• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raporty. Straty mocy.
EplanP8 
Być może nie jestem pierwszy, który chce sobie życie ułatwić i wykorzystać możliwości programiku, z tym, że nie bardzo mam czas na ćwiczenie i testowanie co i jak konkretnie działa, a raczej gdzie danych właściwości szukać, więc spytam czy przypadkiem już czegoś takiego nie robił i ma gotowe rozwiązanie.

Czy przy pomocy pojedynczej właściwości lub ew. przy generowaniu raportu można wyprowadzić wartość mocy rozpraszanej przez urządzenia zamontowane w szafie?

Artykuły posiadają taką właściwość jak "Power Dissipation" <22074> i chciałbym to wykorzystać w celu sprawdzenia, czy do danej szafy muszę dokładać jakieś chłodzenie/wentylację itp.
Najlepiej gdyby dało się to zrobić przy pomocy wyświetlenia pojedynczej wartości, gdzieś wyliczanej, tj. ilość kolejnych artykułów * moc rozproszona dla danego artykułu.

Po małej edycji raportu Summarize Parts List polegającej na dodaniu kolumny z obliczeniami j.w. (czyli mniej więcej : <22074> * <20499>) jestem w stanie wygenerować sobie straty generowane przez poszczególne ilości danych artykułów, ale jak to potem zsumować z automatu ? Póki co nie odkryłem... :/

Oczywiście pewnie dojdzie za chwilę problem wybierania urządzeń montowanych w danym układzie w szafie bądź poza nią, ale to już będzie kwestia odpowiedniego filtra w samej generacji raportu.
No chyba, że ktoś wie jak zrobić coś takiego pomijając raport a jedynie wyświetlić skalkulowaną właściwość np. na stronie z pozostałymi danymi elektrycznymi projektu.

Odpowiedź
heh...chyba znalazłem...
Żeby samo dodawało w raportach wystarczyło tylko wybrać w polu "Summation" odpowiadającą nam wersję sumowania, czyli w moim przypadku "Total".

Pytanko natomiast zostaje czy można to zrobić inaczej/prościej, a najlepiej poza raportem?

Odpowiedź
Widzę że już jedno rozwiązanie znalazłeś
innym jest stworzenie sobie eksportu jako etykiety
kolejnym bardziej pracochłonnym napisanie skryptu/dodatku API który by to zrobił
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Od wersji 2.4 Eplan Pro Panel obliczanie całkowitych strat mocy jest dostępne poprzez menu:
Programy narzędziowe >Zestawienia > Oblicz całkowite straty mocy
Szczegóły w pomocy Eplana

Jeśli ktoś ma dostęp do wersji 2.4 Pro Panel proszę o wrzucenia okienka dialogowego.

Przy okazji jeśli ktoś szuka alternatywy dla Rittal Therm to jest również dostępne bezpłatne narzędzie online PSS (Pfannenberg Sizing Software)

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości