• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Punkt definicji połączeń. Kolor żyły z warstwy
Eplan P8  
Czy można zrobić tak żeby punkty definicji połączeń pobierały Kolor/numer w zależności od warstwy linii, na której leżą?
Np. warstwa autoconnecting przypisze punktowi definicji połączeń kolor czarny, a warstwa N kolor niebieski, itp.

Odpowiedź
(2015-05-24, 22:57)LeBmo napisał(a): Czy można zrobić tak żeby punkty definicji połączeń pobierały Kolor/numer w zależności od warstwy linii, na której leżą?
Np. warstwa autoconnecting przypisze punktowi definicji połączeń kolor czarny, a warstwa N kolor niebieski, itp.

osobiście nie spotkałem się z taką funkcjonalnością

proponuję zainteresowanie się funkcjami automatycznego doboru kabla i generacji kabla
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Akurat w tym przypadku myślałem nie o kablach ale o pojedynczych żyłach w szafie, jakby generowanie/oznaczanie potencjałów przy okazji pobierało kolor żyły z warstwy żeby ręcznie tego nie wpisywać.

Odpowiedź
(2015-05-28, 00:06)LeBmo napisał(a): Akurat w tym przypadku myślałem nie o kablach ale o pojedynczych żyłach w szafie, jakby generowanie/oznaczanie potencjałów przy okazji pobierało kolor żyły z warstwy żeby ręcznie tego nie wpisywać.

jeżeli chcesz wykorzystać potencjały
to możesz zastosować właściwość bloku dla punktu definicji połączenia i wyświetlić właściwość

Kod:
[20201<31004,0,0,0,0,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>]

co spowoduje wyświetlenie koloru połączenia z "potenciału"
oczywiście nie zostanie on przepisany do połączenia (do tego trzeba by napisać skrypt) ale do wyświetlenia na stronie schematu wystarczy

podobną sztuczkę można zrobić z opisem "potencjałów" przy strzałkach
Kod:
[20223<20225,1<20201<31009,0,0,0,0,0,0,0,0,%%_%%,0,0,0,0,0,0>>>]

wyświetlając ten kod mamy przeniesiony opis z potencjału (czy sygnału ) do strzałki podziałowej

załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
A czy mógłby Pan opisać jak stosować kody które pan wymienił? Gdzie trzeba je wstawić ??

Pozdrawiam

Odpowiedź
(2015-05-28, 13:20)wizard33 napisał(a): A czy mógłby Pan opisać jak stosować kody które pan wymienił? Gdzie trzeba je wstawić ??

Pozdrawiam

jak już wspomniałem należy skorzystać z właściwości bloku
odpowiednio dla konkretnego przypadku
kody które zamieściłem są formatem właściwości bloku
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Wstyd się przyznać ale próbuję, nie wychodzi mi nic, więc nawet nie wiem czy to jest to czego szukam.
Ciągle nie rozumiem tego.

Odpowiedź
Dobra po kolei (bo widzę iż są z tym problemy)

po pierwsze musimy zdefiniować właściwości bloku dla połączeń i strzałek potenciałowych
czyli
odpowiednio
Kod:
Właściwość bloku: Format (Połączenie) [1] <10608 1>    [20201<31004,0,0,0,0,0,0,0,0,pl_PL,0,0,0,0,0,0>]
Właściwość bloku: Format (Strzałka potencjałowa) [1] <10609 1>    [20223<20225,1<20201<31009,0,0,0,0,0,0,0,0,%%_%%,0,0,0,0,0,0>>>]

potem należy zdefiniować potencjał i nadać mu odpowiednie wartości
przykładowo

kolejnym etapem jest wyświetlenie naszej właściwości przy odpowiednich elementach schematu
czyli strzałkach potenciałowych i punktach definicji połączenia

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
To ciekawostki! Podoba mi się.

Tylko myślałem o czymś innym.
Chodziło mi o to, że na Twoim przykładzie linia jest czerwona (z warstwy), więc czy korzystając z przypisanego koloru do warstwy punkt definicji połączeń mógłby uzupełnić automatycznie kolor/numer na "RD"?
Czyli zmieniając kolory linii przez punkty definicji potencjałów i przydzielone im kolory warstwy dla danego potencjału można to w jakiś sposób wykorzystać do uzupełniania podstawowych kolorów żył, którymi obszywam szafę (nie chodzi o kable). Czyli jeśli L jest zdefiniowane jako warstwa czerwona, to kolor/numer pokaże RD, jeśli 24VDC w warstwie mają niebieski, to wyświetli BU.

Odpowiedź
(2015-06-12, 23:25)LeBmo napisał(a): To ciekawostki! Podoba mi się.

Tylko myślałem o czymś innym.
Chodziło mi o to, że na Twoim przykładzie linia jest czerwona (z warstwy), więc czy korzystając z przypisanego koloru do warstwy punkt definicji połączeń mógłby uzupełnić automatycznie kolor/numer na "RD"?
Czyli zmieniając kolory linii przez punkty definicji potencjałów i przydzielone im kolory warstwy dla danego potencjału można to w jakiś sposób wykorzystać do uzupełniania podstawowych kolorów żył, którymi obszywam szafę (nie chodzi o kable). Czyli jeśli L jest zdefiniowane jako warstwa czerwona, to kolor/numer pokaże RD, jeśli 24VDC w warstwie mają niebieski, to wyświetli BU.

wydaje mi się iż takie rzeczy tylko po napisaniu api (skryptem nie wiem czy się da to ogarnąć)
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
No cóż... tak czy inaczej cieszę się, że zapytałem, ponieważ nasze niezrozumienie się doprowadziło do tego, że znów jakąś ciekawostkę opisałeś.

Odpowiedź
Stosując
gdy pomiędzy zielonym napisem "test", a strzałką "L3" wstawisz "Trójnik w prawo" F9 (czyli do -Q01:5 podłączysz dwa przewody) i dalej połączysz go z czymś, zielony napis "test" zostanie podwojony i przyjmie postać "test;test". Jak zmienić właściwość bloku żeby uniknąć tego podwojenia?

Odpowiedź
(2015-10-11, 21:46)LeBmo napisał(a): Stosując
gdy pomiędzy zielonym napisem "test", a strzałką "L3" wstawisz "Trójnik w prawo" F9 (czyli do -Q01:5 podłączysz dwa przewody) i dalej połączysz go z czymś, zielony napis "test" zostanie podwojony i przyjmie postać "test;test". Jak zmienić właściwość bloku żeby uniknąć tego podwojenia?

tylko w wypadku popełnienia logicznego błędu plasowania punktu połączenia

przy poprawnej definicji

przy złej definicji

zauważ iż przy błędnej definicji pojawi ci się też błąd "005022 Punkt definicji połączenia opiera się na więcej niż jednym połączeniu"
co skutkuje pojawieniem się podwójnego wpisu koloru z pierwszego i 2 połączenia
jeżeli zrobił byś kolejny błąd i podłączył 3 "żyły" pojawiło by ci się 3 razy oznaczenie koloru

jest to też dobra praktyka kontroli projektu
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
No, tak! Jasne, że to jest powiązane z tym, że mamy punkt połączenia jakby na dwóch żyłach nie skojarzyłem z tym. Dziękuję.

Odpowiedź
Eplan P8  
Witam,

Czy jest możliwość aby zastosowane w cały projekcie punkty definicji potencjału ukryć? Jak to zrobić inaczej niż opcją "Zaznacz obiekty tego samego typu" która odnosi się do danej strony w projekcie na której aktualnie pracujemy?  Huh

Odpowiedź
Przez automatyczne plasowanie punktów połączeń
czyli "ustal na nowo i sformatuj" jak dobrze pamietam

klepane w biegu
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: