• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przewody. Ekran - jego cel i źródło.
Eplan P8  
Od jakiegoś czasu dręczy mnie estetyka ekranu w przeglądzie kabli.

W przypadku poniżej, dla przewodu 102W1 X1 jest źródłem, a PE niestety celem. Kiedy zamienię w logice przyłącza szyn zbiorczych, wewn./zewn. w tabelce nic się niestety nie zmienia.
Jeśli zamiast przyłącza szyn zbiorczych pojawi się zacisk, ekran pojawi się w kolumnie źródło - czyli taj jak ma być.

Jak zrobić żeby w przypadku szyn zbiorczych otrzymać efekt identyczny jak dla zacisków przewodu 102W2 ?

Odpowiedź
ogólnie od tego powinna być funkcja <20064> Kabel: Zamień źródło i cel
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
To niestety odpada, ponieważ zamieni źródło i cel dla całości, a tylko ekran ma się zamienić. W samym ekranie też jest taka możliwość zamiany jak źródła z celem jak w kablu ale niestety nie zmienia się w przeglądzie - może służy do czegoś innego ale nie wiem do czego.

Odpowiedź
(2015-03-04, 13:39)LeBmo napisał(a): To niestety odpada, ponieważ zamieni źródło i cel dla całości, a tylko ekran ma się zamienić. W samym ekranie też jest taka możliwość zamiany jak źródła z celem jak w kablu ale niestety nie zmienia się w przeglądzie - może służy do czegoś innego ale nie wiem do czego.

służy do tego samego, teoretycznie kabel możesz definiować albo samym ekranem albo krechą z ekranem
teraz nie bardzo mam czas aby na tym posiedzieć a nie pamiętam czy miałem kiedyś problem z tym
ale w wolnej chwili sprawdzę
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Dziękuję bardzo, poczekam na wieści.

Nie wiem natomiast czy dobrze to opisałem.
Kabel mam zdefiniowany "krechą" (to jest moja funkcja główna) i dorysowany ekran. Jeśli we właściwościach kabla zamienię źródło z celem, to w przeglądzie zamienią się miejscami i ekran będzie dobrze, a kabel nie. Jeśli we właściwościach ekranu to zmienię (pozostawiając kabel jako funkcję główną), to nie ma żadnej reakcji w tabeli na tą zmianę - jakbym nie zamienił źródła z celem.

W nawigatorze wygląda to dobrze:

Odpowiedź
(2015-03-04, 14:51)LeBmo napisał(a): Dziękuję bardzo, poczekam na wieści.

Nie wiem natomiast czy dobrze to opisałem.
Kabel mam zdefiniowany "krechą" (to jest moja funkcja główna) i dorysowany ekran. Jeśli we właściwościach kabla zamienię źródło z celem, to w przeglądzie zamienią się miejscami i ekran będzie dobrze, a kabel nie. Jeśli we właściwościach ekranu to zmienię (pozostawiając kabel jako funkcję główną), to nie ma żadnej reakcji w tabeli na tą zmianę - jakbym nie zamienił źródła z celem.

W nawigatorze wygląda to dobrze:

Cześć, mam dokładnie ten sam problem czy ktoś sobie z tym poradził?

Odpowiedź
Niestety mi się nie udało. Nie uzyskałem tego czego oczekiwałem i ciągle mnie to denerwuje jak na to patrzę.

Odpowiedź
(2021-01-07, 19:55)LeBmo napisał(a): Niestety mi się nie udało. Nie uzyskałem tego czego oczekiwałem i ciągle mnie to denerwuje jak na to patrzę.

Jutro sobie z tym powalczę, jak mi się uda coś wymyślić dam znać.  Shy

Odpowiedź