• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zabudowa 2d
Witam, pierwsze kroki z eplanem p8 i pierwsze schody do pokonania.
Zaimportowalem sobie baze artykulow ze starszej wersji eplana i chcialbym zapytac w ktorym miejscu moge przypisac utworzony/wybrany z bazy symbol do danego elementu, tak aby eplan pozwalal mi na przeciagniecie artykulu z drzewka na strone.

Drugie pytanie, to czy gdzies znajde tutorial, poradnik tyczacy sie uslugi eplan mounting panel, chcialbym tworzyc zabudowy 2d jednak wszelkie proby juz na samym poczatku spelzaja na niczym.

Odpowiedź
(2014-07-28, 16:19)PIOTRS napisał(a): Witam, pierwsze kroki z eplanem p8 i pierwsze schody do pokonania.
Zaimportowalem sobie baze artykulow ze starszej wersji eplana i chcialbym zapytac w ktorym miejscu moge przypisac utworzony/wybrany z bazy symbol do danego elementu, tak aby eplan pozwalal mi na przeciagniecie artykulu z drzewka na strone.

jeżeli dobrze cię zrozumiałem to symbole przypisywane są do "artykułów" w zależności od wybranej definicji funkcji lub przypisanego symbolu/makra w szablonie funkcyjnym
robi się to w zarządzaniu artykułami
Programy narzędziowe -> artykuł -> zarządzanie
odnajdujesz zakładkę szablony funkcyjne
i dodajesz potrzebne właściwości i przypisujesz im albo symbol albo makro
oczywiście każda definicja funkcji (np wyłącznik silnikowy z stykami pomocniczymi) ma swoje odzwierciedlenie (poniżej przykład stycznika silnikowego z stykami głównymi oraz stykami pomocniczymi)

Cytat:Drugie pytanie, to czy gdzies znajde tutorial, poradnik tyczacy sie uslugi eplan mounting panel, chcialbym tworzyc zabudowy 2d jednak wszelkie proby juz na samym poczatku spelzaja na niczym.

co to tutoriala to przyznam szczerze nie mam czasu go napisać Sad
notoryczny brak czasu - z drugiej strony jak sam widzisz użytkowników mamy sporo a nikt nie zadaje pytań, nie ma problemów, więc jest to mało motywujące do tworzenia czegokolwiek

ale wracając do tematu osobiście nie znalazłem żadnego (jeżeli mówimy o 2D, natomiast do propanelu parę by się znalazło ale to 3D)
jeżeli masz jakieś pytania to pisz postaram się na nie odpowiedzieć najszybciej jak to będzie możliwe
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości