• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przewody. Artykuł czy typ ?
EplanP8 
Pytanko może troszkę dziwne, ale dopiero po tylu latach użytkowania Eplana na nie wpadłem, bo może przez cały ten czas robię coś "na wyrost".
Zawsze gdy miałem do czynienia z kablami, to traktowałem je jako Part, i w tej właśnie zakładce je dodawałem.
W zasadzie taki sam wybór, z tym, że już z wstępnie załączonym filtrem, otrzymujemy klikając "..." przy "Type:" na pierwszej zakładce właściwości kabla.
Teoretycznie wszystkie definicje funkcji powinny się przy tym też zaciągnąć, ale czy aby na pewno i czy w raportach też nic się nie wysypie, gdy odpuścimy sobie przypisywanie numeru artykułu?

Jak "książkowo" powinno być to zrobione?

Odpowiedź
Różnica jest chyba tylko w ułatwieniu z filtrem (są tylko kable przy korzystaniu z "typ"), bo wszystkie pola wypełniane są identycznie jak po wyborze z zakładki artykuł. Szkoda, że nie filtruje od razu po ilości żył itp. gdy wypełni się puste pola właściwości, ale może dlatego, że filtrowanie po żyłach mamy korzystając z "wyboru urządzeń" w zakładce "artykuł".
Inna opcja to plasowanie kabla przez Alt+Insert - o jedną czynność mniej.

Odpowiedź
jeżeli mówimy o eplanie musimy rozważyć dwa aspekty

aspekt pierwszy archiwalny
w starej wersji eplana czyli 5.x program posiadał 2 niezależne bazy danych dotyczących kabli - jedna która mówiła o szablonach funkcyjnych którą to przypisywało się szablony funkcyjne
oraz drugą gdzie były dane zamówieniowe

często nie tworzyło się wcale bazy danych kabli - bo nikomu nie była potrzebna

aspekt drugi czyli nowa wersja eplana (P8) i jego zmiany
w tej wersji zasadniczą zmiana było połączenie dwóch baz danych w jedną
czyli obecnie mamy jedną bazę odpowiadającą za szablony funkcyjne i numery zamówieniowe

a teraz o tym co możemy a czego nie
jeżeli dobierzemy artykuł - to z automatu możemy dopisać właściwości w zakładce kabel, mamy załadowane szablony funkcyjne, mamy informację o producencie, dostawcy etc czyli wszystko to co mamy w bazie

natomiast jak wybierzemy tylko typ w zakładce kabel to oprócz wpisania właściwości "wyświetlanych" (domniemam iż jest to pozostałość po starych eplanach ze względu na możliwość konwersji projektu w wzwyż) nic z tym praktycznie nie zrobimy

będziemy mieli tylko na schemacie wyświetlany typ kabla, w zestawieniach i tak są brane pod uwagę artykuły (jeżeli mówimy o standardach)
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
pwisniewski
Ale wybierając typ i tak otwiera się okno "wybór artykułu" i kiedy wybierzemy konkretny artykuł, zostanie natychmiast uzupełniona komórka w zakładce "artykuł" o tą wybraną pozycję.

Odpowiedź
(2015-03-05, 16:35)LeBmo napisał(a): pwisniewski
Ale wybierając typ i tak otwiera się okno "wybór artykułu"

tak bo obecnie jest jedna baza

Cytat: i kiedy wybierzemy konkretny artykuł, zostanie natychmiast uzupełniona komórka w zakładce "artykuł" o tą wybraną pozycję.

o widzisz to już poprawili Wink w starych wersjach np 1.9,2.0, 2.1 nie działało to tak Wink
a zazwyczaj dobieram kable przez artykuł więc jakoś tak z przyzwyczajenia nie sprawdzałem ostatnio czy to poprawili
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
EplanP8 
Dzięki śliczne za wyczerpującą odpowiedź.
Wychodzi na to, że zostaję przy "swoim" Smile.

Pracuję na 2.0 i się zdziwiłem wypowiedzią kolegi LeBmo, że po wybraniu typu dopisuje się "z automatu" jako artykuł, ale kolejny post już wszystko wyklarował - moja wersja tego nie robi, a szkoda... byłoby jedno kliknięcie na każdym kablu mniej (przełączanie zakładek)...:/

Odpowiedź
A przez bezpośrednie wstawienie artykułu (Alt+Insert) zamiast przez wstawienie definicji kabla nie będzie szybciej (jeśli masz w artykule uzupełnione szablony funkcyjne)?

Odpowiedź
Ale nie musisz wybierać 2 razy wystarczy tylko artykuł
dodtkowo jak robisz tylko kable to po jednokrotnym wybraniu artykułu, w następnych kablach od razu masz tą zakładkę wybraną
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Nie wybieram 2 razy, tylko raz - jako artykuł, ale przełączać zakładki i tak muszę, w zasadzie co kabel, bo tu i ówdzie muszę skorygować Function Text :/.

Do LeBmo: może i byłoby lepiej i prawdopodobnie gdybym sam dokumentację od zera robił, to właśnie tak bym postąpił, ale dostałem ją już "narysowaną" w 5.7 :/ i teraz ją "obrabiam".

Odpowiedź
(2015-03-06, 14:33)antares64 napisał(a): Nie wybieram 2 razy, tylko raz - jako artykuł, ale przełączać zakładki i tak muszę, w zasadzie co kabel, bo tu i ówdzie muszę skorygować Function Text :/.

tekst funkcyjny to zazwyczaj koryguję globalnie w excelu Wink
albo tabelarycznie dla wszystkich kabli
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: