• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powiązania między elementami
EplanP8 
Cześć.

Mam pewien problem z linkowaniem pomiędzy "Cewką przekaźnika" a "stykami przekaźnika". Problem polega na tym, że zmieniając lokalizację cewki przekaźnika - przeniesieni cewki pomiędzy stronami znajdującymi się w różnych "Miejscach montażu" oraz "Urządzeniach" - niestety ale przepada linkowanie z jej stykami, które nie zmieniają swojej lokalizacji. Czy jest jakiś sprytny sposób, przenoszenia cewki wewnątrz struktury projektu nie tracąc linkowania(powiązania)?

Z góry wielkie dzięki za pomoc Smile

Odpowiedź
W twoim wypadku to po prostu różne id elementów
Wiec znikają ci powiązania

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2019-10-11, 17:49)pwisniewski napisał(a): W twoim wypadku to po prostu różne id elementów
Wiec znikają ci powiązania

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Dobrze rozumiem, że nie ma skutecznej i szybkiej metody na przenoszenie elementów pomiędzy różnymi lokalizacjami w projekcie, nie tracąc linkowań ?

Odpowiedź
Ponieważ Twoja nowa lokalizacja jest inna ze względu na inne urządzenie czy miejsce montażu, a przenosisz prawdopodobnie elementy schematu, w których "Widoczny ID" posiada tylko "-", bez "=" i "+" zostaje niestety przeniesiony bez urządzenia i miejsca montażu.
Jeśli chodzi o kopiowaniem to:
Możesz przed przeniesieniem we właściwościach uzupełnić potrzebne "=" i/lub "+" z "Pełnego ID" do Widocznego "ID".
Możesz też skorzystać z "nawigatora zasobów" i bezpośrednio z jego drzewa "wrzucić" zasób na stronę schematu coś co masz już uplasowane gdzieś indziej, a potem w nawigatorze usunąć to stare plasowanie.

Odpowiedź
(2019-10-14, 16:12)myku napisał(a): Dobrze rozumiem, że nie ma skutecznej i szybkiej metody na przenoszenie elementów pomiędzy różnymi lokalizacjami w projekcie, nie tracąc linkowań ?

skuteczna i szybka metoda to używanie nawigatorów 

nie bardzo potrafię sobie teraz wyobrazić twoje workflow odnośnie przenoszenie elementów z jednej lokalizacji do drugiej
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź