• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szyny zbiorcze
Chciałbym Was podpytać o szyny zbiorcze.

1. Czy jest dobry sposób na uzyskanie czegoś w poniższym stylu, żeby pozostawić miejsce z lewej i prawej strony na dodatkowe podłączenia i zakończyć szyny "czymś", co nie spowoduje wygenerowania błędu (ale nie przez rysowanie grafiki, czy strzałki potencjałowe)?
/Szyny zbiorcze są tutaj w poziomie, a podłączenie zasilania przez adapter na szynach w pionie./

2. Jak rysujecie, jeśli w ogóle umieszczacie na schemacie, adaptery na szyny, np. do podłączenia przewodów lub adaptery do aparatów?

Odpowiedź
Jest wiele wykonań, poniżej przedstawiam wybrane z tych, z którymi się spotkałem.

Za pomocą grafiki i punktów definicji potencjału:

Za pomocą wstawienia szyny fazowej:
Przyłącze do szyn zrealizowane za pomocą Black Box'a i Przyłącza urządzenia.

lub też kombinacja obydwu powyższych.

Na szkoleniu Eplana rysowaliśmy szyny jako grafikę i wstawialiśmy "Przyłącze szyn zbiorczych", punkt menu: Wstaw > Box/Przyłącze/Płyta montażowa > Przyłącze szyn zbiorczych

Odpowiedź
Dziękuje za odpowiedź.
W obu przypadkach jest jeden feler, że nie mogę skorzystać ze strzałek potencjałowych gdy są potrzebne (np. z lewej strony jest bez strzałki, a z prawej szyny przechodzą na następną stronę przez strzałkę).

Sposób z grafiką jest mi znany.
Co do wstawienia szyny fazowej, to zawsze kiedy chcialem to przetestować wyskakiwała i mi informacja o braku symbolu. Teraz mnie zmobilizowałeś i uzupełniłem symbole.

Macie jeszcze jakieś patenty?

A co myślicie na temat pytania nr 2 ?
Black Box, a w nim co? Przyłącze urządzenia, przyłącze szyn, na grafice to raczej słabo elektrycznie będzie przyłącze urządzenia. Jak to prawidłowo wykonać?

Odpowiedź