• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wymiarowanie 3D
Witam.

Ogólnie mało się tutaj dzieje więc chciałbym trochę rozruszać rozdział ProPanela.

Nurtuje mnie narazie jeden problem. Mam problem z wymiarowaniem w 3D. Wiem że nie ma takiej możliwości. Wiadomo wymiaruje się już po generacji danego widoku do 2D z tym nie mam problemu.

Chodzi mi oto aby móc elementy zabudowy 3D rozmieszczac zgodnie z jakąś nalozona siatka lub standardowymi odległościami. Nie lubię podawać wspolrzednych punktów montażu bo przy dużych szafach i różnych punktach montazu elementow można się poprostu pogubic.

Brakuje mi też funkcji linijki do prostego pomiaru odległości.

Wiem tez że eplan pokazuje obszar zabudowy ( czerwone pole ) wokół urządzenia i mogę koryta dopasowywać do tych obszarów.

Największy problem mam z równomiernym rozmieszczeniem np. lampek oraz przycisków na elewacji szafy.

Jak rozwiazujecie ten w sumie wydajacy sie prosty problem

Sent from my SM-A530F using Tapatalk

Odpowiedź
(2018-12-14, 23:18)afrance napisał(a): Witam.

Ogólnie mało się tutaj dzieje więc chciałbym trochę rozruszać rozdział ProPanela.

Nurtuje mnie narazie jeden problem. Mam problem z wymiarowaniem w 3D. Wiem że nie ma takiej możliwości. Wiadomo wymiaruje się już po generacji danego widoku do 2D  z tym nie mam problemu.

Chodzi mi oto aby móc elementy zabudowy 3D rozmieszczac zgodnie z jakąś nalozona siatka lub standardowymi odległościami. Nie lubię podawać wspolrzednych punktów montażu bo przy dużych szafach i różnych punktach montazu elementow można się poprostu pogubic.

Brakuje mi też  funkcji linijki do prostego pomiaru odległości.

Wiem tez że eplan pokazuje obszar  zabudowy ( czerwone pole ) wokół urządzenia i mogę koryta dopasowywać do tych obszarów.

Największy problem mam z równomiernym rozmieszczeniem np. lampek oraz przycisków na elewacji szafy.

Jak rozwiazujecie ten w sumie wydajacy sie prosty problem

Pierwsza lampka na środu przez złapanie podczas wstawiania z CTRL środka drzwi a następnie powiel najpierw w lewo później w prawo.
Linijkę masz w menu "Obszar zabudowy" -> "Zmierz"

Odpowiedź
Dzięki za radę. Rzeczywiście to trochę ułatwia pracę.

Mam jeszcze pytanie co do zabudowy 3D. Chciałbym przyspieszyć sobie trochę pracę przy rozmieszczanie urządzeń w szafie tak aby automatycznie dodawać opisy (Id, pozycja legendy itp) wg mojego szablonu żeby później w widoku już było to zrobione z automatu.

Odpowiedź
(2019-02-22, 08:12)afrance napisał(a): Dzięki za radę. Rzeczywiście to trochę ułatwia pracę.

Mam jeszcze pytanie co do zabudowy 3D. Chciałbym przyspieszyć sobie trochę pracę przy rozmieszczanie urządzeń w szafie tak aby automatycznie dodawać opisy (Id, pozycja legendy itp) wg mojego szablonu żeby później w widoku już było to zrobione z automatu.

A pytaaaanie brzmi? Wink

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości