• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tłumaczenie projektu
Witam,
Mam pewien problem z tłumaczeniem. Chce aby program przetłumaczył mi projekt, na język Polski. W ustawieniach -->projekt--> ogólne wybrałem język wyświetlania na język polski, i po zaakceptowaniu, wszystkie wpisy na stronach zniknęły. Rozumiem, że zniknęły ponieważ nie ma tłumaczenia. W tym przypadku co jest przyczyną - nie mam słownika polskiego ? Ale jakbym go nie miał to w oknie wyboru nie było by pl_PL (Polski) ... Dziękuje za pomoc !

Odpowiedź
(2015-12-15, 11:57)enduan napisał(a): Witam,
Mam pewien problem z tłumaczeniem. Chce aby program przetłumaczył mi projekt, na język Polski. W ustawieniach -->projekt--> ogólne wybrałem język wyświetlania na język polski, i po zaakceptowaniu, wszystkie wpisy na stronach zniknęły. Rozumiem, że zniknęły ponieważ nie ma tłumaczenia. W tym przypadku co jest przyczyną - nie mam słownika polskiego ? Ale jakbym go nie miał to w oknie wyboru nie było by pl_PL (Polski) ... Dziękuje za pomoc !

A więc od początku

po pierwsze ustawiłeś język projektu - czyli zdefiniowałeś  (pamiętać należy iż eplan jest programem bazodanowym) rejestr języka jakim chcesz się posługiwać w projekcie 

czyli miałeś dajmy na to EN i tam były wpisane wszystkie opisy 
dodałeś (lub zmieniłeś na)  język PL 
do tego zmieniłeś wyświetlanie  projektu na język PL 

opisy ci zniknęły ponieważ "baza" językowa w twoim projekcie jest pusta - ktoś robił projekt jednojęzycznie i nie uzupełniał wpisów w innych językach 

teraz jeżeli posiadasz licencje na moduł tłumaczeń możesz przetłumaczyć projekt na inny język prawie automatycznie (prawie bo pewnie znajdą sie przypadki podwójnych oznaczeń językowych itd, itp)
W nawigatorze stron wybierasz twój projekt (zaznaczasz go) i klikasz 
programy narzędziowe -> tłumaczenia -> przetłumacz
i następuje tłumaczenie projektu zgodnie z dostępną bazą tłumaczeń w słowniku 
i zdefiniowanymi stronami i polami do tłumaczenia 

jeżeli takiego zakresu licencji nie posiadasz musisz to zrobić ręcznie dla każdego wpisu (PPM na edycji tekstu i wybór wpis wielojęzyczny)
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2015-12-15, 14:32)pwisniewski napisał(a): opisy ci zniknęły ponieważ "baza" językowa w twoim projekcie jest pusta - ktoś robił projekt jednojęzycznie i nie uzupełniał wpisów w innych językach 

Wygląda to tak, że projekt napisany był w j. niemiecki, a przetłumaczono go na czeski ...

Generalnie testowałem tłumaczenie na projekcie, który Ci kiedyś wysłałem apropo kart PLC. Napisany był on po Polsku i testowo chciałem go przetłumaczyć na język en. Tłumaczenie zrobiłem tak jak na filmie:https://www.youtube.com/watch?v=OUrh3koysZM. Efekt końcowy jest taki, że przetłumaczył mi tylko dane zawarte w tabliczce rysunkowej. Informacje z rysunków typu teksty funkcyjne etc. zniknęły...

W zakresie licencji posiadam: EPLAN Multi Language Translation

Odpowiedź
(2015-12-16, 09:03)enduan napisał(a): Wygląda to tak, że projekt napisany był w j. niemiecki, a przetłumaczono go na czeski ...

Generalnie testowałem tłumaczenie na projekcie, który Ci kiedyś wysłałem apropo kart PLC. Napisany był on po Polsku i testowo chciałem go przetłumaczyć na język en. Tłumaczenie zrobiłem tak jak na filmie:https://www.youtube.com/watch?v=OUrh3koysZM. Efekt końcowy jest taki, że przetłumaczył mi tylko dane zawarte w tabliczce rysunkowej. Informacje z rysunków typu teksty funkcyjne etc. zniknęły...

W zakresie licencji posiadam: EPLAN Multi Language Translation

czyli masz to co potrzebujesz z zakresu licencji 

filmik jest ok tylko nie dopowiada paru rzeczy

a więc aby tłumaczenia działały musimy je mieć w słowniku - czyli musimy uzupełnić słownik albo przez zaciągnięcie już istniejących tłumaczeń z projektu 
albo przez wykonanie samemu tłumaczeń, lub posiłkując się wpisami w projekcie dopisując tłumaczenia 

jeżeli mamy słownik uzupełniony musimy skonfigurować opcje tłumaczeń to tez nie zostało pokazane - czyli jakie pola, które właściwości które zestawienia etc  mają być tłumaczone znaczy uwzględniane przy tłumaczeniu 

teraz mówisz że zniknęły - wydaje mi się iż po prostu nie ma tłumaczeń i nie są wyświetlane - prosty sposób na sprawdzenie w ustawieniach tłumaczenia 
w prawym dolnym rogu znajdź pole "Brak tłumaczenia"
zaznacz pole wyświetl i wpisz np brak tłumaczenia 
potem sprawdź projekt - wszędzie gdzie zniknęły ci opisy powinien pojawić ci się twój wpis "brak tłumaczenia
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2015-12-16, 09:23)pwisniewski napisał(a): teraz mówisz że zniknęły - wydaje mi się iż po prostu nie ma tłumaczeń i nie są wyświetlane - prosty sposób na sprawdzenie w ustawieniach tłumaczenia 
w prawym dolnym rogu znajdź pole "Brak tłumaczenia"
zaznacz pole wyświetl i wpisz np brak tłumaczenia 
potem sprawdź projekt - wszędzie gdzie zniknęły ci opisy powinien pojawić ci się twój wpis "brak tłumaczenia

Zniknęły w domyśle nie ma tłumaczenia.. Tak przerobiłem to już i wszędzie gdzie zniknęły jest brak tłumaczenia. Pytanie jest, po co budować słownik skoro mam licencje na tłumaczenie, i program powinien z automatu to co jest np. po polsku przetłumaczyć na inny np. angielski język ...

Czyli mam teraz każdy potencjalnie pojawiający się wyraz w projekcie, wprowadzić do słownika z jego obcojęzyczną formą ?? To nie ma sensu ..

Odpowiedź
(2015-12-16, 09:47)enduan napisał(a): Zniknęły w domyśle nie ma tłumaczenia.. Tak przerobiłem to już i wszędzie gdzie zniknęły jest brak tłumaczenia. Pytanie jest, po co budować słownik skoro mam licencje na tłumaczenie, i program powinien z automatu to co jest np. po polsku przetłumaczyć na inny np. angielski język ...

Czyli mam teraz każdy potencjalnie pojawiający się wyraz w projekcie, wprowadzić do słownika z jego obcojęzyczną formą ?? To nie ma sensu ..

nie do końca zrozumiałeś zakres licencji 
twoja licencja "[font='Exo 2', sans-serif]EPLAN Multi Language Translation" umożliwia tłumaczenia projektu automatyczny a nie autonomiczny delikatna różnica [/font]
[font=Exo 2, sans-serif]ogólnie funkcjonalność ta [/font][font=Exo 2, sans-serif]jest to coś w stylu skryptu który porównuje wartość "a" z wartością zapisaną w bazie danych tłumaczeń i w przypadku znalezienia zgodności dopisuje wyniki w odpowiednich polach [/font]
[font=Exo 2, sans-serif]bez bazy danych tłumaczeń [/font][font=Exo 2, sans-serif]owa funkcjonalność jest bezużyteczna - znaczy nie przetłumaczy ci wpisu gdyż nie znalazła odpowiedniej wartości "a" [/font]
[font='Exo 2', sans-serif]firma eplan dostarcza podstawową bazę tłumaczeń ale oczywiście nie ma w niej wszystkich możliwych wpisów jakie mogą się pojawić w dokumentacji [/font]
[font='Exo 2', sans-serif]dlatego to po stronie użytkownika leży uzupełnianie i dbanie o tą bazę tłumaczeń [/font]
[font='Exo 2', sans-serif]na początku pracy z eplanem i tłumaczeniami jest to uciążliwe gdyż praktycznie 98% tekstów musimy przetłumaczyć ręcznie w każdym następnym projekcie ilość takich tekstów maleje [/font]
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
(2015-12-16, 11:29)pwisniewski napisał(a): nie do końca zrozumiałeś zakres licencji 
twoja licencja "[font='Exo 2', sans-serif]EPLAN Multi Language Translation" umożliwia tłumaczenia projektu automatyczny a nie autonomiczny delikatna różnica [/font]
[font=Exo 2, sans-serif]ogólnie funkcjonalność ta [/font][font=Exo 2, sans-serif]jest to coś w stylu skryptu który porównuje wartość "a" z wartością zapisaną w bazie danych tłumaczeń i w przypadku znalezienia zgodności dopisuje wyniki w odpowiednich polach [/font]
[font=Exo 2, sans-serif]bez bazy danych tłumaczeń [/font][font=Exo 2, sans-serif]owa funkcjonalność jest bezużyteczna - znaczy nie przetłumaczy ci wpisu gdyż nie znalazła odpowiedniej wartości "a" [/font]
[font='Exo 2', sans-serif]firma eplan dostarcza podstawową bazę tłumaczeń ale oczywiście nie ma w niej wszystkich możliwych wpisów jakie mogą się pojawić w dokumentacji [/font]
[font='Exo 2', sans-serif]dlatego to po stronie użytkownika leży uzupełnianie i dbanie o tą bazę tłumaczeń [/font]
[font='Exo 2', sans-serif]na początku pracy z eplanem i tłumaczeniami jest to uciążliwe gdyż praktycznie 98% tekstów musimy przetłumaczyć ręcznie w każdym następnym projekcie ilość takich tekstów maleje [/font]

OK. Wszystko jest przejrzyste, Dziękuję !.

Odpowiedź
(2015-12-16, 11:42)enduan napisał(a): OK. Wszystko jest przejrzyste, Dziękuję !.

Witam,
ja mam pytanie trochę innej natury: Jak zmusić eplana, by na dany tekst patrzył na zasadzie każdego słowa osobno? Mam sporo powtarzających się, podobnych do siebie zwrotów i na każdy muszę mieć przetłumaczony odpowiednik, np.:

napięcie nominalne - nominal voltage,
napięcie znamionowe - rated voltage
napięcie testowe - test voltage... itd..

Nie da się tego jakoś zrobić na zasadzie:

napięcie - voltage,
nominalne nominal
znamionowe - rated
testowe - test

Dzięki temu, gdy pojawi się wpis napięcie probiercze, efektem tłumaczenia będzie "probiercze voltage"? Trochę przyspieszy i ułatwi mi to tłumaczenie...

Odpowiedź
nie da się tego zrobić wybiórczo
albo ustawiasz słownik do tłumaczeń całych wpisów, zdań lub słów
innej możliwości nie ma

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Myślę, że słowo może wychodzić mało estetycznie, już lepiej zdanie. Z samym słowem może wyjść w stylu "Kali chcieć jeść".

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości