• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tworzenie nowego symbolu Eplan P8 2024
EplanP8 
Witam,
Proszę o wsparcie w temacie:
Tworzę nowy symbol w nowej bibliotece, symbol ostatecznie jest już w bibliotece tylko jak go wywołuje to pojawia się w oknie edycji symbolu.
Dodatkowo by zobaczyć ten symbol w bibliotece musze wejść: wstążka->dane zasadnicze-> symbol itd.
Natomiast nie mogę podłączyć swojej nowej biblioteko do panelu centrum wprowadzania.
Generalnie to nie mam opcji zapisz nowy symbol po zamknięciu okna powinien już się zapisać, tak przynajmniej to wygląda na wszystkich materiałach jakie oglądałem na yt - tylko że to były filmy z starszych wersji z przed zmiany interfejsu.

Odpowiedź
Tu się nic nie zmieniło

osobiście nie polecam tworzyć swoich symboli - lepiej zrobić sobie makra, ale jak już nie idzie to dobrze zacząłeś z nowa biblioteką 

a tera po kolei 

1. zakładasz nową bibliotekę - powiedzmy że nazwiemy ją - "xy" 
2. w twojej  bibliotece "xy" tworzysz symbol powiedzmy nazwijmy go "gk"
3. otwiera ci się okno edycji symbolu "gk" 
4. rysujesz swój symbol - graficznie tak jak ci się podoba (moja rada skopiuj sobie najbardziej pasujący symbol do przeróbki, będzie ci łatwiej ) wstawiasz elementy logiczne (przyłącza właściwości wyświetlania etc ), jak skopiowałeś sobie symbol to już cześć tych elementów będziesz miał wstawione 
5. zamykasz edytor 

to tyle jeżeli chodzi o tworzenie nowych symboli 
jak będziecie chcieli mogę nagrać filmik na YouTube z całym procesem jak to się robi krok po kroku 

teraz 2 sprawa podpięcie biblioteki aby używać jej w projekcie 

w właściwościach projektu dodajesz swoją bazę "xy" 
ustawienia ->projekt ->administracaj -> bibloteka symboli  (piszę z pamięci) 
dopiero po dodaniu w projekcie pojawi ci się ona do dyspozycji w centrum wstawiania 

i to wszystko
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
działam w branży gdzie jest sporo specyficznych elementów np. "styki wleczone" a tego nie ma w typowych symbolach stąd tworzenie symbolu, przećwiczę powyższe - ale film na YT byłby super

Odpowiedź
(2026-02-24, 14:33)mensys napisał(a): działam w branży gdzie jest sporo specyficznych elementów np. "styki wleczone" a tego nie ma w typowych symbolach stąd tworzenie symbolu, przećwiczę powyższe - ale film na YT byłby super

Filmy już są: np: 
https://www.youtube.com/watch?v=V-RoW2AazF0
https://www.youtube.com/watch?v=nOulGTiwmMI

Odpowiedź
(2026-02-24, 14:33)mensys napisał(a): działam w branży gdzie jest sporo specyficznych elementów np. "styki wleczone" a tego nie ma w typowych symbolach stąd tworzenie symbolu, przećwiczę powyższe - ale film na YT byłby super

zawsze możesz stworzyć marko z standardowych symboli 
jest to bezpieczniejsza droga - ale wiem czasami inaczej się nie da

PS. tylko nie modyfikuj dostarczonych baz symboli - stwórz swoją bazę i tam dodaj swoje symbole
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości