• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Praca nad 1 projektem na 2 komputerach...
... no właśnie czy jest możliwa? Oczywiście nie jednocześnie, mam na myśli to że np pracuje nad projektem w pracy i chce coś dokończyć w domu.
Wiem że jest możliwe i robię to w ten sposób że kopiuje cały projekt na dysk przenośny, później otwieram go na 2gim komputerze, edytuje po skończonej pracy znów kopiuje na dysk i przenoszę tą edytowaną wersje na 1 komputer.
Sposób działa ale jest niezbyt wygodny więc zastanawiam się czy eplan nie umożliwia czegoś w rodzaju nazwijmy to synchronizacji? Tzn coś na zasadzie uaktualnienia projektu do jakiegoś tam ostatniego stanu pracy nad nim.

Odpowiedź
(2015-05-05, 22:24)moonraker napisał(a): ... zastanawiam się czy eplan nie umożliwia czegoś w rodzaju nazwijmy to synchronizacji? Tzn coś na zasadzie uaktualnienia projektu do jakiegoś tam ostatniego stanu pracy nad nim.

nie takiej funkcjonalności nie posiada (przynajmniej mi nic o niej nie wiadomo)
ale możesz korzystać z serwera plików i tam trzymać projekt (ale ostrzegam musi być naprawdę dobre połączenie z nim o krótkich czasach odpowiedzi, i stabilne)
i w tym momencie możecie pracować w kilka osób na projekcie pod warunkiem nie ingerowania sobie nawzajem w edytowane strony
dodatkowo posiadając moduł rozszerzenia (user right management jak się nie mylę ) możesz wydzielić użytkownikowi co może a co nie może edytować w projekcie
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Ja tak właśnie pracuję, mam serwer "vault" na którym jest wspólny projekt i dwie lub trzy osoby na raz pracują na projekcie. Praca na jednej stronie nie jest możliwa dla dwóch osób w jednym momencie.
Serwer znajduje się w sieci lokalnej można podłączyć się do niego zdalnie po VPN. Przy większych rysunkach lub layoutach lepiej sobie to przygotować "offline" i pozniej wrzucić gotową stronę niż edytować kreski online - strasznie długo trwa przetwarzanie tego.

Odpowiedź
pwisniewski
Próbowałeś może coś takiego zrobić w chmurze, np. w Dropboxie, OneDrive czy na dysku Google?

Odpowiedź
(2015-05-06, 20:06)LeBmo napisał(a): pwisniewski
Próbowałeś może coś takiego zrobić w chmurze, np. w Dropboxie, OneDrive czy na dysku Google?

nie
nie próbowałem
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Pozwolę się wtrącić do tego wątku, bo zaciekawiła mnie ta informacja.

(2015-05-06, 08:29)d1ckens napisał(a): Ja tak właśnie pracuję, mam serwer "vault" na którym jest wspólny projekt i dwie lub trzy osoby na raz pracują na projekcie.

Można wiedzieć kto i jak konfigurował Wam/Panu ten serwer? Co jest wymagane, aby EPLANa pod to "podpiąć"? Jakiś extra płatny "Add-On" zakupiony z AB Micro, czy może z Autodesku?
Słowem jak najlepiej byłoby do tego tematu podejść, aby w pełni Vaulta, który u nas głównie (czyt. tylko) działa z Inventorem, wykorzystać?
Wszelkie podpowiedzi będą bardzo pomocne, bo mam wrażenie, że panowie z Autodesku starają się z "problemu" wymigać twierdząc, że nie ma takiej możliwości, a ja wiem, że jest, tylko muszę wiedzieć czy w ogóle z nimi na ten temat rozmawiać, czy raczej ze stroną "eplanową"?

Odpowiedź
Ogólnie do eplana potrzebny jest jedynie serwer plików
no jeszcze MSSQL jako bazy
Producent zaleca a wrecz wymaga produktów MS
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Generalnie praca taka polega na wrzuceniu na lokalizację sieciową projektu.
Serwer "vault" ma po prostu przyznane specjalne uprawnienia i przez adminów zwiększone prędkości zapisu/odczytu. Kilka osób może w jednym momencie otworzyć projekt i go edytować. Trzeba pamiętać ze po opuszczeniu danej strony może dopiero pracować na niej inny użytkownik.
ps. nie wiem czy o to do konca Panu chodziło i w jaki sposób chce Pan eplana połączyć z inventorem - aby przerzucać bryły?

Odpowiedź
Nie, nie...żadnej współpracy pomiędzy tymi dwoma programami nie oczekuję. Chodzi tylko o to, że chciałbym wykorzystać ten sam server, którego używają nasi mechanicy do przechowywania swojej dokumentacji. Umożliwiłoby to nam też ustandardyzowanie jej pomiędzy wszystkimi zagranicznymi oddziałami. A ponieważ do końca nie wiem jak całe środowisko Vaultowe działa, stąd moje pytanie czy wymaga to jakiegoś zewnętrznego wsparcia przy implementacji, czy raczej nie ma z tym kłopotów, bo akurat Vaulta pod inventora będzie nam "ustawiał" Autodesk.

Odpowiedź
jedyne uwarunkowanie to bardzo dobry, szybki dostęp do plików bez zwłok i możliwie najkrótszymi odpowiedziami serwera
Eplan zaleca łącza gigabitowe do takich celów
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź