• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Struktura projektu - odświeżanie
Eplan P8  
Witam Szanownych Kolegów,

Pytanie dotyczy odświeżenia/aktualizacji struktury projektu po jej zmianie.
Metodę "po partyzancku" znam (zamknąć i otworzyć projekt), ale czy jest jakaś bardziej wyszukana metoda?

Pozdrawiam

Odpowiedź
(2018-02-13, 10:51)j_k_82 napisał(a): Witam Szanownych Kolegów,

Pytanie dotyczy odświeżenia/aktualizacji struktury projektu po jej zmianie.
Metodę "po partyzancku" znam (zamknąć i otworzyć projekt), ale czy jest jakaś bardziej wyszukana metoda?

Pozdrawiam

Eplan jest systemem bazodanowym i zmiany są adhoc, czy to wprowadzanie zmian czy zapisywanie jak zauważyłeś nie ma "przycisku" save  aby zapisać projekt 

Nie wiem o jakim odświeżeniu piszesz ale jeżeli chodzi ci o nawigatory to naciśnij F5  w nawigatorze
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Chodzi o to, że po zmianie np. kolejności rodzaju dokumentu podczas zarządzania oznaczeniami struktury w nawigatorze stron struktura odświeży się dopiero po zamknięciu i otwarciu projektu.

Odpowiedź
(2018-02-13, 12:40)j_k_82 napisał(a): Chodzi o to, że po zmianie np. kolejności rodzaju dokumentu podczas zarządzania oznaczeniami struktury w nawigatorze stron struktura odświeży się dopiero po zamknięciu i otwarciu projektu.

nie bardzo rozumiem 
zmiana w oznaczeniach struktury jest przenoszona natychmiast po jej akceptacji 
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
Dobra przeanalizowałem kilka przypadków i stwierdzam, że nie zawsze tak się dzieje jak pokazano na filmie. Zmiana kolejności &rodzaju dokumentu który nie jest opisany =urządzeniem i +miejscem montażu nie zaktualizuje się na bieżąco/adhoc.

Odpowiedź
(2018-02-13, 14:10)j_k_82 napisał(a): Dobra przeanalizowałem kilka przypadków i stwierdzam, że nie zawsze tak się dzieje jak pokazano na filmie. Zmiana kolejności &rodzaju dokumentu który nie jest opisany =urządzeniem i +miejscem montażu nie zaktualizuje się na bieżąco/adhoc.

I tak i nie 
nie chce mi się kręcić kolejnego filmiku który zobrazował by ci ta sytuację ale uwierz mi że zmiany są adhoc 
jedyna rzecz która się zdarza to to iż czasami nie odświeży się "wygląd" i trzeba mu pomóc przez naciśnięcie "F5" jak już pisałem wcześniej
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
To dlaczego u mnie w przypadku który opisałem zmiana adhoc nie występuje?
Trudno jest w coś uwierzyć gdy obserwuje się zupełnie coś innego.

przed zamknięciem:

po otwarciu:

i nie chce być inaczejSmile

Odpowiedź
(2018-02-13, 15:35)j_k_82 napisał(a): To dlaczego u mnie w przypadku który opisałem zmiana adhoc nie występuje?
Trudno jest w coś uwierzyć gdy obserwuje się zupełnie coś innego.

przed zamknięciem:

po otwarciu:

i nie chce być inaczejSmile

Jak już pisałem czasami trzeba odświeżyć nawigator ręcznie przez F5 

mogę ci jedynie zaproponować połączenie przez TeamViewer`a aby zobaczyć co się u ciebie dzieje
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
(2018-02-13, 15:59)pwisniewski napisał(a): Jak już pisałem czasami trzeba odświeżyć nawigator ręcznie przez F5 

mogę ci jedynie zaproponować połączenie przez TeamViewer`a aby zobaczyć co się u ciebie dzieje

PoproszęSmile

Odpowiedź
(2018-02-13, 16:03)j_k_82 napisał(a): PoproszęSmile

PRV
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź