• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wielokrotna prezentacja kabli
Szanowni koledzy,
proszę o pomoc w temacie prezentacji kabla. Problem dotyczy sytuacji, gdy dane połączenie kablowe między dwoma różnymi obiektami musi zostać pokazane na dwóch osobnych arkuszach, zlokalizowanych (najczęściej) w dwóch odrębnych oznaczeniach struktury i nie mogę do tego użyć strzałki potencjałowej - zamiast tego ma zostać pokazany kabel z żyłą prowadzący do skrzynki strukturalnej, w której pokazany jest drugi cel połączenia (np. zacisk o prezentacji przegląd). Na drugim rysunku jest odwrotnie - zacisk źródłowy zostaje pokazany w skrzynce strukturalnej (jako przegląd) i kablem o tym samym oznaczeniu i tą samą żyłą (pokazanym jako przegląd) łączy się z zaciskiem docelowym (który teraz jest w prezentacji wielokreskowej. Każdy element występuje więc dwa razy - raz "u siebie" jako wielokreskowy, a drugi raz "w delegacji" na drugim rysunku, jako przegląd. Ciężko to opisać, więc załączyłem makra stron.

Problem polega na tym, że przy takiej konfiguracji elementów - generacja planu zacisków jest niekompletna - brakuje powiązań przez kabel w prezentacji przeglądu. Za to plan kabli generuje się prawidłowo. Jeżeli ustawię prezentację wielokreskową na kablu, to brakujące połączenia pojawiają się, ale niestety plan kabli jest generowany nieprawidłowo, gdyż występują podwójne żyły.

Pozdrawiam,

Załączone pliki
.emp   Powiązania zacisków i kabli jako przegląd.emp (Rozmiar: 172,13 KB / Pobrań: 16)
Jeżeli wykonanie jakiejkolwiek operacji w ePlanie zajmuje więcej niż 2 minuty to da się to zrobić prościej.

Odpowiedź
Zobacz czy TO pomoże.

Odpowiedź
(2019-01-17, 22:17)LeBmo napisał(a): Zobacz czy TO pomoże.

Witam, 
opisane w załączonym wątku rozwiązanie działa pod warunkiem, że wykonam połączenie między elementami z wykorzystaniem strzałki potencjałowej, a jak pisałem, nie mam możliwości zastosowania strzałki potencjałowej. Ma być w jej miejscu pokazany zacisk. Z zaciskiem niestety nie działa to rozwiązanie.

Odpowiedź
(2019-01-18, 20:57)Zythaar napisał(a): Witam, 
opisane w załączonym wątku rozwiązanie działa pod warunkiem, że wykonam połączenie między elementami z wykorzystaniem strzałki potencjałowej, a jak pisałem, nie mam możliwości zastosowania strzałki potencjałowej. Ma być w jej miejscu pokazany zacisk. Z zaciskiem niestety nie działa to rozwiązanie.

Działa również w przypadku połączeń pokazujących elementy przyłączające 
warunek jest jeden jak zawsze poprawność definicji elementów 

potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości