• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polaczenie dwoch PC do bazdy zdalnej bazy Ms SQL
Eplan P8  
Witam.

Nie bardzo rozumiem w jaki sposób eplan używa bazy MS SQL. A mianowicie, gdy połączyłem się baza i pobrałem art z Data Portal to widzę go w bazie, jest dodatkowy wpis, ale wszystkie zdjęcia, zdjęcia dodatkowych artykułów nadal są lokalnie. Oczywiście baza mi nie przechowa zdjęć, ale gdy podepnę się z innego komputera do tej bazy, to co z wszystkimi innymi plikami właśnie jak jpg czy pliki ema które zostały pobrane jako akcesoria do głównego artykułu ? Czy powinno do być tak, ze po za podpięciem do MS SQL który jest na serwerze mam dodatkowo ustawić wszystkie katalogi w Eplanie na dyskach sieciowych ? Tak aby po pobraniu art. nie tylko dodawany został wpis do bazy które potem może inna osoba odczytać, ale i zapisane na serwerze będą dodatkowe pliki, a druga osoba tak samo jako swój folder będzie miała ustawione właśnie dysk sieciowy.

Odpowiedź
(2022-09-05, 19:37)bercow napisał(a): Witam.

Nie bardzo rozumiem w jaki sposób eplan używa bazy MS SQL. A mianowicie, gdy połączyłem się baza i pobrałem art z Data Portal to widzę go w bazie, jest dodatkowy wpis, ale wszystkie zdjęcia, zdjęcia dodatkowych artykułów nadal są lokalnie. Oczywiście baza mi nie przechowa zdjęć, ale gdy podepnę się z innego komputera do tej bazy, to co z wszystkimi innymi plikami właśnie jak jpg czy pliki ema które zostały pobrane jako akcesoria do głównego artykułu ? Czy powinno do być tak, ze po za podpięciem do MS SQL który jest na serwerze mam dodatkowo ustawić wszystkie katalogi w Eplanie na dyskach sieciowych ? Tak aby po pobraniu art. nie tylko dodawany został wpis do bazy które potem może inna osoba odczytać, ale i zapisane na serwerze będą dodatkowe pliki, a druga osoba tak samo jako swój folder będzie miała ustawione właśnie dysk sieciowy.

ogólnie wygląda to tak 

Baza MSSQL - przechowuje tylko i wyłącznie opisy i linki do poszczególnych elementów 

jeżeli chcesz mieć dostęp do: np  pdf`ów z danymi, makr, zdjęć, miec wspólne formularze itp, etc to musisz ustawić jeden wspólny udział sieciowy na którym będą one przechowywane 
dodatkowo w konfiguracji eplana w dziale Użytkownik - Zarządzanie - Katalogi musisz podać do nich ścieżkę 
i wtedy wszyscy korzystający z bazy MSSQL powinni mieć dostęp tez do udziału sieciowego i mieć skonfigurowane katalogi w eplanie właśnie na ten udział
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości