• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Definicje funkcji
Eplan P8  
Definicje funkcji.
Przyłącza PLC.

Wkradł mi się bałagan w definicjach funkcji przyłączy PLC.
Może dlatego, że nie ma za bardzo rozszerzonych komentarzy do nich czyli co autor miał na myśli pod nazwą definicji.

Czym różni się "Przyłącze PLC, ogólnie" od "Przyłącze PLC, wielofunkcyjne"?

Czym różni się grupa "Przyłącze PLC, W / A, 1 przyłącze" od "Przyłącze PLC, zmienne? Zmienna liczba przyłączy, co to znaczy?

W pomocy coś jest oczywiście opisane inaczej niż w wyborze definicji funkcji:
Przyłącze PLC, zasilanie przyłącza: Do zasilania czujników czy serwomotorów, sortowany według typów potencjałów.
Przyłącze PLC, I / O: Do analogowych lub cyfrowych wejść i wyjść.
Przyłącze PLC, zasilanie karty: Do zasilania kart PLC, sortowany według typów potencjałów.
Przyłącze PLC, kabel sieciowy / magistrali: Do podłączenia uczestników magistrali lub urządzeń w sieci.
Przyłącze PLC, zmienne: Dla przyłączy PLC ze zmienną liczbą przyłączy.
ale jakoś za mało dla mnie tego opisu.

Odpowiedź
(2015-09-16, 12:23)LeBmo napisał(a): Definicje funkcji.
Przyłącza PLC.

Wkradł mi się bałagan w definicjach funkcji przyłączy PLC.
Może dlatego, że nie ma za bardzo rozszerzonych komentarzy do nich czyli co autor miał na myśli pod nazwą definicji.

Czym różni się "Przyłącze PLC, ogólnie" od "Przyłącze PLC, wielofunkcyjne"?

Czym różni się grupa "Przyłącze PLC, W / A, 1 przyłącze" od "Przyłącze PLC, zmienne? Zmienna liczba przyłączy, co to znaczy?

W pomocy coś jest oczywiście opisane inaczej niż w wyborze definicji funkcji:
Przyłącze PLC, zasilanie przyłącza: Do zasilania czujników czy serwomotorów, sortowany według typów potencjałów.
Przyłącze PLC, I / O: Do analogowych lub cyfrowych wejść i wyjść.
Przyłącze PLC, zasilanie karty: Do zasilania kart PLC, sortowany według typów potencjałów.
Przyłącze PLC, kabel sieciowy / magistrali: Do podłączenia uczestników magistrali lub urządzeń w sieci.
Przyłącze PLC, zmienne: Dla przyłączy PLC ze zmienną liczbą przyłączy.
ale jakoś za mało dla mnie tego opisu.

odpowiem ci tak
przyłącza dzielimy na :
1. przyłącza PLC W/A - czyli wszelkiego rodzaju wejścia adresowalne
2. przyłącza kabla magistralnego
3. przytłacza zasilania - i tu rozróżniamy
3a. zasilanie karty
3b. zasilanie przyłączy
4. przyłącza zmienne

w konkretnych przyłączach występują już np przyłącza ogólne czy niezdefiniowane i zdefiniowane

zasada podobna co do innych komponentów eplana - ogólny(niezdefiniowany) "pasuje do wszystkiego" i powinien być używany tylko w "początkowej fazie rysowania"
w bazie i makrach powinno się stosować już zdefiniowane przyłącza
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Ogólną zasadę znam ale zastanawiam się nad tymi pojedynczymi pozycjami, które nie są dla mnie jednoznaczne, a opis mi niewiele mówi.

W przyłącza PLC W/A mamy "ogólne" i "wielofunkcyjne" - jaka jest różnica, do czego się je wykorzystuje?

A gdzie się wykorzystuje "Przyłącze PLC, zmienne: Dla przyłączy PLC ze zmienną liczbą przyłączy"?

Do czego są np. zmienne wejście cyfrowe i zmienne wejście analogowe?

Co wykorzystać dla PLC, który ma zacisk mogący być wejściem lub wyjściem (wybierane programowo)?

Odpowiedź
(2015-09-16, 13:19)LeBmo napisał(a): Ogólną zasadę znam ale zastanawiam się nad tymi pojedynczymi pozycjami, które nie są dla mnie jednoznaczne, a opis mi niewiele mówi.

jeszcze się nie przyzwyczaiłeś Big Grin

Cytat:W przyłącza PLC W/A mamy "ogólne" i "wielofunkcyjne" - jaka jest różnica, do czego się je wykorzystuje?

Ogólne - czyli dowolne
wielofunkcyjne - czyli posiada więcej niż jedną funkcję - spojrzenie logiczne

Cytat:A gdzie się wykorzystuje "Przyłącze PLC, zmienne: Dla przyłączy PLC ze zmienną liczbą przyłączy"?

TAK
tam gdzie występuje zmienna liczba przyłączy - jest to bardziej mechaniczne spojrzenie na element nic logiczne
w 99% przypadków nie skorzystasz wcale z tego typu przyłączy

Cytat:Do czego są np. zmienne wejście cyfrowe i zmienne wejście analogowe?

szczerze nie potrafię sobie teraz nic na szybko wymyślić do czego można by użyć takie przyłącza

Cytat:Co wykorzystać dla PLC, który ma zacisk mogący być wejściem lub wyjściem (wybierane programowo)?

do tego celu użyłbym wielofunkcyjnego przyłącza PLC
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
To może i ja się tu podepnę żeby nie tworzyć niepotrzebnie nowego wątku, bo też w tematyce przyłączy PLC.

