• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wprowadzono [T854490] - usuwanie projektów z bazy danych
proste ale praktyczne
możliwość usunięcia projektu z bazy danych
jak wiadomo przesunięcie projektu z jednej lokalizacji do drugiej często szybciej wykonamy bez użycia platformy eplan
powoduje to pozostawienie "śmieci" czyli nie istniejących już projektów w bazie danych
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Czy chodzi o bazę "Projects.mdb" w katalogu projektów?
Czy w jakiś sposób się to otwiera/przegląda w Eplanie?
Czy może to mieć związek z tym, że kiedy robię
Projekt/Otwórz
Czasami po wejściu do jakiegoś katalogu długo muszę czekać aż pojawi się jego zawartość, nic w tym czasie nie działa (przyciski, prawy przycisk myszy), dopiero po czasie następuje reakcja na przyciski, taki jakby stan zawieszenia.
Pytam, bo takie mam podejrzenia, że kiedy usunąłem i przeniosłem ręczenie kilka projektów niektóre katalogi zaczęły "mulić".

Odpowiedź
(2014-10-20, 11:56)LeBmo napisał(a): Czy chodzi o bazę "Projects.mdb" w katalogu projektów?

tak

Cytat:Czy w jakiś sposób się to otwiera/przegląda w Eplanie?

tak jeżeli posiadasz licencję Eplan Project management
to w menu
projekt -> zarządzanie
masz wgląd do tej bazy

Cytat:Czy może to mieć związek z tym, że kiedy robię
Projekt/Otwórz
Czasami po wejściu do jakiegoś katalogu długo muszę czekać aż pojawi się jego zawartość, nic w tym czasie nie działa (przyciski, prawy przycisk myszy), dopiero po czasie następuje reakcja na przyciski, taki jakby stan zawieszenia.
Pytam, bo takie mam podejrzenia, że kiedy usunąłem i przeniosłem ręczenie kilka projektów niektóre katalogi zaczęły "mulić".

przy takim otwieraniu nie powinno
ale nie wiem jak sobie to programiści wymyślili

też czasami mam ten problem jak otwieram projekty z "sieci" a nie dysku lokalnego

problem polega na tym jak masz naprawdę dużo projektów i pracujecie w kilka osób i każdy ma swoja bazę projektów (tak na bazie access nie da się tego współdzielić )
od 2.4 jest możliwość mieć tą bazę MSSQL więc pewne rozbieżności tworzone przez samych użytkowników jak np zmiana nazwy projektu - są tak jakby aktualizowane online
ale dalej pozostaje problem gdy przeniesie się projekt bez udziału platformy eplan
pozostaje taki projekt w bazie i nie da się go usunąć z bazy spod poziomu eplana
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Cytat:tak jeżeli posiadasz licencję Eplan Project management
Niestety.

Cytat:też czasami mam ten problem jak otwieram projekty z "sieci" a nie dysku lokalnego
Otwieram sam, wszystko na dysku lokalnym. Wydawało mi się, że po przejściu z v2.2 na v2.4 już tego nie było ale jednak się ujawniło.
Przed chwilą znowu spróbowałem i już wszystko było w porządku.

Odpowiedź
Niestety prośba zawieszona - zostanie powtórnie rozpatrzona przy większej liczbie zainteresowanych - no cóż trzeba będzie się uzbroić w cierpliwość przy aktualizacji bazy projektów
szczególnie korzystając z SQL Express Sad
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
w wersji 2.7 wprowadzono możliwość ręcznego usunięcia projektu z bazy zarządzania 

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź