• Witamy na stronie użytkowników oprogramowania EPLAN
  • Bierz czynnie udział w forum
  • Najnowszą wersją oprogramowania jest 2024
  • Nieaktywne konta będa usuwane
  • Nowy leyout programu znajdziesz od wersji 2022
  • Podziel się swoją opinią na temat forum
  • Klasyczny leyout programu jest tylko do wersji 2.9

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaciski. Mostki grzebieniowe
Eplan P8  
Czy Eplan radzi sobie z równoległymi mostkami grzebieniowymi (jak w poniższym przykładzie gdzie możemy użyć dwa równoległe mostki grzebieniowe)?
Pytam, ponieważ prześladuje mnie błąd "P001022: Mostki grzebieniowe leżące nad sobą", a w edycji listwy mostki wyglądają właśnie tak jakbym sobie życzył.
[Obrazek: attachment.php?aid=615]

Odpowiedź
(2015-06-01, 00:24)LeBmo napisał(a): Czy Eplan radzi sobie z równoległymi mostkami grzebieniowymi (jak w poniższym przykładzie gdzie możemy użyć dwa równoległe mostki grzebieniowe)?
Pytam, ponieważ prześladuje mnie błąd "P001022: Mostki grzebieniowe leżące nad sobą", a w edycji listwy mostki wyglądają właśnie tak jakbym sobie życzył.
[Obrazek: attachment.php?aid=615]

tak radzi sobie
co do twojego problemu to jakiego symbolu użyłeś do prezentacji klemy ?
sprawdź logikę czy aby na pewno nie ładujesz 2 mostków tam gdzie dozwolone jest tylko jedno mostkowanie
potrzebne miejsce w chmurze ?
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Już jest dobrze ale niestety za dużo prób i nie wiem jaka była przyczyna :-(

Odpowiedź
Ja podczas wielu prób uniknięcia w/w problemu, zmiany ustawień logiki itp. zmiany mostków na wew/zew w pewnym momencie się poddałem. Błąd nadal się pojawiał, może ktoś wytłumaczy jak rozwiązać problem?

Odpowiedź
(2015-06-03, 09:25)Gadget napisał(a): Ja podczas wielu prób uniknięcia w/w problemu, zmiany ustawień logiki itp. zmiany mostków na wew/zew w pewnym momencie się poddałem. Błąd nadal się pojawiał, może ktoś wytłumaczy jak rozwiązać problem?

bez konkretnego przypadku listwy (ułożenia podpięcia etc) raczej nikt z fusów ie wywróży co mogło być nie tak u ciebie
załóż konto na  DropBox`ie lub OneDrive a otrzymasz 500MB dodatkowej przestrzeni
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Oto moje fusy, myślę że LeBmo pisał o takim przypadku.
Zmiana logiki w "Liczba mostków grzebieniowych" nie rozwiązuje problemu.

Odpowiedź
(2015-06-03, 11:49)Gadget napisał(a): Oto moje fusy, myślę że LeBmo pisał o takim przypadku.
Zmiana logiki w "Liczba mostków grzebieniowych" nie rozwiązuje problemu.

Poniżej masz przykład rozwiązania sytuacji
wstawiłem jeden zacisk aby pokazać choć jeden błąd

Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
W jaki sposób radzicie sobie podczas doboru mostków grzebieniowych, ich ilości i wielkości (długości).

Dla przykładu mam 3 zaciski połączone mostkiem Phoenix Contact "FBS 3-4" oraz następne 3 tym samym mostkiem. W rezultacie otrzymuję na liście materiałowej "FBS 3-4" sztuk 2. Jednak z uwagi na różnorodność możliwych mostków w projekcie oraz minimalne ilości zamówieniowe, chciałbym zastosować w w/w przypadku jeden mostek "FBS 20-4", który zostanie przycięty na odpowiednie długości. Nie ma możliwości (a przynajmniej nie znalazłem rozwiązania) aby ilość szt. artykułu nie była liczbą całkowitą.
Huh

Odpowiedź
(2015-06-25, 11:59)Gadget napisał(a): W jaki sposób radzicie sobie podczas doboru mostków grzebieniowych, ich ilości i wielkości (długości).

Dla przykładu mam 3 zaciski połączone mostkiem Phoenix Contact "FBS 3-4" oraz następne 3 tym samym mostkiem. W rezultacie otrzymuję na liście materiałowej "FBS 3-4" sztuk 2. Jednak z uwagi na różnorodność możliwych mostków w projekcie oraz minimalne ilości zamówieniowe, chciałbym zastosować w w/w przypadku jeden mostek "FBS 20-4", który zostanie przycięty na odpowiednie długości. Nie ma możliwości (a przynajmniej nie znalazłem rozwiązania) aby ilość szt. artykułu nie była liczbą całkowitą.
Huh

elpan nie umożliwia wpisywania ułamków w materiale
więc albo wydajesz materiał po ręcznym policzeniu
albo tworzysz sztuczny materiał który jest częścią głównego materiału
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź
Eplan P8  
No to spróbujemy ugryźć to z innej strony, na kilka sposobów, myślę że w/g trudności wykonania:
1. Wyciągnięcie ilości połączeń mostka grzebieniowego.
2. Wszystkie zaciski na poziomie (0) - wyliczenie odległości (ilość zębów) między początkiem mostka a końcem mostka.
3. Różne poziomy zacisków - wyliczenie odległości (ilość zębów) między początkiem mostka a końcem mostka na danym poziomie.

Próbowałem, kombinowałem ale narazie bez satysfakcjonujących efektów.
Być może rozwiązaniem będzie jakiś wynik pośredni, który potem łatwo będzie można obrobić w Excelu? Zachęcam do burzy mózgów Big Grin

Odpowiedź
(2015-06-25, 15:11)Gadget napisał(a): No to spróbujemy ugryźć to z innej strony, na kilka sposobów, myślę że w/g trudności wykonania:
1. Wyciągnięcie ilości połączeń mostka grzebieniowego.
2. Wszystkie zaciski na poziomie (0) - wyliczenie odległości (ilość zębów) między początkiem mostka a końcem mostka.
3. Różne poziomy zacisków - wyliczenie odległości (ilość zębów) między początkiem mostka a końcem mostka na danym poziomie.

Próbowałem, kombinowałem ale narazie bez satysfakcjonujących efektów.
Być może rozwiązaniem będzie jakiś wynik pośredni, który potem łatwo będzie można obrobić w Excelu? Zachęcam do burzy mózgów Big Grin

masz jeszcze inne rozwiązanie
zostawiasz to w woli warsztatu Wink
Zapraszamy na Tapatalk

Odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości