• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomiń w liście artykułów
Witam,

Projektuje właśnie zabudowę płyty montażowej i chciałbym wykluczyć kilka elementów z Całościowej listy artykułów, jednakże nie mogę znaleźć takiej opcji.

Koryta oraz szyny nośne mają definicję funkcji jako "Rozmieszczenie artykułów, zasób ogólny".

Korzystam z Eplana 2.6

Odpowiedź
(2021-06-22, 21:08)Zarexu napisał(a): Witam,

Projektuje właśnie zabudowę płyty montażowej i chciałbym wykluczyć kilka elementów z Całościowej listy artykułów, jednakże nie mogę znaleźć takiej opcji.

Koryta oraz szyny nośne mają definicję funkcji jako "Rozmieszczenie artykułów, zasób ogólny".

Korzystam z Eplana 2.6

Jeżeli chcesz tylko pominąć artykuł, w listach to możesz skorzystać z funkcji <20105> Pomiń w liście artykułów (jeżeli uruchomiono filtr)
i odpowiednio wyfiltrować je przy generacji
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Wykorzystuję tą funkcję w przypadku innych elementów, ale tu jej nie ma na liście po prostu.

Odpowiedź
(2021-06-24, 16:37)Zarexu napisał(a): Wykorzystuję tą funkcję w przypadku innych elementów, ale tu jej nie ma na liście po prostu.

Zgadza się, bo to tylko zabudowa 2D i rozmieszczenie aparatów, i tu nie ma możliwości definicji funkcji związanych z odsyłaczami do części 
One są dziedziczone z wielo-, lub jednokreski  oraz przeglądu zapomniałem dodać 
musisz ten artykuł plasować na wielo-, lub jednokresce i tam nadać ten parametr w odsyłaczach do części
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Plasując z zasobów szynę -N1 na wielokresce, pojawia mi się kolejne rozmieszczenie artykułów, które nadal nie ma tej funkcji.

Poza tym, jak na schemacie elektrycznym, który ma przedstawiać połączenia, przedstawić szynę albo korytko kablowe?

Odpowiedź
(2021-06-24, 17:46)Zarexu napisał(a): Plasując z zasobów szynę -N1 na wielokresce, pojawia mi się kolejne rozmieszczenie artykułów, które nadal nie ma tej funkcji.

Poza tym, jak na schemacie elektrycznym, który ma przedstawiać połączenia, przedstawić szynę albo korytko kablowe?

Pojawia ci się dlatego, iż masz prawdopodobnie podwójne funkcje główne - nie widze twojego projektu więc to tylko moje domysły

najprościej  w standardowej instalacji eplana plasować blackbox 
nazwać go tak jak element na płycie montażowej (ID musi być identyczne) 
przypisać mu artykuł 
w nawigatorze zabudowy powinien wtedy ten artykuł pojawić się jeden raz i być oznaczony zieloną "check`iem"  

co do reprezentacji graficznej to blackbox możesz ukryć, możesz zastosować własny symbol graficzny etc to już kwestia dopasowania programu do siebie

w tym rozwiązaniu możesz mieć błąd w sprawdzaniu projektu o blackboxie bez przyłączy
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości