• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strzałki potenciałowe - wyświetlanie
Wg mnie bardzo irytujące jest wstawianie strzalek potencjałowych i pozniejsza zmiana ich kierunku np poniżej 90stopni - probowalem wstawic swoj porzadek wlasciwosci np pion góra 90stopni ale nie zawsze to dziala czasem np potrzebujemy wstawic strzalke na samej gorze strony a opis miec poniżej...

Odpowiedź
(2014-01-23, 13:39)d1ckens napisał(a): Wg mnie bardzo irytujące jest wstawianie strzalek potencjałowych i pozniejsza zmiana ich kierunku np poniżej 90stopni - probowalem wstawic swoj porzadek wlasciwosci np pion góra 90stopni ale nie zawsze to dziala czasem np potrzebujemy wstawic strzalke na samej gorze strony a opis miec poniżej...

akurat nie widzę w tym nic trudnego i irytującego
kwestia przyzwyczajenia

w momencie wstawiania masz do wyboru wariant od A do H odpowiadający konkretnemu ustawieniu tekstu przykład dla strzałki BP(8) dla pozostałych jest analogicznie z wyjątkiem BPTAG(337) i BPF(339)

dodatkowo możesz wybrać sposób wyświetlania

a w nim możesz stworzyć własne "szablony"

należy tylko pamiętać iż szablony nie są przechodnie między wariantami strzałek

czyli możesz mieć inny zestaw "własnych szablonów" dla wariantu A i inny dla wariantu B
dodatkowo każda ze strzałek ma swoje warianty

irytujące jest natomiast samoczynne zmienianie szablonu na "zdefiniowany przez użytkownika" podczas np kopiowania lub wstawiania makr
szablon ten jest niejako "workiem" na wszelkiego rodzaju ręczne ustawienia i nie podlega przenoszeniu ustawień między elementami

Sprawa ta była zgłaszana do eplana kilkakrotnie

ostatnia sprawa ma numer M525528
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Zgadza się -pewnie nie wiedziałeś, że przytrzymujac CTRL i obracajac myszką wszystko wstawia sie rewelacyjnie tylko dlaczego jak sobie zdefiniowalem zeby np wariant A wstawial mi zawsze poniżej i 90 stopni to nie zawsze tak się dzieje?

Odpowiedź
(2014-01-25, 10:05)d1ckens napisał(a): Zgadza się -pewnie nie wiedziałeś, że przytrzymujac CTRL i obracajac myszką wszystko wstawia sie rewelacyjnie

jak dla nie jest to mało efektywne rozwiązanie
preferuję szybsze rozwiązanie klawiaturowe - naciśnięcie klawisza TAB
jako iż bardzo mało używam myszy podczas pracy z eplanem (prawie wcale)
łapanie za mysz jest dla mnie nie efektywne

Cytat:tylko dlaczego jak sobie zdefiniowalem zeby np wariant A wstawial mi zawsze poniżej i 90 stopni to nie zawsze tak się dzieje?

a co do twojego pytania
a czy aby na pewno twój szablon został oznaczony jako "zastosuj jako standard" ?

oczywiście ustawienie to tyczy się tylko i wyłącznie jednego projektu
(tego w którym zostało to ustawione)
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź