musisz użyć właściwości bloków
W nich przejść na odpowiadające ci właściwości artykułów
teraz nie mam eplana pod ręką żeby ci dokladnie pokazać gdzie co masz wpisać
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Niestety nie udaje mi się tego zrobić. Może jak znajdziesz chwilę czasu to opis poprzesz jakimiś zrzutem z ekranu albo krok po kroku jak to zrobić

Odpowiedź
(2015-04-07, 21:29)lechumie napisał(a): Niestety nie udaje mi się tego zrobić. Może jak znajdziesz chwilę czasu to opis poprzesz jakimiś zrzutem z ekranu albo krok po kroku jak to zrobić

po pierwsze musisz w właściwościach projektu
skonfigurować właściwości bloku (masz do wyboru 100 pozycji)
wybierasz sobie 2 pola (powiedzmy 99 i 100) i wpisujesz odpowiednio
[20064<117,1<22002,0,0,0,0,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>] - jest to pokazanie numeru typu przydzielonego artykułu

[20064<117,1<22005,0,0,0,0,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>>] - jest to pokazanie oznaczenia 2 przydzielonego artykułu

potem te 2 właściwości (właściwość bloku 99 i 100) wyświetlasz na formularzu

oczywiście są dodatkowe uwarunkowania które trzeba przewidzieć, czyli co masz przypięte do zacisków, (elementy ogólne, blackboxy, PLCboxy, klemy, wtyczki etc)

pokazany przykład jest dla elementów ogólnych (takich jak s`ka, wyłącznik silnikowy etc)
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dzięki wielkie - działa.Blush

Muszę przyznać że niezły jesteś

Odpowiedź