• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kable.Automatyczny dobór kabla
EplanP8 
Witam

Zacznę może od opisania schemaciku: jest karta I/O (umieszczona na górze schematu), do której podłączony jest przewodem 3-żyłowym przykładowo jakiś czujnik (niech będzie to np. czujnik zbliżeniowy).
Po wybraniu funkcji "Automatyczny Dobór Kabla" gdzie jako tako jakąś tam "preselekcję" mam zdefiniowaną kabelek się właściwie dobierze, ale niestety numeracja żył na schemacie jaką sobie program zastosował nie do końca mi odpowiada. Jeśli miałem już jakieś numery/kolory żył naniesione na schemat to zostają one nadpisane mniej więcej wg kolejności przyłączy od strony karty I/O (źródła).

Czy jest jakaś opcja, którą należałoby zaznaczyć, a której mimo usilnych starań nie udało mi się znaleźć, aby przy automatycznym doborze kabla numeracja żył pozostawała bez zmian, bądź odpowiadała kolejności przyłączy, ale celu, a nie źródła (tj. dla przykładowej zbliżeniówki: żyła nr1 - pin 1=24V , żyła nr 2 - pin 3=GND, żyła nr 3 - pin 4=OUT).
W tej chwili radzę sobie w ten sposób, że we właściwościach kabla odwracam mu "źródło<->cel", generuję przewody i "odkręcam" wcześniejszą zamianę.
Jedyne co mi podpada w opcjach ogólno-dostępnych dla Kabli to "Sort conductors according to plug sequence", ale z opisu wynika, że dotyczy to połączeń pomiędzy zaciskami a wtyczką, a u mnie ani jednego, ani drugiego nie ma, zresztą to już z "ptaszkiem" i bez "ptaszka" sprawdzałem i w moim przypadku nic to nie zmieniało.

Ktoś ma jakiś pomysł jak wyeliminować to dwukrotne odwracanie źródło<->cel ?

wersja EPLAN P8 2.0

Odpowiedź