Jak najrozsądniej "spreparować" szablon dla karty gdzie jedno przyłącze PLC PS (+) służy do zasilania 2 wejść cyfrowych? Jako przykład mogę podać Point I/O Allen-Bradley 1734-IB4.
Chodzi mi głównie o takie przypisanie tych PLS PS do kanałów, aby nie wyskakiwał taki oto error "Duplicate connection point designation".

Chciałbym jednak aby to wyglądało pi razy drzwi tak:

Starałem się znaleźć jakąś analogię do zacisków, gdzie istnieje właściwość "Allow same designations" <20811>, pozwalająca na wykorzystanie tego samego oznaczenia w kilku miejscach i dla kilku fizycznych artykułów, ale tutaj jednak chodzi o wykorzystanie tegoż samego fizycznego przyłącza dla 2 różnych adresów/kanałów.

Odpowiedź
(2015-09-16, 14:16)antares64 napisał(a): To może i ja się tu podepnę żeby nie tworzyć niepotrzebnie nowego wątku, bo też w tematyce przyłączy PLC.

Jak najrozsądniej "spreparować" szablon dla karty gdzie jedno przyłącze PLC PS (+) służy do zasilania 2 wejść cyfrowych? Jako przykład mogę podać Point I/O Allen-Bradley 1734-IB4.
Chodzi mi głównie o takie przypisanie tych PLS PS do kanałów, aby nie wyskakiwał taki oto error "Duplicate connection point designation".

Chciałbym jednak aby to wyglądało pi razy drzwi tak:

Starałem się znaleźć jakąś analogię do zacisków, gdzie istnieje właściwość "Allow same designations" <20811>, pozwalająca na wykorzystanie tego samego oznaczenia w kilku miejscach i dla kilku fizycznych artykułów, ale tutaj jednak chodzi o wykorzystanie tegoż samego fizycznego przyłącza dla 2 różnych adresów/kanałów.

Nie pamiętam Bradleya (rzadko na nim robię ) ale do 1734-IB4 potrzebna jest jeszcze "jakaś" podstawka
analogicznie jak jest to w modułach Siemensa ET200S
trzeba wziąć rozpiskę tych modułów
dodatkowo w logice możesz dopuścić takie samo oznaczenie

przykład z dozwolonym takim samym oznaczeniem przyłączy
dla przyłącza 6 a dla przyłącza 4 bez zezwolenia na takie samo oznaczenie

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Czyli jednak jest taka właściwość przyłącza PLC Smile.
I o dziwo działa, ale trzeba programowi nieco w tym pomóc (przynajmniej w mojej P8 2.0), tzn. że aby to zadziałało muszę zmienić dla każdego interesującego mnie przyłącza Representation Type z Overview na Multiline, poprawić logikę i przełączyć na nowo na Overview.
Jeśli tego nie zrobię, to mimo zmiany logiki w dalszej części schematu (tj. na stronach z multiline) to błąd pozostaje.
Do późniejszego przetestowania zostawię sobie sprawdzenie jak się zachowa program gdy stworzę już makro Overview w taki właśnie sposób, a potem w nowy projekt wstawię jako urządzenie. Czy będzie "pamiętał" logikę czy trzeba mu będzie ją przypomnieć ?!

Odpowiedź
(2015-09-16, 14:58)antares64 napisał(a): Czyli jednak jest taka właściwość przyłącza PLC Smile.
I o dziwo działa, ale trzeba programowi nieco w tym pomóc (przynajmniej w mojej P8 2.0), tzn. że aby to zadziałało muszę zmienić dla każdego interesującego mnie przyłącza Representation Type z Overview na Multiline, poprawić logikę i przełączyć na nowo na Overview.
Jeśli tego nie zrobię, to mimo zmiany logiki w dalszej części schematu (tj. na stronach z multiline) to błąd pozostaje.
Do późniejszego przetestowania zostawię sobie sprawdzenie jak się zachowa program gdy stworzę już makro Overview w taki właśnie sposób, a potem w nowy projekt wstawię jako urządzenie. Czy będzie "pamiętał" logikę czy trzeba mu będzie ją przypomnieć ?!

Poprawnie zdefiniowane makro zachowuje logikę, wyświetlania etc
jedynie nazwa zapisanego szablonu wyświetlania zostanie zmieniona na "zdefiniowany przez użytkownika" (zgłoszony błąd i życzenie do eplana aby było to dziedziczone co z tego wyjdzie nie wiadomo)
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
A jednak nie jest tak różowo jak myślałem...Po przebrnięciu przez pozostałe błędy okazało się, że w ich miejsce pojawiły się inne.
I teraz albo mam
P004028: Conflict between PLC input / output and related supply connection point within the defined channel

albo

P004022: Connection point description assigned more than once at a channel (address) of a PLC

A teraz co konkretnie namieszałem.
Tak wygląda karta jako Overview

Przyłącza PLC PS na tej stronie tak mniej więcej mają uzupełnione właściwości:

Natomiast w MultiLine wygląda to tak:

c.d.

i na innej stronie:

Podejrzewam, że problem polega na tym, że na Overview też mam powtórzenie przyłączy a nie tylko w wielokresce.

No ale jak inaczej przypisać te przyłącza dla różnych kanałów nie dublując ich?

Kombinowałem już na różne sposoby, to uzupełniając adres dla tych przyłączy, to dając identyczny "Connection Point Description" i cały czas do czegoś się musi przyczepić. Jak więc zrobić to prawidłowo, żeby miało to ręce i nogi tak w wielokresce jak i w przeglądzie?

Odpowiedź
dobra może tak

napiszę jeszcze raz po kolei

1. nie adresujesz złącz dystrybucyjnych
2. uważnie korzystaj z oznaczeń kanałów
3. dobrze dobieraj funkcje dla przyłączy PLC
i powinno wszystko zadziałać
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości