• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka strukturalna
Eplan P8  
Witam Szanownych Kolegów,

chciałbym, aby skrzynki strukturalne posiadały coś w rodzaju "funkcji głównej" - można to w jakiś prosty sposób zrealizować?
Skrzynka strukturalna może znajdować się w różnych lokalizacjach i  chciałbym je znać bez wertowania schematu (wyświetlić, gdzieś na schemacie).

Odpowiedź
(2017-08-03, 13:54)j_k_82 napisał(a): Witam Szanownych Kolegów,

chciałbym, aby skrzynki strukturalne posiadały coś w rodzaju "funkcji głównej" - można to w jakiś prosty sposób zrealizować?
Skrzynka strukturalna może znajdować się w różnych lokalizacjach i  chciałbym je znać bez wertowania schematu (wyświetlić, gdzieś na schemacie).

Skrzynka strukturalna nie będzie miała "funkcji głównej" gdyż nie jest "zasobem" 

do wyświetlenia wszystkich oznaczeń struktury możesz skorzystać z formularzy do tego przeznaczonych
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Nie rozumiem.
Skrzynka strukturalna jest czymś w rodzaju obszaru innego niż to, co ją otacza, np. definiuje inne urządzenie czy miejsce montażu wewnątrz innego zbioru zdefiniowanego inaczej.
Nie bardzo wiem co chcesz osiągnąć? Możesz dodać kilka obrazowych zdań więcej?

Odpowiedź
Eplan P8  
Ok, podam przykład:
- skrzynka strukturalna w formie "szafki krosowej/pośredniej w której znajdują się tylko listwy z zaciskami. 
Skrzynka strukturalna z zaciskami (grupami zacisków) może znajdować się na różnych stronach/arkuszach schematu i chodzi mi o to w jaki sposób te lokalizacje odnaleźć, żeby nie przeszukiwać całego schematu.
Czyli coś w rodzaju powiązania?

Odpowiedź
(2017-08-03, 14:27)j_k_82 napisał(a): Ok, podam przykład:
- skrzynka strukturalna w formie "szafki krosowej/pośredniej w której znajdują się tylko listwy z zaciskami. 
Skrzynka strukturalna z zaciskami (grupami zacisków) może znajdować się na różnych stronach/arkuszach schematu i chodzi mi o to w jaki sposób te lokalizacje odnaleźć, żeby nie przeszukiwać całego schematu.
Czyli coś w rodzaju powiązania?

np wystarczy wyświetlić sobie właściwość <20300> Powiązanie (funkcja główna/poboczna)
co d mniej więcej taki efekt 

załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dzięki o coś takiego mi chodziło.
Co w takim przypadku określa lokalizację "funkcji głównej"? Położenie w strukturze schematu, nr strony, pierwsze wystąpienie?

Odpowiedź
Jest to trochę bardziej zawile
Gdyż każdy w tym przypadku jest i funkcją główną i poboczna

Wysłane z mojego K6000 Plus przy użyciu Tapatalka
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź